Índexs de comerç al detall. Resultats per a la Comunitat Valenciana. Base 2021.
Notes metodològiques

L'operació estadística mensual "Índexs de comerç al detall. Resultats per a la Comunitat Valenciana" (ICM) té com a objectiu el coneixement de l'evolució del sector en el curt termini dins de la Comunitat Valenciana, tant quant a la xifra de negocis generada com a l'ocupació. A partir del mes de referència de gener de 2024, els índexs de comerç al detall es publiquen en base 2021, donant compliment al Reglament (UE) 2019/2152 del Parlament Europeu i del Consell relatiu a les estadístiques empresarials europees, pel qual es regix, i el seu Reglament d'Execució (UE) 2020/1197 de la Comissió.

Amb el canvi a base 2021 s'implementen canvis metodològics rellevants, entre ells: càlcul dels índexs sense impostos indirectes, utilització de deflactors construïts excloent els impostos indirectes, índexs associats a l'activitat principal de l'empresa i no als productes, implementació de les unitats "kau" (kind of activity unit) per al càlcul dels índexs elementals de les activitats 4711 i 4719.

Els índexs de comerç al detall es calculen com a índexs encadenats. Es construïxen índexs elementals per activitat (grup, classe o agregat especial de la CNAE-2009) i comunitat autònoma prenent com a base el mes de desembre de l'any anterior. Els índexs elementals es combinen per a formar índexs agregats mitjançant un sistema de ponderacions obtingudes a partir de les dades mostrals del mes que servix com a base. Posteriorment, els índexs elementals s'encadenen a la sèrie en base 2021.

L'Institut Valencià d'Estadística elabora els índexs corresponents a la Comunitat Valenciana a partir de la informació proporcionada per l'Institut Nacional d'Estadística, que efectua la recollida de dades d'esta operació en l'àmbit nacional, i el càlcul dels índexs per a les diferents comunitats autònomes seguint una metodologia homogènia que permet la comparació de resultats. L'Institut Valencià d'Estadística publica els índexs de xifra de negocis segons activitat per a l'àmbit general(divisió 47 de la CNAE-2009), per a l'àmbit general excepte estacions de servici (divisió 47 excepte el grup 473 de la CNAE-2009), alimentació (activitats 4711 i 472 de la CNAE-2009) i resta (activitats 4719, 474, 475, 476, 477, 478, 479 de la CNAE-2009). Els índexs d'ocupació es proporcionen per a l'àmbit general i el general excepte estacions de servici. Els índexs de xifra de negocis es presenten en preus corrents i en preus constants i també es proporcionen les sèries corregides de calendari i estacionalitat mitjançant models RegARIMA l'estructura dels quals es revisa anualment(1).

Tenen la consideració de provisionals els índexs corresponents a l'últim mes publicat i els dos anteriors. Els índexs corregits d'efectes de calendari i estacionals sempre es consideren provisionals ja que la incorporació de cada nova dada mensual comporta la revisió parcial dels models utilitzats.

Poden consultar-se les característiques metodològiques d'esta operació amb més detall en la metodologia publicada per l'Institut Nacional d'Estadística.

(1) A causa del canvi a base 2021 els models de correcció de calendari i estacionalitat es revisaran després de la publicació del mes de referència gener de 2024 i s'implementaran a partir del mes de referència febrer de 2024.