Estadística de Moviments Turístics en Frontera (FRONTUR) i Enquesta de Despesa Turística (EGATUR)
Notes metodològiques

Introducció

L'Estadística de Moviments Turístics en Frontera (FRONTUR) i l'Enquesta de Despesa Turística (EGATUR) són dues operacions que aborden l'estudi de l'activitat turística realitzada a Espanya per visitants no residents i que es publiquen amb freqüència mensual. La primera conté dades relatives a l'entrada de visitants i les característiques principals dels viatges, i la segona conté dades relatives a la despesa.

FRONTUR i EGATUR són dues operacions estadístiques vinculades per compartir bona part del procés estadístic, però donant lloc a dos productes estadístics diferents amb difusió diferenciada.

Aquestes operacions utilitzen com a referència els documents ‘Recomendaciones Internacionales para Estadísticas de Turismo 2008 (IRTS-2008)’ i ‘Cuenta Satélite de Turismo. Recomendaciones sobre el marco conceptual 2008’, tots dos elaborats per l'Organització Mundial de Turisme (OMT), dependent de Nacions Unides; així com el ‘Manual Metodológico de Estadísticas de Turismo’ d'Eurostat.

L’Institut Valencià d’Estadística (IVE) publica resultats d'aquestes dues operacions estadístiques en l'àmbit de la Comunitat Valenciana a partir de la informació mostral proporcionada per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Les presents notes metodològiques contenen les principals característiques d'aquestes operacions estadístiques. Per a aprofundir en aspectes metodològics concrets pot consultar-se la metodologia publicada sobre aquest tema per l'INE.

Característiques mostrals

La població objecte d'estudi està formada per les persones no residents a Espanya que entren o ixen del país havent realitzat o no pernoctació, i també per les quals passen per ell en trànsit.

El marc poblacional teòric d'aquestes operacions està format per les persones que travessen les fronteres per a entrar a Espanya. Per a definir-ho, s'ha de recórrer a diverses fonts en funció de la via d'accés al país (carretera, aeroport, port o ferrocarril).

Es presta especial atenció als visitants que resideixen a l'estranger, així com a la despesa realitzada en les visites classificades com a turístiques: es considera visita turística tot aquell desplaçament a un principal fora de l'entorn de la residència habitual de la persona (amb una duració inferior a l'any), sempre que el motiu principal d'aquest, inclòs negocis, oci o altres motius personals, siga diferent d'una ocupació en una empresa resident en el lloc visitat. Si la visita inclou almenys una pernoctació fora de l'entorn habitual, es considera viatge turístic. Si la visita turística no inclou pernoctació, es considera excursió.

Es recull informació sobre el viatge que acaba en el moment de l'entrevista, per tant, la citada informació correspon a viatges finalitzats en el mes de referència.

Les unitats d'anàlisis són els viatgers, els visitants (turistes i excursionistes), els viatges i les excursions. La selecció de les unitats de mostreig passa per la consideració d'un punt fronterer d'entrada, posteriorment cal seleccionar els vehicles, vols, vaixells i trens i, en última instància, les persones que viatgen en ells.

No existeix un marc per a la selecció de la mostra en el sentit tradicional. La informació disponible procedeix de diversos registres administratius que serveixen com a base per a poder estimar els fluxos d'entrada al país. A partir de l'enquesta FRONTUR s'estima el total de viatgers no residents a Espanya i, posteriorment, aquesta informació s'utilitza per a estimar el total de despesa que aquestes persones realitzen en els seus viatges.

Quan l'accés és per carretera, és la Direcció General de Trànsit (DGT) qui facilita informació sobre l'entrada o eixida de vehicles en els punts fronterers classificant-los segons la seua longitud en xicotets, mitjans i llargs. Posteriorment es realitza una operació anomenada AFORO que permet estimar el nombre de viatgers que entren al país segons tipus de vehicle i nacionalitat de la seua matrícula.

La informació sobre els aeroports és proporcionada per la AECFA (Associació Espanyola per a la Coordinació i Facilitació de Franges Horàries) mitjançant l'enviament de la programació de vols per aeroport d'arribada, i per AENA, que envia la relació de vols realment operats i el nombre de viatgers en cadascun d'ells. A aquesta informació s'afigen les estructures percentuals anonimitzades sobre nacionalitat dels passatgers proporcionades per la Direcció General de la Policia Nacional, les quals procedeixen d'aeroports situats en països no Schengen.

La informació relacionada amb l'accés per tren és proporcionada per RENFE i consisteix en la relació de trens que travessen la frontera juntament amb el nombre mensual de viatgers transportats en les diferents línies ferroviàries internacionals.

Finalment, Ports de l'Estat proporciona un fitxer en el qual està registrat per a cada port espanyol el nombre de viatgers embarcats i desembarcats cada mes.

Una vegada s'estableix la grandària mostral anual en funció del pressupost disponible i tenint en compte que la mostra de EGATUR és una submostra de FRONTUR, la selecció de la mostra té característiques diferents en funció de la via d'accés:



Estimadores

Els estimadors utilitzats en totes dues operacions són estimadors d'expansió en un mostreig estratificat.

Els factors d'elevació es construeixen usant com a referència un conjunt de cel·les en les quals es classifiquen les dades procedents dels registres administratius i els elements de la mostra. En FRONTUR l'expressió general de l'estimador d'una característica X en una cel·la h és:

\( \hat {X}_{h} = \sum\limits_{i} \frac{N_h}{n_h} {x_{hi}} = \sum\limits_{i}^{n_h} f_{h} x_{hi}\)

donde
\(N_h\) és el total de persones en la cel·la h d'acord amb la informació facilitada pels registres administratius de l'operació de què es tracte,
\(n_h\) el nombre de persones enquestades en la cel·la, i
\(x_{hi}\) és el valor de la característica que es vol mesurar en la persona enquestada i que pertany a la cel·la h (prendrà el valor 0 o 1 segons la persona presente o no la característica investigada).

En el cas particular dels aeroports es corregeix l'anterior estimació utilitzant la informació proporcionada per la DGP sobre estructures percentuals anonimitzades de les nacionalitats de les persones que arriben a Espanya procedents de països no Schengen.

Els factors d'elevació de EGATUR es deriven dels de FRONTUR. En tots dos casos s'apliquen procediments de calibrat per a fer consistents les estimacions amb altres fonts d'informació, en particular, els propis resultats de FRONTUR i alguns resultats de les Enquestes d'Ocupació en Allotjaments Turístics.

Amb la finalitat de garantir una certa precisió en les estimacions tant de FRONTUR com de EGATUR, s'estableixen uns criteris per a definir les cel·les a partir de les quals es defineixen els elevadors, es fixen unes grandàries mínimes de mostra mensuals i s'aplica un tractament a les cel·les en cas de no aconseguir aquesta grandària. Els requisits anteriors són diferents per a cada suboperació, és a dir, en funció de la via d'accés de què es tracta.

En concret, el requisit de grandària establida en les cel·les consisteix en l'existència d'almenys 30 elements mostrals en FRONTUR i 15 en EGATUR per a carreteres i ferrocarril i d'almenys 50 elements mostrals en FRONTUR i 25 en EGATUR en aeroports i ports. Quan no hi ha suficient mostra en una cel·la es procedeix a la unió de cel·les seguint criteris diferents que depenen de l'operació de què es tracte.

Conceptes bàsics i característiques objecte d'estudi

Els conceptes bàsics d'aquestes operacions estadístiques segueixen les definicions contingudes en les Recomanacions Internacionals per a Estadístiques de Turisme de la OMT i en l'Informe Metodològic per a Estadístiques de Turisme d'Eurostat.

Classificacions estudiades

Les característiques objecte d'estudi (viatges i despesa) s'investiguen en diferents classificacions:

Recollida de dades

FRONTUR i EGATUR estan integrades en la fase de disseny i recollida de manera que la mostra de EGATUR és una submostra de FRONTUR. Per a l'obtenció de resultats, aquestes operacions descansen sobre tres tipus d'informació: la de tipus administratiu proporcionada pels organismes i empreses públiques responsables de les diferents vies d'accés a Espanya, els aforaments o comptatges manuals de vehicles i persones en passos fronterers de carretera i les enquestes en els quatre tipus de vies d'accés al país.

La informació administrativa és enviada directament pels propis organismes gestors de la font.

Els treballs realitzats en carretera consisteixen en la determinació d'aforaments en punts de frontera (distingint entre vehicles pesants de transport de mercaderies i la resta de vehicles per als quals es recull el tipus, nacionalitat de la matrícula i el nombre d'ocupants) i l'enquesta a viatgers que ixen d'Espanya dirigida a residents i, en el cas de FRONTUR i EGATUR, a no residents. Es realitza l'enquesta a vehicles lleugers i autobusos ocupats d'acord amb les grandàries mostrals proporcionades pel disseny de l'operació en cada punt fronterer, dia i tram horari. En cas d'existir un grup turístic només s'entrevista a una persona d'aquest.

En els aeroports es realitzen el nombre d'enquestes determinat per a FRONTUR i EGATUR en els vols seleccionats. D'igual manera que en carretera, quan es detecta un grup turístic segons les normes establides per a la seua detecció, només s'enquesta a una persona d'aquest.

Els treballs quan l'emplenament d'enquestes és en ferrocarril són similars als realitzats en aeroports excepte que els enquestadors pugen al tren i enquesten a passatgers a bord.

L'emplenament d'enquestes en els ports és molt similar a la d'aeroports.

LEls treballs d'obtenció de la informació mostral estan sotmesos a procediments de control, inspecció i, una vegada obtinguda la informació, a aquesta se li apliquen regles de validació prèviament a la fase d'estimació.

La informació recopilada en la realització de FRONTUR i EGATUR es tracta seguint tres fases principals:

  1. 1. Construcció dels marcs d'elevació de FRONTUR: a partir dels registres d'entrades de viatgers d'AENA, RENFE i Ports de l'Estat, i del registre d'entrada de vehicles (espires i càmeres de la DGT) i aforaments mostrals, s'elabora el marc d'elevació de FRONTUR, format pel conjunt de viatgers que entren a Espanya en el mes de referència.
  2. 2. Depuració a nivell de microdada: els errors i inconsistències són detectats per l'aplicació emprada en el moment de l'entrevista ja que no és possible recontactar amb l'informant a posteriori.
  3. 3. Tractament estadístic de la informació: els fitxers de microdades són transformats en fitxers d'explotació a partir dels quals s'obtenen les estimacions. Aqueix tractament comprén: la validació de la informació continguda en els fitxers amb la finalitat de verificar la coherència, la gestió de la falta de resposta mitjançant un model de donació dins de cel·la, detecció i tractament de outliers de pernoctacions en FRONTUR i EGATUR, imputació de la falta de resposta parcial quan la informació del qüestionari no és completa, gestió de la falta de resposta total en EGATUR mitjançant un model de donació dins de cel·la.

Difusió

A partir de les dades mostrals de FRONTUR i EGATUR on el destí principal és la Comunitat Valenciana, l'IVE publica amb periodicitat mensual els resultats d'aquestes dues operacions en aquest àmbit. A més, amb periodicitat trimestral es publiquen dades corresponents a les províncies de Castelló, Alacant i València, així com de les ciutats de València i Benidorm.

En el cas concret de FRONTUR es publiquen les següents sèries:

  1. Turistes segons país de residència
  2. Turistes segons motiu principal del viatge
  3. Turistes segons tipus d'allotjament principal
  4. Turistes segons via d'accés
  5. Turistes segons província i ciutats de València i Benidorm. Dades trimestrals

En el cas d’EGATUR les sèries publicades són:

  1. Despesa dels turistes internacionals
  2. Despesa total dels turistes internacionals segons país d'origen
  3. Despesa total dels turistes internacionals segons província i ciutats de València i Benidorm. Dades trimestrals