Explotació del directori estadístic d'empreses de la Comunitat Valenciana
Notes metodològiques

Introducció

El directori estadístic d'empreses de la Comunitat Valenciana (DEECV) és una infraestructura estadística que té com a finalitat exclusiva el manteniment d'un registre que dispose d'informació bàsica de les unitats econòmiques amb activitat a la Comunitat Valenciana, per a poder ser utilitzat com a marc en les enquestes oficials dirigides a les empreses, millorant la seua qualitat i eficiència.

Les fonts d'informació de les quals es nodreix el DEECV són molt variades i provenen tant d'orígens administratius com estadístics. Entre elles, cal assenyalar que un dels mecanismes més importants d'actualització són els processos previstos en un conveni de col•laboració amb l'Institut Nacional d'Estadística (INE) que preveu l'intercanvi d'informació relativa a aquest tipus de registres amb l'objectiu de compartir informació i, d'aqueixa manera, millorar la cobertura i contingut dels respectius directoris.

No obstant això, els temps en els processos d'intercanvi i actualització a partir de les diferents fonts d'informació, així com en els tractaments estadístics de l'explotació poden produir diferències amb els resultats de l'explotació estadística del DIRCE que promou l'INE que, en tot cas seran de xicoteta quantia.

Objectius

L'Explotació del directori estadístic d'empreses, elaborada a partir del DEECV, té per objecte proporcionar dades estructurals del nombre d'empreses i locals existents a la Comunitat Valenciana classificades segons la seua activitat econòmica principal, intervals d'assalariats, condició jurídica i implantació geogràfica.

Àmbit

Àmbit temporal. La periodicitat de les dades és anual, amb data 1 de gener.

Àmbit territorial. L’àmbit territorial és el de la Comunitat Valenciana. La informació es presenta dividida en tres nivells territorials: Comunitat Valenciana i províncies, comarques i municipis.

L'agrupació de municipis en comarques utilitzada en aquesta publicació es correspon amb les demarcacions territorials homologades de rang 1 (DTH1) recollides en la publicació Proposta de demarcacions territorials homologades (València, 1988: Generalitat Valenciana, Conselleria d'Administració Pública).

En aquesta explotació estadística es consideren les empreses que tenen la seu o alguna unitat local a la Comunitat Valenciana. Per a les empreses amb algun local a la Comunitat Valenciana, però la seu de les quals està fora d'ella, es presenten taules específiques, sense desagregació territorial, en l'apartat «Empreses amb seu fora de la Comunitat Valenciana». Anàlogament, a partir de l'explotació de l'any de referència 2020, l'apartat «Empreses amb locals en altres CCAA» presenta una sèrie de taules per al conjunt d'empreses que tenen la seua seu en la Comunitat Valenciana, i locals en altres comunitats autònomes.

Per a les unitats locals es considera la implantació física de la mateixa unitat, independentment d'on se situe la seu social de l'empresa matriu.

Àmbit econòmic. De les activitats econòmiques s'exclouen la producció agrària i pesquera, els serveis administratius de l'Administració General de l'Estat (inclosa Seguretat Social), de la Generalitat y de la Local, les activitats de les comunitats de propietaris i el servei domèstic.

Àmbit poblacional. L'explotació estadística es duu a terme sobre dos tipus d'unitats diferents: l'Empresa i la Unitat local.

Definicions

Empresa: correspon a la combinació més xicoteta d'unitats jurídiques que constitueix una unitat organitzativa de producció de béns i serveis i que gaudeix d'una certa autonomia de decisió, principalment a l'hora d'emprar els recursos corrents de què disposa. L'empresa exerceix una o més activitats en un o diversos llocs. Una empresa pot correspondre a una única unitat jurídica.

La definició d'empresa s'ha adaptat al concepte estadístic d'empresa donat pel Reglament de la Unió Europea 696/93. Per aquest motiu, les dades referents a empreses a partir de 2022 no són comparables amb les d'anys precedents. D'altra banda, les empreses amb suport legal de persona física es corresponen amb una única unitat jurídica, per la qual cosa sí que són comparables. Els locals no es veuen afectats pel canvi de definició d'empresa, per tant, les seues dades són comparables.

Unitat Local: correspon a una empresa o una part d'aquesta, situada en una ubicació geogràfica concreta, i des de la qual s'exerceixen activitats econòmiques per compte de la mateixa empresa.

Variables de classificació

Grandària de l'empresa: les dades es classifiquen segons diferents trams del nombre de treballadors de cadascuna d'elles. Com a màxima desagregació tenim: Sense assalariats, d'1 a 9, de 10 a 49 i de 50 o més treballadors.

Assalariats: és la desagregació de la grandària de l'empresa en dues categories, Sense assalariats i Amb assalariats.

Activitat econòmica: les dades s'ofereixen per sectors i seccions d'activitat, seguint la Classificació Nacional d'Activitats Econòmiques (CNAE-09), d'acord amb el que s'estableix en el Reial decret 475/2007, de 13 d'abril, pel qual s'aprova la CNAE-09.

Condició jurídica: la condició jurídica es determina principalment a partir de la primera lletra de l'identificador NIF. Es classifiquen en: Persona física, Societat anònima, Societat de responsabilitat limitada i Altres formes jurídiques.

Tipus d'empresa: és una agrupació de la condició jurídica en dues categories, Persona física i Persona jurídica.

Difusió de resultats

Es difonen dades anualment des de 2017.

Per restriccions derivades del secret estadístic i la confidencialitat, si una dada és menor que cinc no s'indica el valor real sinó un guió (-). Davant l'existència d'aquests valors s'han ocultat altres xifres per a impossibilitar que aquestes puguen deduir-se per diferència.