Indicadors del mercat de treball a nivell subprovincial
Notes metodològiques

1. Introducció

Esta operació estadística cobrix l’objectiu de generar indicadors conjunturals del mercat de treball, basats en l’nquesta de població activa (EPA) i coherents amb ella, a un nivell de desagregació territorial inferior al mínim previst en el disseny de l’EPA. Per a això s’utilitzen tècniques estadístiques d'estimació per a àrees xicotetes que es basen en incorporar informació auxiliar, externa a la mostra principal, per mitjà de l’ajust de models que relacionen les dades de les diverses fonts. En este cas, la informació de l’EPA ha sigut suplementada amb dos fonts distintes: estimacions trimestrals de població, d’una banda, i de les persones inscrites com a demandants d’ocupació, per una altra.

Canvi de base poblacional en les estimacions de l’EPA

A partir de l’EPA del primer trimestre de 2014 els resultats es calculen amb la nova base de població, que incorpora la informació actualitzada dels Censos de població i vivenda de 2011. Esta publicació proporciona sèries retrospectives homogènies, recalculades amb la nova base de població.


2. Elecció d’unitats territorials

La informació estadística per comarques, amb data de referència a partir de l'1 de gener de 2023 segueix l'agrupació de municipis en comarques definida en l'article 228 de la Llei 8/2022, de 29 de desembre, de mesures fiscals, de gestió administrativa i financera, i d'organització de la Generalitat. En el cas d'estadístiques amb data de referència anterior, l'agrupació es correspon amb les demarcacions territorials homologades de rang 1 recollides en la publicació Proposta de demarcacions territorials homologades (València, 1988: Generalitat Valenciana, Conselleria d'Administració Pública). Aquestes agrupacions poden consultar-se en https://pegv.gva.es/va/muncom. Per a més detall, vegeu el punt 5. Mapa de la comarcalització utilitzada.

3. Metodologia

L’objectiu específic d’esta operació és produir, amb caràcter trimestral i per a cada una de les unitats territorials especificades més amunt, estimacions del total de persones de 16 a 64 anys d’edat, ocupades, desocupades i inactives, per sexe, basades en l’EPA i totalment coherents amb esta en l’àmbit de província i sexe. A fi d’estimar els totals per sexe, els dominis finals d’estimació (les xicotetes àrees) són l’encreuament de comarca i sexe, de manera que per cada comarca es generen dos dominis: un per a dones i un altre per a hòmens.

Per a això es partix dels fitxers de microdades de l'EPA, facilitats per l’Institut Nacional d’Estadística, en els quals les unitats de mostreig tenen identificades les demarcacions territorials a què pertanyen. Com a informació auxiliar s'utilitzen totals per edat i sexe, d’na banda, d’estimacions trimestrals de població basades en les estimacions a curt termini internes i, d’una altra banda, de les persones inscrites en els servicis públics d’ocupació com a demandants d’ocupació, facilitats mensualment pel Servici Valencià d’Ocupació i Formació (Servef).

Ja que la informació auxiliar ja proveïx d’una xifra inicial del nombre d'hòmens i dones de 16 a 64 anys d’edat en cada una de les comarques, s’ha optat per generar estimacions del nombre d’ocupats i parats per sexe a partir del model, i obtindre l'estimació dels inactius per diferència. Tot això amb un calibratge final per al seu ajust als totals provincials de l’EPA.

Els models de xicotetes àrees utilitzats en esta operació s’han basat en els desenrotllats en els projectes europeus EURAREA i SAMPLE, concretament per mitjà de l’ús de models lineals mixtos dinàmics.

En eixe marc, els models empleats han sigut, per al cas dels ocupats, un model lineal mixt a nivell d’unitat on s’ha utilitzat com a variable dependent un indicador d’estar o no ocupat, com a efectes fixos, variables indicadores conjuntes de sexe i edat en tres grups i, com a efectes aleatoris, el domini i el trimestre niat en el domini. Per al cas dels parats, un model lineal mixt a nivell d’unitat, com a variable dependent, un indicador d’estar o no parat, com a efectes fixos, variables indicadores conjuntes de sexe i edat en tres grups, variables indicadores conjuntes de sexe, edat i d’estar o no inscrit en una oficina pública d’ocupació i, com a efectes aleatoris, domini i trimestre niat en el domini.

Açò genera un model lineal mixt amb l’estructura següent:

ydtj= ß0+ xdtj ß + u1,d + u2,dt + edtj


On d és el subíndex del domini, t el del trimestre i j el de l’entrevistat. Els efectes aleatoris u1 i u2 se suposa que són mútuament independents, amb distribucions normals de mitjana zero i desviacions típiques σ1 i σ2, respectivament; els errors e són independents entre ells, independents dels efectes aleatoris i tenen mitjana zero i desviació típica σ0.

L’ajust del model s’ha obtingut per mitjà del mètode de màxima versemblança residual (RML). Amb això s’obtenen estimadors dels ß i de les variàncies dels efectes aleatoris i dels errors. Substituint estos estimadors en les fórmules dels predictors lineals insesgats òptims (BLUP) s’obtenen els BLUP empírics (EBLUP) u1 i u2 que permeten construir l’estimador de la mitjana de y en cada un dels dominis. Com la fracció de mostreig en l’EPA és molt xicoteta, s’ha optat per generar els estimadors dels totals en cada domini, per mitjà de la multiplicació de la mitjana estimada pel total poblacional.

Una vegada obtinguts els totals d’ocupats i parats per sexe en cada domini, els totals d’inactius s’estimen per diferència a partir del total del nombre de persones de 16 a 64 anys de les projeccions de població trimestral. Per a acabar, es procedix a calibrar els estimadors, de manera que les sumes provincials per sexe d’ocupats, parats i inactius coincidisquen amb les corresponents estimacions de l’EPA.

4. Errors de mostreig

Per a estimar l'error de mostreig s'ha utilitzat un algorisme del tipus jackknife, basat en les replicacions formades mitjançant l'eliminació successiva de cadascuna de les unitats primàries de mostreig (les seccions censals), i per a les quals es repeteix tot el procés d'estimació. En les taules d'error de mostreig d'aquesta publicació es presenten els coeficients de variació dels totals per sexe, d'ocupats i desocupats.

5. Mapa de la comarcalització utilitzada



01. Els Ports Comarques Numerades
02. L'Alt Maestrat
03. El Baix Maestrat
04. L'Alcalatén
05. La Plana Alta
06. La Plana Baixa
07. El Alto Palancia
08. El Alto Mijares
09. El Rincón de Ademuz
10. Los Serranos
11. El Camp de Túria
12. El Camp de Morvedre
13. L'Horta Nord
15. València
16. L'Horta Sud
17. La Plana de Utiel-Requena
18. La Hoya de Buñol
19. El Valle de Ayora
20. La Ribera Alta
21. La Ribera Baixa
22. La Canal de Navarrés
23. La Costera
24. La Vall d'Albaida
25. La Safor
26. El Comtat
27. L'Alcoià
28. L'Alt Vinalopó / Alto Vinalopó
29. El Vinalopó Mitjà / El Vinalopó Medio
30. La Marina Alta
31. La Marina Baixa
32. L'Alacantí
33. El Baix Vinalopó
34. El Baix Segura / La Vega Baja