Estadística d'empreses inscrites en la Seguretat Social
Notes metodològiques

Introducció

L'Estadística d'empreses inscrites en la Seguretat Social és una operació de l'Institut Valencià d'Estadística, de periodicitat trimestral, l'objectiu de la qual és proporcionar informació recent, detallada i amb àmplia desagregació territorial sobre les empreses de la Comunitat Valenciana i els seus treballadors.

Esta estadística també presenta informació sobre els autònoms pròpiament dites, és a dir, treballadors afiliats a règims per compte propi que, per les seues característiques, poden considerar-se unitats amb activitat econòmica assimilable a les empreses.

La informació en la qual es basa esta operació procedix de fitxers i bases de dades en matèria d'inscripció d'empreses, d'afiliació, de cotització i de recaptació competència de la Tresoreria General de la Seguretat Social-Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions (TGSS).

Àmbit

La periodicitat de les dades és trimestral, sent la data de referència l'últim dia laborable de cada trimestre.

L'àmbit territorial és el de la Comunitat Valenciana. El municipi de cada unitat s'obté a partir del domicili dels comptes de cotització o del domicili de persona física, en el cas dels autònoms sense assalariats. La informació es presenta dividida en tres nivells territorials: Comunitat Valenciana i províncies, comarques i municipis.

La informació estadística per comarques, amb data de referència a partir de l'1 de gener de 2023 segueix l'agrupació de municipis en comarques definida en l'article 228 de la Llei 8/2022, de 29 de desembre, de mesures fiscals, de gestió administrativa i financera, i d'organització de la Generalitat. En el cas d'estadístiques amb data de referència anterior, l'agrupació es correspon amb les demarcacions territorials homologades de rang 1 recollides en la publicació Proposta de demarcacions territorials homologades (València, 1988: Generalitat Valenciana, Conselleria d'Administració Pública). Aquestes agrupacions poden consultar-se en https://pegv.gva.es/va/muncom

El canvi de comarcalització es reflecteix en la selecció i disposició de la informació de les taules publicades d'aquesta operació. Així, d'una banda, el filtre comarcal selecciona els municipis d'acord amb l'agregació comarcal de la Llei 8/2022. I, per una altra, la referència a la comarca de l'Horta Oest, pot aparéixer, encara que sense dades, amb un guió (-), a partir de 2023.

A partir de 2023, les dades menors que 5 s'indiquen amb (<5), en lloc d'amb un guió (-) que mostren les dades anteriors.

Quant al règim d’afiliació a la Seguretat Social, per als comptes de cotització, les empreses i treballadors s’inclouen el Règim General (inclòs el Sistema Especial Agrari i exclòs el Sistema Especial Empleats de Llar), el Règim de la Mineria del Carbó i el Règim Especial de Treballadors del Mar (compte alié). En el Sistema Especial Agrari s’inclouen les empreses i dels treballadors, únicament els que estan en situació d’activitat en la data de referència de les dades.

S’inclouen totes les activitats econòmiques dels règims esmentats anteriorment, excloent del sector serveis «l’Administració pública i defensa; Seguretat Social obligatòria». En el cas dels treballadors de les empreses inscrites en la Seguretat Social no estan inclosos els afiliats a mutualitats de previsió social de col•lectius professionals i a mutualitats de funcionaris (MUFACE, MUJEGU i ISFAS).

Així mateix, ha de tindre’s en compte que el nombre de treballadors es correspon amb el nombre de situacions que generen obligació de cotitzar, considerant que la mateixa persona es comptabilitza tantes vegades com a relacions laborals tinga.

A partir del Fitxer d’Afiliacions a la Seguretat Social obtenim el col•lectiu definit com a Autònoms pròpiament dits. Són aquells treballadors afiliats a algun dels règims per compte propi de la Seguretat Social, Règim Especial de Treballadors Autònoms (RETA) i Règim del Mar, que no estan integrats en societats mercantils, cooperatives ni en altres entitats societàries. També s’exclouen els que figuren com a col•laboradors familiars i els que estan registrats formant part d’algun col•lectiu especial de treballadors.

Definicions

Els empresaris, com a requisit previ i indispensable a l’inici de les seues activitats, han de sol•licitar la seua inscripció en el Sistema de la Seguretat Social a nom del titular de l’empresa. A aquest efecte, es considera empresari, encara que la seua activitat no estiga motivada per ànim de lucre, a tota persona natural o jurídica, pública o privada, pel compte de la qual treballen persones incloses en el camp d’aplicació de la Seguretat Social i a les persones físiques que realitzen de forma habitual, personal, directa, per compte propi, una activitat econòmica o professional a títol lucratiu, i que en qualitat d’ocupadors donen o no ocupació a treballadors.

Els treballadors afiliats per compte d’altri figuren agrupats sota un compte de cotització a la Seguretat Social; l’esmentat compte agrupa un col•lectiu de treballadors que pertanyen a una mateixa empresa que desenvolupen la seua activitat laboral en una mateixa província i que tenen característiques homogènies enfront de la cotització. Per tal motiu, un mateix empresari pot tindre assignats diversos comptes de cotització. És important assenyalar que en les empreses multilocalitzades no pot identificar-se, generalment, compte de cotització amb establiment.

Empreses: es refereix a les empreses inscrites en la Seguretat Social, obtingudes a partir del Fitxer de Comptes de Cotització, i agrupant en una única unitat -empresa- a tots els comptes amb el mateix número d’identificació fiscal.

Aquesta agrupació s’ha dut a terme per a cada un dels àmbits territorials per als quals es presenta la informació, per la qual cosa el total d’un territori donat no té per què coincidir amb la suma dels territoris que el componen. Així, el total de la Comunitat Valenciana no té per què coincidir amb la suma de les tres províncies, ni una província amb la suma de les seues comarques, etc.

Treballadors: nombre de treballadors de les empreses inscrites en la Seguretat Social.

El nombre de treballadors no es correspon amb el nombre d’afiliats en alta, sinó amb el nombre de situacions que generen obligació de cotitzar; és a dir, considerant que la mateixa persona es comptabilitza tantes vegades com relacions laborals tinga, s’estaran comptant els pluriocupats tantes vegades com a ocupacions tinguen dins l’àmbit de l’estadística.

Autònoms pròpiament dits: també anomenats Treballadors autònoms persones físiques. Són aquells treballadors afiliats a algun dels règims per compte propi de la Seguretat Social, Règim Especial de Treballadors Autònoms (RETA) i Règim del Mar, que no estan integrats en societats mercantils, cooperatives ni en altres entitats societàries. També s’exclouen els que figuren com a col•laboradors familiars i els que estan registrats formant part d’algun col•lectiu especial de treballadors. Els Autònoms pròpiament dits amb assalariats també estan comptabilitzats en l'apartat d'empreses.

Variables de classificació

Associades als comptes de cotització

Règim: agrupem els comptes de cotització segons el règim d’afiliació a la Seguretat Social; Règim General, Sistema Especial Agrari, Sistema Especial d’Empleats de Llar i Règim Especial del Mar.

A partir de l’1 de gener de 2012, segons estableix la Llei 28/2011, de 22 de setembre, i el Reial Decret 1620/2011, de 14 de novembre, els règims especial agrari (compte alié) i empleats de llar s’integren en el Règim General i passen a denominar-se Sistema Especial Agrari i Sistema Especial d’Empleats de Llar.

Sector d’activitat: presentem les dades per sectors d’activitat, seguint la Classificació Nacional d’Activitats Econòmiques (CNAE-09), d’acord amb el que estableix el Reial Decret 475/2007, de 13 d’abril, pel qual s’aprova la CNAE-09.

Associades a l’empresa

Grandària de l’empresa: les dades es classifiquen segons distints trams del nombre de treballadors de cada una d’elles: d’1 a 9, de 10 a 49, de 50 a 49 i de 250 o més treballadors.

Activitat econòmica: depenent de l'àmbit territorial les dades s'ofereixen per sectors, seccions, divisions, grups i classes d'activitat, seguint la Classificació Nacional d'Activitats Econòmiques (CNAE-09), d'acord amb el que s'estableix en el Reial decret 475/2007, de 13 d'abril, pel qual s'aprova la CNAE-09.

A cada empresa se li ha assignat l’activitat econòmica associada al seu compte de cotització, quan només en té una, o al compte de cotització amb més treballadors, quan en té diverses.

Tipus d’empresa: les dades es classifiquen en els distints tipus d’empresa, diferenciant entre «persona física» i «persona jurídica». L’assignació de tipus d’empresa s’ha realitzat amb l’estructura del número d’identificació fiscal (NIF).

Antiguitat de l’empresa: cada compte de cotització té una data d’alta. A partir d’ella es calcula en el dia de referència, últim dia del trimestre, la seua edat en mesos. A l’empresa se li assigna l’edat del seu compte de cotització més antic.

Les característiques de cada empresa s’han definit per separat per a cada un dels àmbits territorials en què l’empresa tinga comptes de cotització, així que el que s’assenyalava anteriorment per a la definició d’empresa, es trasllada íntegrament per a les seues característiques. És a dir, una mateixa empresa podria tindre distintes característiques depenent de l’àmbit territorial en què estiga comptabilitzada i, en conseqüència, els agregats territorials no han de sumar-se per a obtindre l’agregat del territori de què formen part.

Associades al treballador

Tipus de contracte: les dades de treballadors es classifiquen segons el tipus de contracte entre «contracte indefinit» i «contracte temporal».

Tipus de jornada: les dades de treballadors es classifiquen segons la distinta jornada realitzada entre «temps complet» i «temps parcial».

Respecte a la desagregació dels treballadors per les variables tipus de contracte i tipus de jornada, els treballadors que tenen un «contracte indefinit com a fixos discontinus» figuren inclosos en l’epígraf «contracte indefinit» i «temps parcial». Així mateix, els treballadors que no tenen assignat un tipus de contracte figuren inclosos en l’epígraf «contracte indefinit» i «temps complet», dels quals majoritàriament estan referits a funcionaris i als col•lectius de religiosos, reclusos, becaris d’investigació i programes de formació.

Associades a autònoms pròpiament dits

Assalariats: es classifiquen en dos grups, amb assalariats i sense assalariats.

Difusió de resultats

Se'n difonen dades trimestrals des del primer trimestre de 2012.

Per restriccions derivades del secret estadístic i la confidencialitat, si la dada és menor que cinc, no s'indica el valor real sinó un menor que 5 (<5) per a dades a partir del primer trimestre de 2023, o un guió (-) per a dades anteriors a aquesta data.
Per a dades a partir del primer trimestre de 2023, el (-) indica dada no aplicable.