Enquesta Trimestral de Cost Laboral

 

1. Introducció

 

L'Enquesta Trimestral de Cost Laboral (en endavant, ETCL), és la font d'informació fonamental per a l'elaboració de l'Índex de Cost Laboral Harmonitzat (ICLH). L'ICLH forma part dels euroindicadors que l'Oficina d'Estadística de les Comunitats Europees (EUROSTAT), a instàncies del Banc Central Europeu (BCE), exigix als països membres de la Unió Europea per a analitzar, una vegada que la convergència nominal ja ha sigut contrastada, si la convergència en termes reals s'està produint entre estos països i, en especial, si es tendix a una equiparació dels costos laborals per unitat de treball a Europa.

 

A més, l'ETCL proporciona nivells i indicadors sobre els costos salarials com ha vingut fent de forma tradicional amb l'Enquesta de Salaris en la Indústria i els Servicis des de 1963, dels costos laborals i del temps treballat i no treballat.

 

 

2. Objectius

 

L'ETCL és una operació estadística contínua de periodicitat trimestral l'objectiu fonamental de la qual és conéixer l'evolució del cost laboral mitjà per treballador i per hora efectiva de treball.

 

El que pretén l'ETCL és proporcionar:

 

- El Cost Laboral mitjà per treballador i mes.

 

- El Cost Laboral mitjà per hora efectiva de treball.

 

- El temps treballat i no treballat.

 

S'obtenen resultats nacionals i per comunitats autònomes.

 

L'ETCL permet obtindre:

 

- Informació salarial com tradicionalment ha fet l'Enquesta de Salaris, però de major qualitat per les millores metodològiques afegides al projecte.

 

- A més proporciona informació de costos no salarials a fi de complir amb els requeriments europeus en esta matèria.

 

- Un millor coneixement del temps treballat i no treballat, de la seua estructura, així com de la seua evolució a curt termini.

 

 

3. Àmbit, cobertura i període de referència

 

3.1 ÀMBIT POBLACIONAL

 

Comprén tots els Comptes de Cotització, amb independència de la seua grandària, inclosos en el Règim General i l'activitat econòmica dels quals estiga enquadrada en les Seccions B a S de la CNAE-09 i en el Règim Especial de Treballadors del Mar i l'activitat econòmica dels quals és el transport marítim (divisió 50 de la CNAE-09).

 

3.2 COL·LECTIU POBLACIONAL

 

Dins de cada compte s'investiga, de forma agregada, tots els assalariats per compte d'altri associats a esta, pels quals haja existit l'obligació de cotitzar almenys un dia durant el mes de referència, amb independència de la seua modalitat contractual i de la seua jornada de treball.

 

3.3 ÀMBIT GEOGRÀFIC

 

L'àmbit geogràfic comprén tot el territori nacional, amb resultats desagregats per comunitats autònomes. La informació corresponent a Ceuta i Melilla es proporciona conjuntament amb la d'Andalusia.

 

L'enquesta no està dissenyada per a proporcionar informació fiable en l'àmbit provincial ni, per tant, en àmbits territorials inferiors a la província.

 

3.4 COBERTURA SECTORIAL

 

S'investiguen els comptes de cotització l'activitat econòmica dels quals estiga enquadrada en els tres grans sectors econòmics: Indústria, Construcció i Servicis, en concret aquells centres amb activitats econòmiques compreses en les seccions de la B a la S de la CNAE-09:

 

CNAE-09

Activitat Econòmica

B

Indústries extractives

C

Indústria manufacturera

D

Subministrament d'energia elèctrica, gas, vapor i aire condicionat

E

Subministrament d'aigua, activitats de sanejament, gestió de residus i descontaminació

F

Construcció

G

Comerç a l'engròs i al detall; reparació de vehicles de motor i motocicletes

H

Transport i emmagatzemament

I

Hoteleria

J

Informació i comunicacions

K

Activitats financeres i d'assegurances

L

Activitats immobiliàries

M

Activitats professionals, científiques i tècniques

N

Activitats administratives i servicis auxiliars

O

Administració pública i Defensa; Seguretat Social obligatòria

P

Educació

Q

Activitats sanitàries i de servicis socials

R

Activitats artístiques, recreatives i d'entreteniment

S

Altres servicis

 

El màxim nivell de desagregació de l'activitat econòmica és el nivell de divisió CNAE-09. En concret, s'analitzen 82 divisions d'activitat.

 

Queden excloses les seccions: Agricultura, ramaderia, silvicultura i pesca (A), Activitats de les llars com a ocupadores de personal domèstic (T) i Activitats d'organitzacions i organismes extraterritorials (U).

 

3.5 PERÍODE DE REFERÈNCIA

 

Atés que es pretén investigar l'evolució trimestral dels costos laborals mensuals per unitat de treball, es distingixen:

 

- El període de referència dels resultats és el trimestre natural.

 

- El període de referència per a la informació sol·licitada en el qüestionari és el mes natural.

 

 

4. Definicions

 

4.1 TREBALLADORS

 

S'entén per treballador tota persona lligada a la unitat productora per mitjà d'un contracte de treball, independentment de la modalitat del contracte.

 

Els treballadors objecte d'enquesta són tots els treballadors associats al compte pel qual haja existit obligació de cotitzar durant almenys un dia en el mes de referència.

 

A efectes de càlcul del cost laboral per treballador, aquells que han estat donats d'alta en el compte durant un període de temps inferior al mes es comptabilitzen com la part proporcional al temps que han estat d'alta en eixe compte.

 

Els treballadors es classifiquen segons la seua jornada en:

 

Treballadors a temps complet: són aquells que realitzen la jornada habitual de l'empresa en l'activitat de què es tracte.

 

Treballadors a temps parcial: són els que realitzen una jornada inferior al de la jornada considerada com normal o habitual per a un treballador a temps complet en l'activitat de què es tracte.

 

4.2 TEMPS DE TREBALL I TEMPS NO TREBALLAT

 

4.2.1 Hores treballades

 

Hores efectives: són les hores realment treballades tant en períodes normals de treball com en jornada extraordinària, incloent-hi les hores perdudes en compte de treball, que tenen la consideració de temps efectiu en virtut de la normativa vigent.

 

S'obtenen com a suma de les hores pactades més les hores extres i/o complementàries menys les hores no treballades, de les quals s'exclouen les hores perdudes en el lloc de treball ja que tenen la consideració de temps efectiu. En resum, es tracta de les hores treballades (en jornada normal o extraordinària) menys les hores no treballades.

 

Jornada pactada: són les hores legalment establides per acord verbal, contracte individual o conveni col·lectiu entre el treballador i l'empresa.

 

Hores extraordinàries: són totes aquelles que es realitzen per damunt de la jornada pactada, bé siguen per causa de força major (hores extraordinàries estructurals) o voluntàries (hores extraordinàries no estructurals).

 

Hores complementàries: són hores pactades en el contracte a temps parcial com a addició a les hores normals o habituals. Es retribuïxen i cotitzen com les hores ordinàries.

 

4.2.2 Hores no treballades

 

Hores no treballades i remunerades.

 

S'hi inclouen les hores no treballades per les causes següents:

 

- Vacacions i festes gaudides en el mes.

 

- Dies de baixa per incapacitat temporal.

 

- Dies de permís per maternitat, adopció i motius personals.

 

- Descansos com a compensació per hores extraordinàries.

 

- Hores de representació sindical, compliment d'un deure inexcusable, assistència a exàmens i visites mèdiques, entre altres conceptes.

 

- Dies o hores no treballades per raons tècniques, organitzatives o de producció: són cessament temporals de la prestació del servici o de la producció de béns per part del treballador (dies de suspensió) o disminucions de la jornada de treball (hores de reducció), a fi de remuntar situacions de crisis les empreses.

 

- Hores perdudes en el lloc de treball: són hores no treballades per motius no imputables al treballador ni a l'empresari com a falta ocasional del treball, ruptura de màquines, falta de matèries primeres, accidents atmosfèrics, interrupció de la força motriu o altres causes de força major. La llei permet recuperar estes hores no treballades a raó d'una hora diària, amb comunicació prèvia i si no hi ha acord contrari.

 

Este component només arreplega les hores que no han sigut recuperades i que, per tant, poden ser considerades verdaderament com no treballades.

 

Hores no treballades i no remunerades.

 

S'hi inclouen:

 

- Conflictivitat laboral: és el nombre total d'hores perdudes per vagues independentment de l'àmbit local, sectorial o empresarial, o intensitat total o parcial d’estes. No es comptabilitza el temps recuperat després.

 

- Absentisme; guarda legal; locaut, ….

 

En el cas del locaut l'empresari tanca el centre de treball per causa d'un conflicte col·lectiu, amb perill de violència o danys, ocupació il·legal del centre o existència d'irregularitats, que impedisquen el procés normal de producció.

 

La guarda legal és una reducció de la jornada de treball per a aquells empleats que ho sol·liciten, per tindre a la seua atenció directa un menor de 6 anys o un disminuït físic o psíquic que no treballe.

 

4.3 COSTOS LABORALS

 

Es definix el Cost laboral com el cost en què incorre l'ocupador per la utilització del factor treball.

 

El Cost laboral s'analitza des de dos perspectives:

 

- Cost laboral per unitat de treball: Cost laboral per treballador i mes.

 

Mesura el cost que suposa per a l'empresari ocupar un treballador durant un mes.

 

- Cost laboral per unitat de temps: Cost laboral per hora efectiva de treball.

 

Mesura el cost que suposa per a l'empresari una hora de treball efectiu.

 

El cost ha de ser mesurat en termes nets per a l'ocupador, és a dir, deduint les diverses subvencions rebudes.

 

El Cost laboral comprén un ampli conjunt de partides que l'enquesta arreplega en dos blocs principals: Cost Salarial i Altres Costos.

 

4.3.1 Cost Salarial

 

Comprén totes les percepcions econòmiques realitzades als treballadors, en efectiu o en espècie, per la prestació professional dels servicis laborals per compte d'altri, ja retribuïsquen el treball efectiu, siga quina siga la forma de remuneració, o els períodes de descans computables com de treball.

 

Les percepcions salarials comprenen: el salari base, els complements salarials, pagaments per hores extraordinàries i/o complementàries, gratificacions extraordinàries i salari en espècie.

 

Pagaments per hores extraordinàries i/o complementàries: corresponen als pagaments per hores extres, tant estructurals (per força major) com no estructurals (voluntàries) i als pagaments per hores complementàries en el cas dels treballadors a temps parcial.

 

Gratificacions extraordinàries: són aquelles retribucions que tenen una periodicitat en la seua percepció superior al mes: pagues extraordinàries, pagaments per participació en beneficis, primes, objectius i qualsevol altre pagament de caràcter excepcional.

 

Els Pagaments retardats: són els pagaments satisfets en el mes de referència però meritats en períodes anteriors.

 

4.3.2 Altres Costos

 

Els Altres Costos inclouen les percepcions no salarials i les cotitzacions obligatòries a la Seguretat Social.

 

4.3.2.1 Percepcions no salarials

 

Són retribucions percebudes pel treballador no pel desenvolupament de la seua activitat laboral sinó com a compensació de despeses ocasionades per l'execució del treball o per a cobrir necessitats o situacions d'inactivitat no imputables al treballador.

 

Dins d'elles l'enquesta diferència entre:

 

Prestacions socials directes.

 

Pagaments que l'empresa fa directament, al treballador, antic treballador o a la seua família per a assistir-lo en determinades circumstàncies com a complement de determinades prestacions socials, sense implicar la Seguretat Social ni altres asseguradores. La seua característica principal és que es tracta de pagaments en beneficis per al benestar.

 

Es distingixen:

 

Pagaments per Incapacitat Temporal: pagaments que l'empresa fa directament als treballadors en situació d'IT. Inclou els pagaments delegats per IT, les prestacions per IT d'exclusiu càrrec de l'empresa (els quinze primers dies) i els complements o millores voluntàries a la prestació per IT.

 

Els Pagaments per desocupació: pagaments efectuats per l'empresa als treballadors afectats per suspensió temporal o reducció de jornada en cas de regulació d'ocupació durant el mes de referència. Inclouen els pagaments delegats per desocupació parcial, així com les millores voluntàries per desocupació parcial a càrrec de l'empresa a fi de complementar la prestació de l'INEM.

 

Pagaments per altres prestacions directes: pagaments que l'empresa realitza directament als treballadors en actiu i/o antics treballadors i/o familiars d'estos, com a complement dels subsidis o pensions de la Seguretat Social o d'assegurances privades. Inclouen els pagaments per jubilació, els pagaments per mort i supervivència, pagaments per invalidesa o minusvalidesa, pagaments per assistència mèdica i pagaments per assistència familiar.

 

Les Indemnitzacions per acomiadament: inclouen el total dels pagaments efectuats per acomiadament i extinció de contracte, així com els salaris deixats de percebre en el transcurs de la tramitació de l'acomiadament que l'ocupador ha de pagar  en esta situació (salaris de tramitació). Es consideren ací tant les indemnitzacions per acomiadaments individuals com les indemnitzacions per acomiadaments col·lectius. Se n'exclou el que s’ha pagat per obligacions pendents com salaris deguts, vacances no gaudides,…. (liquidacions), ja que estes quantitats es consideren pagaments retardats.

 

Altres percepcions no salarials.

 

Engloben la resta de pagaments efectuats al treballador: compensació per les despeses derivades de l'execució del seu treball i indemnitzacions per finalització de contracte.

 

Comprenen: menyscapte de diners, desgast d'eines o ferramentes, adquisició de roba de treball, despeses de locomoció i dietes de viatge, plus de distància i transport urbà, indemnitzacions per trasllats, finalitzacions per finalització de contracte, productes en espècie concedits voluntàriament per l'empresa l’entrega dels quals per part de les empreses no siga deguda en virtut de norma, conveni col·lectiu o contracte de treball, les entregues de productes a preus rebaixats que es realitzen en cantines o menjadors d'empresa o economats de caràcter social.

 

4.3.2.2 Cotitzacions obligatòries a la Seguretat Social

 

Són les aportacions legalment establides que l'ocupador fa al sistema de la Seguretat Social en favor dels seus empleats, per a cobrir les prestacions que el sistema establix, i que són les derivades de situacions de malaltia, maternitat, accident laboral, invalidesa, jubilació, família, supervivència, desocupació, formació professional, garantia salarial, o qualsevol altra contingència coberta pel sistema de Seguretat Social.

 

Les partides que comprenen estes contribucions obligatòries són:

 

Cotitzacions generals.

 

Contingències comunes: són cotitzacions que cobrixen les prestacions de malaltia comuna i accident no laboral, maternitat, invalidesa, mort, supervivència (si estes tres últimes contingències han sigut fruit d'una malaltia comuna o accident no laboral) i jubilació.

 

Cotitzacions per hores extraordinàries: són cotitzacions per este concepte, tant de les hores extraordinàries estructurals (o degudes a causes de força major) com de les no estructurals (o voluntàries).

 

Aportació servicis comuns: s'arrepleguen ací les aportacions de les empreses col·laboradores en la gestió de la contingència d'IT per accident de treball i malaltia professional.

 

Treballadors amb contracte formació / pràctiques: estes cotitzacions cobrixen les contingències comunes per als empleats amb contractes de formació o en pràctiques (si n'hi ha), perquè a estos treballadors se'ls aplica uns tipus de cotització diferents del de la resta dels treballadors per a calcular les quotes.

 

Altres conceptes: es referix a altres conceptes de cotització diferents dels ja indicats que, no tenint un model específic per a efectuar l'ingrés, s'haja autoritzat el seu ingrés en el TC-1.

 

Deduccions per contingències excloses: estes deduccions són utilitzades, únicament, per les empreses que les tinguen concedides.

 

Deduccions per col·laboració voluntària en malalties comunes / accident no laboral: reduccions aplicades a aquelles empreses que estiguen autoritzades a col·laborar voluntàriament en la gestió de l'assistència sanitària i IT, derivades de malaltia comuna o accident no laboral.

 

Incapacitat Temporal IT: prestacions econòmiques en règim de pagament delegat per Incapacitat Temporal (IT), derivada de malaltia comuna o accident no laboral.

 

Cotitzacions per accident de treball i malalties professionals.

 

Quotes IT: quotes per Incapacitat Temporal derivada d'accident de treball i/o malaltia professional.

 

Quotes IMS: quotes per Invalidesa (incapacitat permanent), mort i/o supervivència derivada d'accident de treball i/o malaltia professional.

 

Compensació per IT derivada d'accidents de treball i malalties professionals: prestacions econòmiques en règim de pagament delegat per Incapacitat Temporal (IT), derivada de malaltia professional i/o accident de treball.

 

Altres cotitzacions.

 

Desocupació, Fons de Garantia Salarial (FOGASA) i Formació Professional: Determinen els conceptes de cotització l'objecte dels quals és cobrir este tipus de contingències.

 

Compensació per desocupació parcial: són les quantitats que les empreses han entregat als seus treballadors en concepte de prestacions per desocupació parcial, com a pagament delegat.

 

4.4 SUBVENCIONS

 

Reduccions, bonificacions i subvencions que els ocupadors apliquen en les liquidacions de les cotitzacions a la Seguretat Social, motivades per la contractació de determinats col·lectius de treballadors o per ajudes reconegudes per l'INEM a càrrec dels seus pressupostos.

 

 

5. Índexs i taxes

 

Una de les principals variables que proporciona l'ETCL és que és un índex simple de variació del cost laboral.

 

Per a obtindre’l es pren com a període base l'any 2008, de manera que el cost mitjà l'any 2008 es fa 100.

 

Un índex simple qualsevol es calcula per mitjà de la fórmula:

 

image002100

 

Sent:

 

image004 cost en el període base (2008), és el cost mitjà l'any 2008

 

image006 cost en el trimestre actual (t)

 

Es calculen les taxes interanuals de variació del cost laboral de la forma:

 

image008

 

On,

 

image010 valor de l'índex per al mateix trimestre de l'any anterior

 

 

6. Disseny de l'enquesta

 

6.1 UNITAT ESTADÍSTICA I MARC POBLACIONAL

 

La unitat estadística de l'ETCL és el Compte de Cotització a la Seguretat Social, un concepte tradicionalment usat en enquestes salarials i de cost laboral, tant per part de l'INE com d'altres organismes amb competències en esta matèria.

 

El Compte de Cotització a la Seguretat Social està constituït per un conjunt de treballadors per compte d'altri, que realitzen la seua activitat laboral en un o diversos centres de treball d'una mateixa empresa, dins d'una mateixa província i generalment davall una mateixa activitat principal, però no necessàriament, i amb característiques homogènies pel que fa a la cotització a la Seguretat Social.

 

El marc poblacional utilitzat per a extraure la mostra és el Directori de Comptes de Cotització a la Seguretat Social, actualitzat a 30 de setembre de l'any anterior al de referència.

 

6.2 SELECCIÓ DE LA MOSTRA

 

El tipus de mostreig utilitzat és un mostreig aleatori estratificat amb assignació òptima, en el que les unitats mostrals són els comptes de cotització.

 

El criteri d'estratificació es realitza atenent tres variables: la comunitat autònoma (17 en total, considerant Ceuta i Melilla conjuntament amb Andalusia), l'activitat econòmica (divisió CNAE-09, 82 divisions en total) i la grandària de les unitats (8 estrats o grups de grandària).

 

La grandària de les unitats ve definida pel nombre de treballadors que agrupen.

 

Es consideren els grups següents per a l'estratificació:

 

Estrat

Nombre de treballadors

1

1-4 treballadors

2

5-9 treballadors

3

10-19 treballadors

4

20-49 treballadors

5

50-99 treballadors

6

100-199 treballadors

7

200-499 treballadors

8

500 i més treballadors

 

Els estrats de 500 i més treballadors s'investiguen exhaustivament.

 

Dins de cada estrat, les unitats se seleccionen per mitjà de mostreig sistemàtic amb arrancada aleatòria.

 

6.3 GRANDÀRIES MOSTRALS I TORNS DE ROTACIÓ

 

La mostra està composta d'unes 28.000 unitats que són entrevistades cada trimestre.

 

Esta mostra es repartix en tres submostres mensuals al llarg del trimestre, de tal forma que la primera submostra serà entrevistada tots els primers mesos de cada trimestre, la segona submostra serà entrevistada el segon mes de cada trimestre i la tercera submostra l'últim mes de cada trimestre. D'esta manera cada submostra és entrevistada quatre vegades a l'any i cada mes s'enquesta a unes 9.350 unitats.

 

La distribució mostral per comunitats autònomes i grandàries és la següent:

 

Comunitats

autònomes

Grandàries

 

Total

1

2

3

4

5

6

7

8

TOTAL

28.099

7.278

3.584

3.485

4.081

2.672

2.119

2.795

2.085

Andalusia

2.617

781

277

276

366

229

188

266

234

Aragó

1.322

330

183

173

190

148

104

133

61

Astúries (Principat d’)

1.146

290

178

169

176

116

94

77

46

Balears (Illes)

1.181

324

172

173

181

117

82

77

55

Canàries

1.409

378

192

180

204

139

120

122

74

Cantàbria

974

250

164

157

153

93

64

72

21

Castella-La Manxa

1.496

401

199

192

204

141

120

155

84

Castella i Lleó

1.333

348

197

185

199

131

98

115

60

Catalunya

3.545

890

350

354

506

306

267

467

405

Comunitat Valenciana

2.242

632

265

267

331

213

159

221

154

Extremadura

1.067

288

193

172

162

104

67

49

32

Galícia

1.608

446

209

198

221

161

135

151

87

Madrid (Comunitat de)

3.351

721

282

294

435

286

274

512

547

Múrcia (regió de)

1.245

336

192

178

194

128

83

83

51

Navarra (C. Foral de)

1.049

237

172

170

166

111

77

82

34

País Basc

1.660

396

199

197

238

172

141

185

132

Rioja (La)

854

230

160

150

155

77

46

28

8

 

 

La distribució mostral per divisions de la CNAE-09 i grandàries és la següent:

 

 

Divisions

CNAE-09

Grandàries

 

Total

1

2

3

4

5

6

7

8

TOTAL

19.531

5.054

2.431

2.254

2.387

1.721

1.409

2.917

1.358

06

53

10

7

7

10

5

9

2

3

06

8

6

1

1

-

-

-

-

-

07

56

24

13

4

11

-

3

1

-

08

200

46

38

39

43

23

8

2

1

09

46

19

10

8

5

2

1

-

1

10

465

80

55

44

59

42

48

99

38

11

254

42

34

37

50

35

23

26

7

12

31

8

3

3

3

4

3

5

2

13

257

53

41

47

50

29

17

19

1

14

268

54

48

43

47

31

21

16

8

15

223

58

37

43

42

28

12

2

1

16

289

82

42

44

49

34

19

15

4

17

241

43

34

31

32

28

27

42

4

18

325

84

48

49

69

33

25

14

3

19

83

20

13

12

14

6

5

4

9

20

305

41

34

39

48

39

30

61

13

21

226

39

33

28

23

17

22

49

15

22

277

45

34

39

36

35

26

50

12

23

317

50

40

42

48

36

32

55

14

24

296

43

36

37

36

32

27

59

26

25

355

81

52

44

51

39

35

43

10

26

296

84

51

39

44

26

24

19

9

27

277

43

36

39

46

27

35

38

13

28

322

51

45

43

66

36

35

39

7

29

313

40

34

33

35

29

28

79

35

30

228

34

34

32

33

25

19

33

18

31

361

87

49

57

85

42

21

17

3

32

296

90

49

53

57

23

12

9

3

33

335

70

45

50

67

35

27

32

9

35

241

41

36

34

36

27

22

31

14

36

241

44

33

34

40

27

25

33

5

37

116

30

22

27

20

10

4

2

1

38

356

62

54

55

55

40

32

39

19

39

42

17

10

5

7

2

1

-

 

41

1.438

473

218

217

232

141

96

50

11

42

472

148

58

58

84

48

37

34

5

43

1.050

281

170

173

167

111

81

48

19

45

439

122

59

65

89

54

29

19

2

46

575

168

71

63

70

51

48

73

31

47

1.024

354

79

61

65

48

55

168

194

49

460

150

53

44

45

37

35

59

37

50

126

40

22

21

24

10

6

2

1

51

150

28

22

20

22

16

10

16

16

52

382

69

44

44

55

39

38

66

27

53

217

36

35

34

32

17

13

21

29

55

355

43

35

36

67

54

50

47

23

56

572

242

62

52

47

38

32

54

45

58

304

49

36

40

51

38

40

41

9

59

323

70

44

54

82

33

29

9

2

60

198

35

35

42

37

18

9

12

10

61

229

8

33

30

29

24

21

34

20

62

315

51

38

39

51

38

34

37

27

63

166

65

34

25

22

10

6

3

1

64

428

37

35

36

36

35

37

97

115

65

270

50

35

36

42

29

28

27

23

66

420

226

50

45

48

26

10

15

-

68

556

343

64

49

53

26

17

4

-

69

454

178

68

55

61

31

22

24

15

70

341

125

45

45

54

22

20

17

13

71

402

111

46

46

67

43

33

34

22

72

282

38

45

39

53

45

20

30

12

73

341

82

47

50

63

40

23

31

5

74

422

229

57

54

48

19

10

4

1

75

352

234

59

30

20

5

3

-

1

77

321

108

44

43

45

35

19

23

4

78

312

34

34

32

34

35

37

60

46

79

302

90

40

43

55

32

19

15

8

80

284

34

32

34

37

35

33

47

32

81

448

35

35

37

39

35

44

102

121

82

418

75

42

40

57

41

39

53

71

84

669

53

38

39

51

57

68

114

249

85

545

80

50

43

70

46

41

75

140

86

693

76

36

35

34

36

39

115

322

87

311

33

34

40

68

48

35

36

17

88

323

37

34

35

46

42

41

52

36

90

283

91

46

41

47

32

18

8

-

91

194

49

32

35

37

26

10

5

-

92

318

103

35

39

72

34

18

13

4

93

380

103

43

51

86

45

30

19

3

94

376

122

48

51

57

37

27

29

5

95

352

145

52

55

61

26

7

4

2

96

508

274

59

47

52

37

24

14

1

 

La mostra total es dividix en cinc grups de rotació de manera que en el primer trimestre de cada any es reemplaça el grup amb major antiguitat, la qual cosa suposa una renovació del 20% de la mostra.

 

Ha de fer-se l'excepció de les unitats exhaustives (unitats de més de 500 treballadors i aquelles pertanyents a estrats tan menuts que la seua grandària mostral necessàriament coincidix amb la poblacional), que pel seu caràcter exhaustiu no donen lloc a cap renovació i, llevat de cessament, han de romandre contínuament en la mostra. Estes unitats suposen un 28% de la mostra.

 

6.4 ESTIMADORS

 

6.4.1 Estimacions dels totals

 

S'utilitzen estimadors separats de raó, usant com a variable auxiliar el nombre de treballadors en el Directori de Comptes de Cotització a la Seguretat Social.

 

Donats:

 

h estrat definit per l'encreuament de les variables branca d'activitat, comunitat autònoma i grandària

 

image012 grandària poblacional per a l'estrat h

 

image014 grandària mostral per a l'estrat h

 

image016 valor de la variable X en la unitat i de l'estrat h

 

image018 nre. de treballadors, segons directori, en la unitat i de l'estrat h

 

image020 total de treballadors, segons directori, en els centres del directori pertanyents a l'estrat h

 

image022 total de treballadors, segons directori, en els centres de la mostra seleccionada dins de l'estrat h

 

L'estimador de raó per al total d'una variable X en un estrat h ve donat per l'expressió:

 

image024

 

Agrupant els termes que acompanyen cada valor image026, observat en un estrat h, es té que el factor d'elevació dins de cada estrat h és:

 

image028

 

L'estimador separat de raó per al total poblacional de la variable X vindrà donat per la suma dels estimadors de raó per als totals dels estrats que componen la població:

 

image030

 

6.4.2 Estimacions del cost per treballador i mes i del cost per hora efectiva

 

Per a obtindre una estimació del cost per treballador i mes s'utilitzen quocients d'estimadors de raó. Així,

 

image032

 

On,

 

image034 estimació del cost laboral per treballador i mes en l'àmbit G (sent G un encreuament determinat de regions, branques i grandàries)

 

image036, estimadors del cost total i del total de treballadors, respectivament

 

L'estimació del cost per hora es realitza de manera completament anàloga, substituint la variable total de treballadors () per la variable total d'hores efectives.

 

 

7. Recollida i tractament de la informació

 

Els qüestionaris són enviats per correu des de les delegacions provincials de l'INE i arreplegats en elles, on se sotmeten a gravació i a una primera depuració. En els servicis centrals es realitza una segona depuració i tractament de les dades. Una vegada assegurada la consistència de la informació, s'obtenen les taules i sèries de resultats.

 

 

8. Càlcul del cost per hora extraordinària

 

Les hores extraordinàries poden retribuir-se amb efectiu o amb hores de descans retribuït.

Les hores pagades es definixen com, (fent abstracció de temps complet i temps parcial), les hores efectives més les hores no treballades i remunerades o com les hores pactades més les hores extra menys les hores no treballades i no remunerades:

 

HPAG= HP+HEX-HNNR= HP-HNNR +HEX

 

On,

 

HPAG Hores pagades

 

HP Hores pactades

 

HEX Hores extra

 

HNNR Hores no treballades i no remunerades

 

Les hores de descans com a compensació per hores extres són hores pagades, que tenen un cost que és el que volem esbrinar.

 

El Cost laboral total (net) es definix:

CTN=S+CO+PNS-SUB=(S-SHEX)+SHEX+CO-COTHEX+COTHEX+PNS-SUB=

 

=S-SHEX             +          CO-COTHEX+PNS –SUB        +        SHEX+COTHEX

image037 image038 image038
 

 


Salari menys hores            altres costos menys              Cost directe hora extra

        extres                          hores extres

On,

 

CTN Cost laboral total net

 

S Salaris

 

SHEX Salari d'hora extra

 

CO Cotitzacions obligatòries

 

COTHEX Cotització hora extra

 

PNS Percepcions no salarials

 

SUB Subvencions

 

Denominem el cost total de les hores pagades excepte les hores extres com el cost hores “ordinàries” (CTHO):

 

CTHO=S-SHEX + CO-COTHEX+PNS-SUB

 

Si anomenem hores ordinàries pagades (HO) a HO = HP-HNNR

 

El cost de l'hora ordinària seria CHO=CTHO/HO

 

I per tant, el cost de les hores “compensades” serà HD x CHO

 

On, HD hores de descans en compensació per hores extra.

 

Si una hora extra pot pagar-se amb diners o temps de descans o una mescla dels dos, el cost per a l'empresari serà:

CHEX=SHEX+COTHEX+HD x CHO

 

I el cost per hora extra:

 

HCHEX= (SHEX+COTHEX+HD x CHO)/HEX

 

El cost total a partir d'estos resultats serà igual al cost de les hores ordinàries excepte les “compensades” més el cost de les hores extres:

 

CNT= CHO x (HP-HNNR-HD)+CHEX

 

 

9. Descripció de les variables publicades

 

Cost total: comprén el cost salarial total més altres costos.

 

Altres costos: percepcions no salarials més cotitzacions obligatòries menys subvencions i bonificacions de la Seguretat Social.

 

Cost salarial total: inclou els costos salarials ordinaris, pagaments extraordinaris i pagaments retardats.

 

- Cost salarial ordinari: són els pagaments salarials de periodicitat mensual.

 

- Cost salarial pagaments extraordinaris: comprén les pagues extraordinàries i qualsevol altre pagament de venciment superior al mes (excepte retards).

 

- Cost salarial pagaments retardats: són pagaments efectuats en el mes i meritats en períodes anteriors.

 

Cost salarial extraordinari: és el cost salarial pagaments extraordinaris més el cost salarial pagaments retardats.

 

Cost per percepcions no salarials: inclou cost per IT, per desocupació, per altres prestacions socials directes, per indemnitzacions per acomiadament i per altres percepcions no salarials.

 

- Cost IT: pagaments per IT a càrrec de l'ocupador.

 

- Cost per desocupació: pagaments per desocupació (reducció de jornada i/o suspensió de contracte) a càrrec de l'ocupador.

 

- Cost per altres prestacions socials directes: comprén les prestacions socials directes complementàries a la Seguretat Social satisfetes per l'ocupador.

 

- Cost per altres percepcions no salarials: comprén la resta de percepcions no salarials.

 

Cost per cotitzacions obligatòries: cost de la Seguretat Social obligatòria suportat per l'ocupador.

 

- Cost per contingències comunes: cotitzacions per contingències comunes de la Seguretat Social obligatòria suportat per l'ocupador.

 

- Cost per Desocupació, Fogasa i F. Professional: cotitzacions suportades per l'ocupador que cobrixen estes contingències.

 

- Cost per altres cotitzacions socials obligatòries: comprén la resta de les cotitzacions obligatòries de la Seguretat Social.

 

Subvencions i bonificacions de la Seguretat Social: reduccions, bonificacions i subvencions en les liquidacions a la Seguretat Social.

 

Cost per acomiadament: pagaments efectuats en concepte d'indemnització per acomiadament i extinció de contracte.

 

Percepcions per dia d’IT: pagaments d’IT satisfets per l'ocupador per dia en què el treballador causa baixa per esta contingència.

 

Cost indemnització treballador acomiadat: és el quocient del total de cost per acomiadament entre el total de treballadors acomiadats.

 

Cost per hora extra: les hores extra es poden retribuir amb efectiu o amb hores de descans retribuït. El cost per hora extra és el quocient entre la suma dels pagaments efectuats per les hores extra realitzades més les cotitzacions corresponents a les dites hores més el cost laboral atribuïble a les hores de descans concedides com a compensació (veure punt 8 de la metodologia) entre les hores extres realitzades.

 

Hores pactades: són les legalment establides per acord ocupador / treballadors (inclòs allò pactat per vacances i festes).

 

Hores pagades: comprén les hores treballades i no treballades remunerades.

 

Hores efectives: són les hores realment treballades incloent-hi les hores extraordinàries. Es calculen com les hores pactades més les hores extraordinàries menys les hores no treballades per distintes causes.

 

Hores no treballades: són del total d'hores pactades les no treballades per qualsevol motiu. S'hi inclouen: no treballades per vacances, no treballades per festes (oficials o no oficials), no treballades per IT, no treballades per maternitat, adopció, permisos remunerats (nupcialitat, natalitat, defunció…), no treballades per raons tècniques, econòmiques (amb Expedient de Regulació d'Ocupació o sense), altres hores no treballades i pagades (representació sindical, visites mediques…), no treballades en el lloc de treball per causa de força major (talls d'energia, ruptura de maquines… ), no treballades per conflictes laborals i finalment no treballades per altres motius (absentisme, locaut…).

 

 

10. Resultats per a la Comunitat Valenciana

 

10.1. INTRODUCCIÓ

 

La tabulació de resultats oferida en l'Enquesta Trimestral de Cost Laboral conté l'explotació ampliada dels resultats per a la Comunitat Valenciana de l'Enquesta Trimestral de Cost Laboral de l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Les variables arreplegades estan classificades segons sectors econòmics (3 sectors), branques d'activitat (20 branques) o la grandària de la unitat (Compte de Cotització a la Seguretat Social) (3 estrats).

 

Com ja s'ha mencionat abans, a nivell estatal la mostra final d'esta enquesta conté aproximadament 28.000 unitats, de les quals 2.242 corresponen a la Comunitat Valenciana.

 

10.2. DESCRIPCIÓ DE LES VARIABLES PUBLICADES

 

A banda de les variables arreplegadas en l'apartat 9 d'esta metodologia, s'oferixen resultats per a les variables següents:

 

Altres costos no salarials: comprén els costos per percepcions no salarials i els costos per cotitzacions obligatòries.

 

Altres percepcions no salarials: resta de retribucions efectuades per l'ocupador com a compensació de despeses ocasionades per l'execució del treball o prestacions complementàries a les de la Seguretat Social o d'assegurances privades. És el cas de pagaments per desocupació parcial, indemnitzacions per acomiadament, pagaments per jubilació, invalidesa o minusvalidesa, per assistència familiar, etc.

 

Altres costos salarials: inclou el cost salarial per pagaments extraordinaris i el cost salarial per pagaments retardats. En l'apartat 9 es denomina esta variable Cost salarial extraordinari.

 

Hores no treballades i pagades per vacacions: hores no treballades per vacances gaudides en el període.

 

Hores no treballades i pagades per festes: hores no treballades per festes gaudides en el període, oficials i no oficials.

 

Hores no treballades i pagades per incapacitat temporal (IT): hores no treballades per malaltia comuna, malaltia professional, accident de treball o accident no laboral.

 

Hores no treballades i pagades per maternitat: hores no treballades per maternitat, risc en l'embaràs, adopció i acolliment.

 

Resta d'hores no treballades i pagades: són totes aquelles hores no treballades i pagades que no corresponen a vacances, festes, incapacitat temporal (IT) i maternitat (en el cas de la taula 5.1). Són hores no treballades per nupcialitat, natalitat, defunció o malaltia greu d'un familiar, trasllat de domicili, etc., hores no treballades i pagades per raons tècniques i econòmiques, hores perdudes en el lloc de treball per falta ocasional de treball, accidents atmosfèrics, ruptura de màquines, talls d'energia o altres causes de força major. També inclou les hores no treballades per motius diversos com ara representació sindical, compliment de deures inexcusables, assistència a exàmens, visites mèdiques, lactància, formació professional, etc.

 

Hores no treballades i no pagades: hores no treballades i no remunerades per motius com ara bagues, absentisme, permisos no remunerats, locaut, sancions, etc.

 

Hores extraordinàries: són totes aquelles que es realitzen per damunt de la jornada pactada, bé siguen per causa de força major (hores extraordinàries estructurals) o voluntàries (hores extraordinàries no estructurals).

 

10.3. PRESENTACIÓ DE RESULTATS

 

L'explotació de resultats es dividix en sis apartats i un annex. En el primer apartat es presenten resultats per al cost laboral per treballador i mes. El segon apartat fa referència al cost laboral per hora efectiva. En el tercer i quart apartat s'oferixen els resultats del cost salarial per treballador i mes i el cost salarial per hora efectiva respectivament. En el cinqué apartat s'oferix una desagregació del temps treballat per treballador i mes. Finalment, en el sisé apartat s'oferixen altres resultats d'interés d'esta enquesta.

 

En l'annex s'oferixen els coeficients de variació dels estimadors calculats per a cada unes de les taules compreses en els sis apartats.

 

En totes les taules de resultats es troben assenyalats aquells valors el coeficient de variació dels quals és superior al 30%. Així mateix, no es publiquen els valors el coeficient de variació dels quals és superior al 100%

 

10.4 CLASSIFICACIONS UTILITZADES

 

En esta explotació de resultats s'ha utilitzat, en primer lloc, una classificació de les dades per sectors d'activitat. Esta desagregació de la informació presenta 3 sectors d'activitat (indústria, construcció i servicis) i és la mateixa que realitza l'INE en la seua explotació estadística de resultats a nivell regional.

 

Però a més, una de les principals aportacions de l'explotació estadística oferida en esta publicació, és que presenta les principals variables desagregades per a un total de 20 branques d'activitat, desenvolupament sectorial molt superior al presentat per l'INE en este mateix àmbit.

 

Esta sectorització elaborada per l'IVE intenta reflectir adequadament l'estructura econòmica valenciana. S'ha adaptat a les nomenclatures internacionals i estatals i a més és compatible amb les diverses sectoritzacions utilitzades en altres operacions per l'IVE.

 

Esta sectorització i la seua correspondència amb la CNAE-09 s'oferix a continuació:

 

Branques d'activitat

CNAE-09

 

01. Extractives i refinatge; energia, aigua i residus

05, 06, 07, 08, 09, 19, 35, 36, 37, 38, 39

02. Alimentació, begudes i tabac

10, 11, 12

03. Tèxtil, calçat, fusta, paper i arts gràfiques

13, 14, 15, 16, 17, 18

04. Química, cautxú i plàstic

20, 21, 22

05. Productes minerals no metàl·lics; metal·lúrgia

23, 24, 25

06. Maquinària, material elèctric, electrònic i de transport

26, 27, 28, 29, 30, 33

07. Manufactures diverses;

31, 32

08. Construcció

41, 42, 43

09. Comerç a l'engròs i reparació de vehicles de motor

45, 46

10. Comerç al  detall

47

11. Transport i emmagatzemament

49, 50, 51, 52, 53

12. Hoteleria

55, 56

13. Informació i comunicacions

58, 59, 60, 61, 62, 63

14. Activitats financeres i d'assegurances

64, 65, 66

15. Activitats immobiliàries, professionals i tècniques

68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75

16. Activitats administratives i servicis auxiliars

77, 78, 79, 80, 81, 82

17. Administració pública

84

18. Educació

85

19. Sanitat i servicis socials

86, 87, 88

20. Activitats artístiques, recreatives i altres servicis

90, 91, 92, 93, 94, 95, 96

 

 

10.5. COEFICIENTS DE VARIACIÓ

 

A fi d'oferir una aproximació als errors de mostreig en esta publicació es calculen els coeficients de variació de les estimacions de cada taula de resultats. Si image040 representa un paràmetre d'interés (normalment un total d'una certa variable o un quocient dels totals de dos variables) i image042 la seua estimació obtinguda de la mostra, el coeficient de variació és:

image044

On image046 és l'estimació de la variància de l'estimador image042, image049.

El càlcul de l'estimador de la variància de l'estimador, image046, s'ha realitzat per mitjà de tècniques de remostreig per simulació, concretament bootstrap, que, entre els mètodes assajats, és el que millor s'ha instal·lat a les exigències derivades tant del disseny mostral com de la mateixa mostra.

El bootstrap consistix a extraure image052 mostres amb reemplaçament de la mostra original. Per a cada una d'eixes image052 rèpliques, s'obté una estimació image054 de image040. Amb estes estimacions, es calcula l'estimador bootstrap de la variància de image042:

 

image057

On image059.