Metodologia de l’explotació trimestral "Llars"
Enquesta de població activa



1. Introducció

L'Enquesta de població activa (EPA) és una operació estadística de periodicitat trimestral elaborada per l'INE i que forma part de l'Enquesta de Força de Treball de la Unió Europea. Oferix dades de les principals categories poblacionals en relació amb el mercat de treball (ocupats, desocupats, actius, inactius) segons diverses variables de classificació, de manera que permet conéixer la seua estructura i evolució. A banda de les variables sociodemogràfiques fonamentals (sexe, edat, estudis acabats, ...), les que revisten major interés per al fi de l'enquesta són les relacionades amb l'ocupació per a la població de 16 i més anys.

La població objectiu de l'EPA és la formada per les persones que residixen en vivendes familiars principals, és a dir, les utilitzades tota o la major part de l'any com a residència habitual o permanent.

L'estudi “llars” oferix informació trimestral sobre la composició de les vivendes familiars segons diferents característiques relacionades amb el mercat de treball a partir dels fitxers de microdades trimestrals de l'Enquesta de Població Activa.

Canvi de base poblacional en les estimacions de l’EPA

A partir de l’EPA del primer trimestre de 2014 els resultats es calculen amb la nova base de població, que incorpora la informació actualitzada dels censos de població i vivenda de 2011. Esta publicació proporciona sèries retrospectives homogènies, calculades amb la mateixa base de població.



2. Objectiu

L'objectiu és obtindre informació sobre la composició de les vivendes familiars principals segons la incidència que tenen en la llar les diferents situacions dels seus membres respecte al mercat laboral.

La desagregació de resultats és de Comunitat Valenciana i províncies.



3. Conceptes i definicions

La unitat d'anàlisi és la vivenda/llar, entenent com a tal al grup humà que hi té la seua residència habitual o permanent en ella. Dins d'esta definició genèrica també estan incloses aquelles els components de les quals no tenen vincles familiars entre si.

Esta estadística seguix les mateixes línies metodològiques utilitzades en l'estudi “Explotació trimestral de l'EPA”, on es troba disponible per a consulta una descripció més detallada sobre l'operació i les variables utilitzades. En estes notes únicament es comenten aquells conceptes, definicions i variables que són específiques de l'estudi.

Perceptors d'ingressos

Es consideren perceptors d'ingressos els que hagen declarat tindre treball, rebre una pensió de jubilació o d'un altre tipus, o percebre subsidi de desocupació (estiguen inscrits o no com a demandants d'ocupació).

Tipus de vivenda

L'enquesta arreplega informació de relacions de parentiu entre les persones que conviuen en la llar. Açò ha permés l'obtenció de resultats per a la variable “tipus de vivenda” amb una desagregació semblant a la que s'utilitza en l'Enquesta de Condicions de Vida. En la publicació esta variable té la desagregació següent:

Es considera fill dependent tots els menors de 16 anys i les persones de 16 a 24 anys econòmicament inactives per a les quals almenys un dels pares és membre de la vivenda.



4. Difusió de resultats

La informació del present estudi, s'oferix integrada en la publicació “Enquesta de població activa. Resultats per a la Comunitat Valenciana”. Es publica informació retrospectiva des del 1r trimestre de l'any 2005, data de l'última renovació metodològica de l'EPA.