ENQUESTA INDUSTRIAL ANUAL DE PRODUCTES. RESULTATS PER A LA COMUNITAT VALENCIANA, 2012

 

NOTES METODOLÒGIQUES

 

1. Introducció

 

L'Enquesta Industrial Anual de Productes forma part del pla de modernització i adaptació de les estadístiques industrials, orientat a facilitar la coordinació de les estadístiques sobre producció industrial en els països de la Unió Europea.

 

Esta enquesta és una operació estadística anual destinada a proporcionar, en el menor temps possible, una informació precisa i fiable sobre un conjunt de productes industrials (al voltant de 4.000) que cobrixen una part important del sector industrial espanyol.

 

En l'elaboració de l'enquesta s'utilitza la Classificació Nacional d'Activitats Econòmiques. Per a l'enquesta referida als anys 2008 i següents la classificació utilitzada és la Classificació Nacional d'Activitats Econòmiques 2009 (CNAE-2009). En les enquestes referides als anys 1993 al 2007 la CNAE utilitzada és la classificació vigent en eixos anys, la CNAE-93.

 

 

2. Objectius

 

Els objectius principals de l'enquesta són els següents:

 

1- Disposar d'una informació completa i recent dels productes del sector industrial, oferint els resultats amb un grau de detall que permeta l'estudi d'una àmplia selecció de productes, l'anàlisi dels seus mercats i l'evolució de les seues sèries cronològiques.

 

2- Presentar una informació que siga plenament integrada amb la corresponent a les dades del comerç exterior.

 

3- Proporcionar una informació integrada amb la de la resta de països comunitaris, gràcies a l'aplicació de metodologies comunes, que permeta oferir amb la fiabilitat, rapidesa i grau de detall necessaris una informació útil per a la pròpia gestió del mercat comunitari.

 

4- Difondre la informació de la producció industrial anual en el menor temps possible, mig any aproximadament, després de finalitzat l'any de referència de les dades.

 

 

3. Unitats de l'Enquesta

 

La unitat d'informació o d'observació, a la qual van referides les dades del qüestionari, és l'establiment industrial o unitat local, entenent com a tal tota unitat productora de béns i servicis industrials, situada en un emplaçament físic definit i que està sota la direcció o control d'una sola empresa.

 

La unitat informadora, la responsable de subministrar les dades és l'empresa, entenent com a tal la unitat jurídicament autònoma més menuda que posseïx o explota un o diversos establiments.

 

 

4. Contingut

 

4.1 ÀMBIT POBLACIÓ

 

La població objecte d'estudi va dirigida als establiments industrials (amb independència de l'activitat principal de l'empresa a què pertanguen) necessaris per a cobrir el 90% de la producció de cada classe de la CNAE-09 (4 dígits).

 

Per a cada una d'estes classes s'enquesten els establiments industrials pertanyents a empreses de 20 i més persones ocupades. Per a certes classes (més del 50%) a més, s'enquesten els establiments industrials d'empreses amb menys de 20 persones ocupades.

 

4.2 ÀMBIT GEOGRÀFIC TERRITORI

 

L'àmbit territorial de l'enquesta s'estén a tot el territori nacional excepte Ceuta i Melilla.

 

4.3 ÀMBIT TEMPORAL

 

Quant a l'àmbit temporal es tracta d'una enquesta contínua i el seu període es referix a l'any natural.

 

Quan el cicle de producció no es correspon amb l'any del calendari, la informació demanada va referida a la producció realitzada en la campanya que finalitza dins de l'any de referència de l'enquesta.

 

4.4 ÀMBIT DE LA INFORMACIÓ

 

La informació objecte de l'enquesta es definix principalment per mitjà de la llista de productes PRODCOM, acrònim format amb les dues primeres síl·labes de producció comunitària i que consistix en una llista de productes i servicis industrials harmonitzats amb la Classificació del Comerç Exterior o Nomenclatura Combinada de la Unió Europea. La llista PRODCOM europea comprén les indústries extractives i la indústria manufacturera (seccions B i C de la CNAE-09).

 

Cada producte es definix per referència a un o diversos articles d'eixa Nomenclatura Combinada del Comerç Exterior el que facilitarà la comparació de les dades de les estadístiques de producció industrial amb les obtingudes a través d'estadístiques del comerç exterior.

 

Cada rúbrica de la llista PRODCOM està representada per un codi de 8 dígits, i s’admet la possibilitat d'afegir-hi un nové dígit per a les especificacions concretes de cada país.

 

La llista PRODCOM espanyola consta de rúbriques amb codis de 10 dígits, perquè, a més d'adherir-se al nové dígit significatiu per a certs productes típics espanyols com ara l'oli d'oliva, els adobs d'oví de doble faç, etc., o per a productes que són investigats a Espanya i que no formen part de la llista PRODCOM europea com el refinatge de petroli, la producció d'energia elèctrica, etc (per a la resta dels productes este nové dígit és zero), també s'hi ha incorporat un desé dígit de control a fi de verificar errors de gravació o transcripció durant el tractament de les dades.

 

El significat dels vuit primers dígits és el següent: els quatre primers coincidixen amb la CNAE-09 Classificació Nacional d'Activitats Econòmiques que coincidix amb la NACE Rev 2 Nomenclatura Estadística d'Activitats Econòmiques de la Unió Europea, que va entrar en vigor en 2008. Els sis primers formen la integració corresponent a la CPA, Classificació de Productes per Activitats de la Unió Europea. Els dígits seté i vuité indiquen la Classificació de cada un dels productes PRODCOM al si de cada rúbrica CPA.

 

Per a les classes de Processamentt i conservació de peixos, crustacis i mariscos, Fabricació d'olis i greixos, Preparació de llet i fabricació dels seus derivats i Producció d'energia elèctrica, la coincidència dels 4 primers dígits amb la CNAE-09 només es realitza en els tres primers ja que estes classes han sigut desagregades a nivell nacional respecte a la NACE Rev 2.

 

L'Enquesta Industrial de Productes realitzada per l'INE inclou la indústria manufacturera i la producció d'electricitat, gas i vapor (seccions C i D de la CNAE-09), no cobrix:

 

- Les indústries extractives (secció B de la CNAE-09) estudiades pel Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç

 

- El processament de combustibles nuclears i el transport, distribució i comerç d'energia elèctrica i gas (no recollides en l'enquesta).

 

Queden fora de l'àmbit de l'enquesta:

 

- Les activitats industrials de caràcter no econòmic, és a dir, les que produïxen béns i servicis no destinats a la venda.

 

- Les activitats de reparació de certs béns d'ús i consum.

 

- Les activitats industrials realitzades en establiments l'activitat principal de les quals és no industrial.

 

 

5. Variables

 

Les variables de l'enquesta són la quantitat i el valor dels productes seleccionats principalment en la llista PRODCOM.

 

Com a norma general tots els productes es mesuren en quantitat i valor.

 

No obstant això, per a certs productes, només es requerix informació per al valor. Estes rúbriques solen ser les que es referixen a:

 

- Servicis de reparació, instal·lació i manteniment.

 

- Parts i peces.

 

- Rúbriques la descripció de les qual recull productes molt diversos.

 

El valor es referix sempre a la producció comercialitzada.

 

El criteri de valoració utilitzat per a comptabilitzar el valor és el del preu mitjà de venda net, és a dir, inclou els costos d'envasos i embalatges i exclou l'IVA i altres impostos sobre el consum, les rebaixes als clients i les despeses de transport facturades per separat.

 

Les quantitats es mesuren amb dos criteris diferents:

 

1- Per a la majoria dels productes les quantitats es referixen a la producció facturada o venuda coincidint per tant amb el criteri per a mesurar el valor.

 

2- Per a una sèrie de productes intermedis, obtinguts generalment en processos integrats, la quantitat sol·licitada és, la producció total, és a dir, la produïda i destinada a la venda (vendes + existències) més la reemprada en el mateix procés.

 

No totes les rúbriques de la llista PRODCOM es referixen a productes físics. També s'hi inclouen codis corresponents a les operacions de perfeccionament, reparació i manteniment, així com els treballs de muntatge, designats tots ells com servicis industrials. Estos codis no tenen correspondència amb la nomenclatura del comerç exterior.

 

S'entén per perfeccionament, tractament o acabat aquelles operacions que una vegada realitzades, no alteren la forma del producte com ara tenyit, impregnat, impressió, envernissat, niquelatge, ...

 

Es distingix entre el perfeccionament de béns produïts per l'empresa (perfeccionament directe), el perfeccionament de productes comprats (treballs de perfeccionament per compte propi) i el perfeccionament en règim de subcontractació de productes pertanyents a un tercer (perfeccionament per compte d'altri). Només estos dos últims es consignen en les rúbriques d'acabats creats a este efecte.

 

L'acabat dels productes fabricats per la mateixa empresa es classifiquen junt amb el producte.

 

Els treballs de reparació i manteniment es classifiquen en els codis creats a este efecte i el seu valor correspon a les despeses de reparació i manteniment facturats. Les operacions de reparació i manteniment que revisten el caràcter de grans reparacions i transformen en gran part el producte (canvi de quasi totes les peces d'una maquinària, canvi de forma d'un objecte de joieria o de pelleteria, etc.) es consideren producció i es classifiquen en els codis del producte corresponent, en compte d’en els de les seues reparacions.

 

Encara que hi ha una regla general per la qual els servicis de reparació i manteniment sempre que vagen units a la fabricació d'equips industrials s'inclouen en el sector industrial, hi ha excepcions a esta regla en els casos de:

 

- Reparació d'automòbils i motocicletes (CNAE 4520 - 4540).

 

- Reparació d'ordinadors, efectes personals i articles d'ús domèstic (CNAE 95).

 

Es considera muntatge o instal·lació l'acoblament de diversos elements en un sol producte o de diversos productes per a formar una instal·lació més complexa.

 

Si els productes muntats són també fabricats per la mateixa empresa, el muntatge es codifica junt amb el producte fabricat en el codi del producte corresponent.

 

Quan l'empresa que munta és diferent de la que fabrica el producte el valor del muntatge queda codificat en els codis PRODCOM establits a este efecte. El valor del servici de muntatge inclou les despeses de muntatge facturades mes els costos dels materials necessaris per a realitzar el servici i exclou el valor dels productes muntats, no fabricats per l'empresa encarregada de realitzar el muntatge.

 

 

6. Metodologia de la recollida

 

Per a facilitar la recollida de la informació objecte de l'enquesta s'ha dividit el variat i detallat món de la producció industrial en 81 sectors, dos d'ells recollits pel Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç (extracció de minerals metàl·lics i no metàl·lics) i la resta per l'INE.

 

Per a cada un d'estos sectors s'ha dissenyat un qüestionari diferent, agrupant en cada un d'ells els productes pertanyents a activitats econòmiques que presenten una sèrie de característiques comunes.

 

En molts qüestionaris a més d'incloure-hi els productes “típics” de les seues activitats, s'hi inclouen altres anomenats “atípics” corresponents a les possibles activitats secundàries derivades de la principal que es puguen exercir en el mateix establiment.

 

En tots els qüestionaris apareix en la portada la numeració de les activitats semblants que agrupa i els productes de la qual es recullen en el qüestionari.

 

Tot establiment ha d'estar codificat segons la CNAE corresponent a la seua activitat principal, i es definix com a tal la que proporciona el major valor afegit i, si no n'hi ha, la que genera major valor o ocupa un nombre més gran de persones.

 

La recollida de la informació es realitza a través de les URCES (Unitats de Recollida Centralitzades) en les quals se centralitza la recollida de les dades de diverses províncies. La recollida  es realitza per mitjà de qüestionari en paper o per mitjà de qüestionari electrònic.

 

 

7. Tractament de la informació

 

Una vegada gravats els qüestionaris, la Unitat Promotora realitza una cobertura de la informació a fi d'evitar duplicacions i incoherències detectades en la gravació.

 

A continuació es realitza un procés de microdepuració que detecta per al contingut de cada qüestionari errors d'omissió o inconsistència.

 

Una vegada corregits estos errors s'estima la no resposta (al voltant del 3%) i s'obtenen unes taules d'anàlisi per a detectar per mitjà de tècnica de macrodepuració errors comparatius amb els resultats nacionals d'anys anteriors.

 

 

8. Resultats per a la Comunitat Valenciana

 

L'Institut Valencià d'Estadística (IVE) elabora l'Enquesta Industrial Anual de Productes. Resultats per a la Comunitat Valenciana, 2012, a partir de la informació proporcionada per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Esta publicació oferix el mesurament individualitzat de la producció, en unitats físiques i monetàries, dels principals productes industrials fabricats en l'àmbit regional durant 2012, sempre que ho permet la protecció del secret estadístic.

 

En primer lloc es publica l'explotació de resultats provisionals amb la informació proporcionada en un primer enviament per l'INE. Amb posterioritat, i una vegada es reben les dades definitives, es torna a elaborar i publicar l'explotació de resultats definitius que substituirà a la de dades provisionals.

 

A fi d'adaptar la informació estadística oferida a les característiques pròpies del teixit productiu valencià mantenint, al seu torn, els criteris de coherència, homogeneïtat i comparabilitat de les xifres, la informació per sectors s'agrega utilitzant una classificació industrial pròpia, compatible amb la Classificació Nacional d'Activitats Econòmiques de 2009 (CNAE-09), que distingix un total de 14 agrupacions d’activitat i 36 sectors industrials.

 

A banda de les activitats que no cobrix i que queden fora de l'àmbit d'esta enquesta a nivell nacional, tampoc es disposa de la informació relativa a les indústries làcties (grup 105 de la CNAE-09) per a la Comunitat Valenciana.

 

El nombre de productes investigats en la nostra comunitat supera els 2.000, enquestan-se més de 6.700 establiments pertanyents a més de 6.400 empreses.

 

 

8.1. ESPECIFICACIONS DE LA TABULACIÓ

 

L'Enquesta Industrial Anual de Productes per a la Comunitat Valenciana presenta les produccions industrials valencianes desagregades, en principi, per rúbriques de la PRODCOM a 8 dígits (i a 9 dígits en les ja mencionades excepcions de productes típics espanyols), sempre que ho permet la salvaguarda del secret estadístic, segons els resultats obtinguts de l'Enquesta Industrial de Productes de l'INE per al 2012.

 

És important destacar que quan una de les dites rúbriques de la PRODCOM és produïda a la Comunitat Valenciana per menys de 5 establiments, la dada de la producció es considera subjecta al secret estadístic i el codi corresponent, la seua descripció i les dades de producció s'eliminen de la tabulació. Per tant, la llista de rúbriques de la PRODCOM (8 dígits) oferida en la publicació comprén únicament aquelles que es produïxen a la Comunitat Valenciana i no estan protegides pel secret estadístic. Esta qüestió s’ha de tindre en compte, ja que afecta un gran nombre de productes, de manera que, encara que la investigació obté informació de més de 2.000 productes que es fabriquen a la Comunitat Valenciana, el secret estadístic impedix publicar dades d'un poc més de la meitat.

 

A fi de cobrir una part important de les llacunes d'informació generades per l'obligatòria salvaguarda del secret estadístic, s'oferix la informació agregada per productes segons la CPA (6 dígits). En este cas, la llista de rúbriques recollida en la tabulació sí que oferix la relació completa de productes elaborats a la Comunitat Valenciana, i s’assenyala convenientment aquells casos en què les dades estan subjectes al secret estadístic. Òbviament, la circumstància expressada en el paràgraf anterior pot originar que la suma de dades a 8 dígits no coincidisca amb la dada corresponent agregada a 6 dígits, ja que s'han eliminat de la tabulació les rúbriques PRODCOM subjectes al secret estadístic. També cal mencionar que, a major agregació, la major heterogeneïtat dels productes comporta una diversitat d'unitats que, en molts casos, impedix proporcionar la informació sobre la quantitat produïda per codis de la CPA.

 

 

8.2. CLASSIFICACIONS SECTORIALS

 

Els resultats de la present explotació estadística s'oferixen, a més de nivell desagregat, sempre que el secret estadístic ho permet, segons dues classificacions industrials pròpies de l'IVE: per agrupacions d'activitat (R14) i segons un total de 36 sectors industrials (R36). Esta última suposa un desenvolupament sectorial molt superior al presentat per l'INE per a l'àmbit de la Comunitat Valenciana.

 

Esta sectorització elaborada i utilitzada per l'IVE intenta reflectir adequadament l'estructura productiva del teixit industrial valencià, alhora que ha de servir de marc per a la realització d'enquestes o l'explotació de fitxers administratius. S'ha intentat adaptar a les nomenclatures internacionals i estatals de manera que, a més de permetre estandarditzar les diverses informacions estadístiques facilitades per l'IVE en l'àmbit industrial, s'assegure la comparabilitat de resultats.

 

En un apartat específic d'esta publicació es recullen les correspondències entre les 14 agrupacions d'activitat (R14), la sectorització R36 i la CNAE-09.

 

Cal insistir en dues qüestions ja apuntades però imprescindibles per a interpretar adequadament la informació continguda en l'Enquesta Industrial de Productes. En primer lloc, l'exclusió de determinats sectors industrials i, en segon lloc, el criteri utilitzat en l'assignació del sector d'activitat corresponent a cada producte. Encara que l'establiment informa dels productes principals i secundaris elaborats, les dades de producció finalment oferides s'assignen al sector d'activitat que correspondria segons l'origen industrial teòric de cada producte. Per tant, en sectoritzar la informació no es té en compte si el producte s'obté com a resultat de l'activitat principal exercida en l'establiment o d'una activitat secundària.

 

Este criteri contrasta amb l'utilitzat en l'explotació de l'Enquesta Industrial d'Empreses, ja que les dades econòmiques demanades s'assignen en la seua totalitat, en agregar els resultats, a l'activitat principal exercida en la UAE local, sense tindre en compte per a això si en esta es realitzen activitats secundàries.