Enquesta sobre l'estructura de la indústria de la construcció
Resultats per a la Comunitat Valenciana

Notes metodològiques



1. Introducció

L'"Enquesta sobre l'estructura de la indústria de la construcció. Resultats per a la Comunitat Valenciana" és un operació estadística anual que té com a fi aprofundir en el coneixement de les activitats desenvolupades per les empreses del sector de la construcció a la Comunitat Valenciana. Són objectius més concrets d'aquesta operació estadística: el coneixement de les principals macromagnituds del sector, l'obtenció d'informació detallada, actualitzada, fidedigna i completa de les principals característiques estructurals de la indústria a en la Comunitat Valenciana, obtindre sèries temporals de resultats homogenis amb la informació disponible per a Espanya i servir com a instrument en la realització d'anàlisi sobre l'activitat, rendiment i competitivitat de les empreses.

El Pla Valencià d'Estadística vigent encarregà la gestió d'aquesta activitat estadística a l'Institut Valencià d'Estadística (IVE) a partir de les dades proporcionades pel Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, organisme que té encomanada la seua execució en l'àmbit estatal.

L'"Enquesta sobre l'estructura de la indústria de la construcció" es regeix pel Reglament (UE) 2019/2152 del Parlament europeu i del Consell, relatiu a les estadístiques empresarials europees.

Per a aprofundir en els aspectes metodològics i definicions d'aquesta estadística pot recórrer-se a la metodología publicada pel Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana. No obstant això, a continuació es fa referència als més importants.

2. Principals característiques metodològiques

A causa de l'entrada en vigor del Reglament 2019/2152 i el seu Acte d'Implementació 2020/1197, s'han adoptat, l'any 2022, alguns canvis metodològics pel que les seues dades no són estrictament comparables amb l'exercici anterior. En concret, s'ha consensuat un Nombre Únic d'Empreses (NUE) que és aplicable tant per a l'Estadística de Demografia Empresarial com per a la l'Enquesta sobre l'estructura de la indústria de la construcció. Es corregixen així les diferències que, en el nombre d'empreses, es registraven entre totes dues fonts, la qual cosa és un requeriment d'obligat compliment amb l'entrada en vigor del nou reglament comunitari.

A conseqüència d'esta millora, les dades de 2022 sobre el nombre d'empreses i, en menor mesura, amb la resta de les variables, no són directament comparables amb les dades de 2021.

L'àmbit poblacional d'aquesta enquesta comprén totes les empreses l'activitat principal de les quals és la construcció (secció F de la CNAE-2009). Es considera com a activitat principal d'una empresa aquella que li proporciona el major valor afegit brut al cost dels factors.

L'àmbit geogràfic s'estén, en origen, a tot el territori nacional. Els resultats presentats en aquesta publicació corresponen a les empreses que realitzen tota o part de la seua activitat en la Comunitat Valenciana.

L'àmbit temporal és anual. L'enquesta reflecteix l'exercici econòmic durant l'any de referència.

La unitat estadística investigada és l'empresa.

El directori utilitzat per a l'obtenció de la mostra és el Directori Central d'Empreses (DIRCE) de l'Institut Nacional d'Estadística (INE). La selecció mostral per a cada Comunitat Autònoma s'ha realitzat mitjançant mostreig estratificat. El criteri usat per a l'estratificació ha sigut l'activitat (classes de la CNAE-2009) i la grandària empresarial distingint entre les empreses sense assalariats/ades i amb assalariats/ades, dins de les quals s'estableixen tipologies segons el nombre mitjà anual de treballadors/ores. Hi ha selecció mostral exhaustiva en el col·lectiu d'empreses de 50 o més treballadors/ores.

Per a obtindre els coeficients d'elevació mostral s'ha utilitzat la variable nombre d'empreses del DIRCE.

3. Principals variables

Les principals variables d'aquesta estadística i la seua definició és la següent:

Personal ocupat
És el nombre total de persones que treballen en l'empresa (inclosos els propietaris/áries i socis/sòcies que treballen regularment en la unitat i els emprats/ades familiars no retribuïts), així com el de persones que treballant fora de la unitat, pertanyen i són retribuïts per ella.
S'inclouen: les persones en baixa per malaltia, vacances pagades o permís especial, treballadors/ores a jornada parcial que estan en nòmina, temporers/as, aprenents i treballadors/ores a domicili que figuren en nòmina. S'exclou: el personal subministrat per altres empreses i el que duu a terme reparacions o manteniment en l'empresa per compte d'altres empreses.

Hores treballades
És el nombre total d'hores treballades pel personal ocupat, la qual cosa equival al total d'hores realment treballades per a l'empresa durant el període de referència. S'inclouen: les hores realment treballades (normals i extraordinàries), el temps que es passa en el lloc de treball en tasques com ara preparatius del lloc, temps morts a causa de la falta ocasional de treball i el temps que correspon a períodes de descans curts en el lloc de treball. S'exclouen: les hores pagades però no treballades, com a vacances anuals, permisos i baixes per malaltia, les interrupcions per a menjars i el temps que duren els desplaçaments entre la llar i el treball.

Volum de negoci
Comprén els imports facturats per l'empresa durant el període de referència, la qual cosa correspon a les vendes comercials de béns i serveis subministrats a tercers. El qüestionari d'aquesta enquesta permet descompondre el volum de negoci reflectit per cada empresa en funció de l'activitat que ho genera, distingint entre les activitats de construcció i altres. Aquesta informació permet incloure en l'explotació l'estimació del volum de negocis de les empreses del sector generat exclusivament per la realització d'activitats de construcció
A part de la facturació, s'inclouen: totes les taxes i impostos sobre els béns i serveis facturats a excepció de l'Impost sobre el Valor Afegit (IVA) facturat als clients, altres impostos deduïbles similars lligats a la xifra de negocis i les altres despeses repercutides al client (transport, envasos, etc).
S'exclouen: els conceptes de la comptabilitat empresarial denominats Altres rendes d'explotació, Rendes financeres i Rendes extraordinàries, a més de les Subvencions d'explotació rebudes de les autoritats públiques o de les institucions de la Unió Europea.

Valor de la producció
Mesura la quantitat produïda realment per l'empresa, basada en les vendes i incloent les variacions d'existències i la revenda de béns i serveis. S'inclouen: el volum de negoci, més o menys les variacions de les existències de productes acabats i semiacabats, i dels béns i serveis comprats per a revenda, menys les compres de béns i serveis per a la revenda (aquest concepte inclou la compra de serveis per a prestar-los a tercers en les mateixes condicions), més la producció capitalitzada, més les altres rendes d'explotació (excloses les subvencions).
S'exclouen: les rendes i les despeses classificades com a financeres o extraordinàries.

Consums intermedis
És el valor de tots els béns i serveis corrents, diferents dels béns de capital fix, consumits en el període de referència, sense incloure l'IVA suportat (deduïble).
S'inclouen: les compres de matèries primeres i altres aprovisionaments, més o menys la variació d'existències, més les subcontractes (treballs realitzats per altres empreses), més les despeses en serveis exteriors, així com altres despeses de gestió.
S'exclouen: les compres i variació d'existències de les mercaderies per a revendre, els impostos, amortitzacions i despeses financeres.

Valor afegit brut al cost dels factors
Es defineix com a la renda bruta de les activitats d'explotació després d'ajustar l'efecte de les subvencions d'explotació i els impostos indirectes.
Es calcula com el valor de la producció, menys el dels consums intermedis, menys les taxes i impostos lligats a la producció, més les subvencions a l'explotació.

Costos de personal
És la remuneració total pagada als empleats/ades (fixos i temporals, així com treballadors/ores domiciliaris) pel seu treball realitzat durant el període de referència.
S'inclouen: els impostos i les cotitzacions a la Seguretat Social, així com les cotitzacions socials obligatòries i voluntàries de l'ocupador.
S'exclouen: els pagaments per treballadors/ores d'agència.

Sous i salaris
És la remuneració, en metàl·lic o en espècie, meritada per totes les persones incloses en nòmina a canvi del treball realitzat durant el període comptable.
S'inclouen: les cotitzacions socials, impostos sobre la renda, etc, pagats pel treballador/a fins i tot quan són retinguts per l'empresa, així com indemnitzacions, aportacions a plans de pensions i altres despeses socials.
S'exclouen: les cotitzacions socials satisfetes per l'ocupador/a.

Cotitzacions socials
És el valor de les cotitzacions socials pagades pels ocupadors per a assegurar als seus empleats/ades el dret a les prestacions socials.
S'inclouen no sols les del sistema de la Seguretat Social a càrrec de l'empresa, sinó també les quotes a Mutualitats i a Entitats de Previsió Social en concepte d'assegurances socials i les quotes dels treballadors autònoms.

Excedent brut d'explotació És l'excedent generat per les activitats d'explotació després de recompensar el factor treball.
S'obté com el Valor afegit a cost dels factors menys els Costos de personal.
Queden exclosos la renda i la despesa classificats com a financeres o extraordinàries en la comptabilitat empresarial.

Inversió bruta en béns materials
Comprén la inversió realitzada per l'empresa en béns materials durant el període de referència.
S'inclouen: els béns de capital materials, nous i ja existents, tant comprats a tercers com produïts per a autoconsum (producció capitalitzada de béns materials), que tinguen una vida útil de mes d'un any, i les addicions, reformes, millores i renovacions que prolonguen la vida útil o augmenten la capacitat productiva dels béns de capital
Els béns comprats es valoraran al preu de compra, és a dir, incloent les despeses de transport i instal·lació, els honoraris, els impostos i altres costos de la transferència de propietat. Els béns materials autoproduïts es valoren al cost de producció.
S'exclouen: els béns adquirits a través de reestructuracions (com ara fusions, desintegracions, separacions, etc), els costos de manteniment corrent, el valor i la despesa actual en béns de capital utilitzats en aplicació de contractes de lloguer i arrendament financer, la inversió en actius immaterials i financers, així com l'IVA suportat i deduïble sobre l'adquisició de béns de capital.

Inversió bruta en béns immaterials
Comprén la inversió realitzada per l'empresa en immobilitzat immaterial com són els drets sobre béns en règim d'arrendament financer, despeses de recerca i desenvolupament (I+D), aplicacions informàtiques i altres actius immaterials.

Vendes de béns d'inversió
Valor dels béns de capital existents venuts a tercers. Es valoren al preu realment rebut (exclòs IVA), després de deduir tots els costos de la transferència de propietat sufragats pel venedor.
S'inclouen: les baixes d'inventari (total o parcial) a conseqüència de pèrdues per depreciacions irreversibles d'aquests actius.
S'exclouen: els ajustos de valor i les cessions no fetes per mitjà de venda.

A partir de les variables descrites es poden obtindre els següents indicadors que faciliten l'anàlisi dels resultats obtinguts:

Productivitat. És el quocient entre el Valor afegit brut al cost dels factors i el nombre mitjà de personal ocupat l'any. Representa l'aportació de cada empleat/a (assalariat o no) a la generació de rendes de l'empresa. És una mesura indirecta del pes relatiu del factor treball en l'àmbit on es calcula. Apareix expressat en euros.

Despesa mitjana de personal. És el quocient entre les despeses totals de personal i el personal mitjà assalariat. Apareix expressat en euros.

Taxa de valor afegit. És la proporció que el Valor afegit brut al cost dels factors representa respecte al valor de la producció. Mostra la capacitat de generació de rendes per unitat de producte o servei. Apareix expressat en percentatge.

Taxa de despeses de personal. És la proporció que les despeses de personal representen respecte al valor afegit al cost dels factors. Pot considerar-se com una mesura de la participació de l'ocupació remunerada en el repartiment de la renda generada en l'àmbit al qual es referisca. La seua complementària és la taxa d'excedent. Apareix expressat en percentatge.

Taxa bruta d'explotació. És la proporció que l'excedent brut d'explotació representa respecte al volum de negoci. Apareix expressat en percentatge.

Taxa d'inversió. És la proporció que la inversió (tant en immobilitzat material com immaterial) representa respecte al valor afegit al cost dels factors. Apareix expressat en percentatge.

Taxa de personal assalariat. És la proporció de personal assalariat respecte al total de personal ocupat, tots dos com a mitjana anual. La seua complementària mesura el grau d'ocupació no assalariat. Apareix expressat en percentatge.

4. Tabulació de resultats

Tabulació de resultats El Institut Valencià d'Estadística ofereix una explotació de resultats sobre l'estructura del sector de la construcció sota un doble enfocament: d'una banda, es proporcionen resultats sobre l'activitat de les empreses del sector amb seu central a la Comunitat Valenciana i, d'altra banda, sobre l'activitat desenvolupada a la Comunitat Valenciana per les empreses del sector amb independència de la ubicació de la seu. Es consideren com a empreses amb activitats de construcció en la Comunitat Valenciana aquelles que presenten vendes, persones ocupades o cost laboral en aquesta comunitat durant el període de referència, independentment de la ubicació de la seua seu central. Els resultats proporcionats per a aquestes empreses són més reduïts ja que es basen en les variables regionalitzades disponibles en l'enquesta.
Tots els resultats es proporcionen segons diferents tipologies d'empresa, basades en la seua grandària empresarial (considerant la condició que existisca o no personal assalariat i segons el nombre de persones ocupades), l'activitat que desenvolupen segons la CNAE-2009 i la seua forma jurídica.
També es presenten els coeficients de variació de les principals variables estimades. El càlcul dels coeficients s'ha realitzat fent ús de l'expressió de la variància de l'estimador del total en un mostreig estratificat per mitjà del paquet survey de R (Lumley T (2020). "survey: analysis of complex survey samples" R package version 4.0).

Els resultats s'organitzen en els següents apartats: