ÚLTIMES XIFRES
27 de setembre de 2024



ENQUESTA INDUSTRIAL ANUAL DE PRODUCTES
RESULTATS PER A LA COMUNITAT VALENCIANA, 2023
(Dades provisionals)





El valor de les vendes de la producció pròpia efectuada pels establiments industrials(1) situats a la Comunitat Valenciana va ser de 60.752 milions d'euros en 2023, un 6,8% inferior a la de l'any anterior. El 97,2% de la xifra de vendes total correspon a la indústria manufacturera.

Les activitats de la indústria manufacturera que més van contribuir a les vendes de producció pròpia són la indústria de l'alimentació, les vendes de la qual representen el 17,4% del total, la fabricació de vehicles de motor, remolcs i semiremolcs, amb un percentatge del 10,7%, la indústria química, amb un percentatge del 9,5%, i la fabricació d'altres productes minerals no metàl·lics amb un percentatge del 9,3%.

Un 29,7% del valor de les vendes de producció pròpia va correspondre a productes procedents d'activitats industrials manufactureres de nivell tecnològic alt o mitjà-alt.

La Comunitat Valenciana és la tercera comunitat autònoma quant a volum de vendes de producció pròpia de la indústria manufacturera, per darrere de Catalunya i d'Andalusia. Este volum de vendes en la Comunitat Valenciana va representar un 10,7% del total nacional.

Resultats segons activitat

Prenent com a referència les divisions d'activitat de la CNAE-09, les xifres de vendes de producció pròpia més elevades es van donar en la indústria de l'alimentació, on es van generar vendes per valor de 10.573 milions d'euros (un 17,4% del total), en la fabricació de vehicles de motor, remolcs i semiremolcs, les vendes dels quals van ser de 6.479 milions d'euros (10,7% del total), en la indústria química, amb unes vendes de 5.769 milions d'euros (9,5% del total), i en la fabricació d'altres productes minerals no metàl·lics, amb vendes que s'eleven a 5.673 milions d'euros (9,3% del total). Estes quatre divisions d'activitat han concentrat el 46,9% del total de les vendes de producció pròpia generades en l'àmbit estudiat per esta operació.

A un nivell més detallat, dins de les activitats de fabricació d'altres productes minerals no metàl·lics pot distingir-se la producció pròpia de taulells, les vendes dels quals van ascendir a 3.829 milions d'euros (un 6,3 % del total). Així mateix, l'import de les vendes de producció pròpia realitzat per la indústria de l'alimentació es dividix en percentatges semblants entre la molineria, fom i pastes alimentàries (4,3% del total), altres productes alimentaris (4,1% del total), la indústria càrnia (3,8% del total), i la pesquera i conservera de fruites i hortalisses (3,8% del total).


producción

Resultats segons destinació econòmica dels béns

La classificació segons destí econòmic dels béns proporciona un desglossament coherent amb la CNAE-09 que agrega les diferents activitats industrials en funció de l'ús final dels seus productes. La major xifra de vendes de producció pròpia es dona en la categoria de béns intermedis que representa el 42,9% del total de les vendes. També presenten xifres de vendes rellevants la categoria de béns de consum no durador (25,9%) i la de béns d'equip (21,2%).


Quadre 1. Valor de les vendes de producció pròpia segons destí econòmic dels béns


  Vendes de producció pròpia
Milions d'euros %
TOTAL 60.752 100,0
Béns de consum durador 1.655 2,7
Béns de consum no durador 15.707 25,9
Béns d'equip 12.886 21,2
Béns intermedis 26.053 42,9
Energia(*) 4.451 7,3
  (*) No inclou les divisions 05, 06 i 36 de la CNAE-09 per quedar fora de l'àmbit d'esta operació.



Resultats segons nivell tecnològic

La classificació d'activitats per nivell tecnològic agrupa les activitats de la indústria manufacturera en funció de la seua intensitat tecnològica en quatre nivells: baix, mig-baix, mig-alt i alt. Els resultats sobre la venda de producció pròpia proporcionats per l'enquesta industrial anual de productes en 2023 mostren que les activitats de nivell tecnològic alt i mig-alt van contribuir amb un 29,7% de la xifra de vendes total i amb el 29,1% del total de la indústria manufacturera. En el costat oposat, un 35,8% de les vendes totals de producció pròpia (el 36,8% de les vendes de la indústria manufacturera) van ser generades per activitats de nivell tecnològic baix.

producción

Pot obtindre's informació més detallada en el portal estadístic de la Generalitat (Informació estadística > Accés temàtic > Indústria, Energia, Mineria i Construcció > Indústria > Enquesta Industrial Anual de Productes).

Aspectes metodològics


L'Enquesta industrial anual de productes. Resultats per a la Comunitat Valenciana aporta informació estructural sobre la producció industrial realitzada en este àmbit. L'Institut Valencià d'Estadística elabora esta publicació a partir de les microdades de l'enquesta industrial anual de productes proporcionats per l'Institut Nacional d'Estadística.

Fins a l'any de referència 2020, l'EIAP es regia pel Reglament del Consell (EEC) núm. 3924/91 (Reglament PRODCOM) i el Reglament de la Comissió (EC) núm. 912/2004 on s'establien detalls de la seua execució. A partir de l'any de referència 2021, l'enquesta es regix pel Reglament (UE) 2019/2152 del Parlament Europeu i del Consell de 27 de novembre de 2019 i pel Reglament d'Execució (UE) 2020/1197 de la Comissió de 30 de juliol de 2020. La nova reglamentació implica canvis en diversos aspectes metodològics que han ocasionat la ruptura de la sèrie anual i els detalls de la qual poden consultar-se en l'apartat metodològic d'esta publicació. Algunes característiques noves introduïdes són la consideració en exclusiva de la producció efectuada per establiments localitzats dins del territori nacional, el pas d'un mostreig per punt de tall a un altre de tipus probabilístic amb una cobertura del 100% de la producció i el mesurament de la producció a partir del concepte de producció pròpia.

La informació objecte de l'enquesta es definix principalment mitjançant la llista de productes PRODCOM, acrònim format amb les dos primeres síl·labes de Producció Comunitària i que consistix en una llista de productes i serveis industrials harmonitzats amb la Classificació del Comerç Exterior o Nomenclatura Combinada de la Unió Europea. Els quatre primers dígits de la llista PRODCOM coincidixen amb la Classificació Nacional d'Activitats Econòmiques de 2009 (CNAE-09) excepte en alguns casos molt concrets on la coincidència només arriba als tres primers dígits encara que es manté a quatre amb la NACE Rev.2.

L'EIAP cobrix les activitats industrials manufactureres (secció C de la CNAE-09 excepte el processament de combustibles nuclears) i la producció d'electricitat, gas i vapor (secció D de la CNAE-09 excepte el transport, distribució i comerç d'energia elèctrica i gas).

Es proporciona informació sobre classificacions d'activitat estàndard i també sobre altres classificacions industrials pròpies compatibles amb la CNAE-09 amb la finalitat d'adaptar la informació estadística oferida a les característiques pròpies del teixit productiu valencià i donar resultats coherents amb altres operacions estadístiques publicades per l'IVE.

El nombre de productes investigats en la nostra comunitat és del voltant de 1.800, enquestant-se més de 4.000 establiments pertanyents a aproximadament 3.900 empreses.

La primera publicació de dades de l'any de referència T té caràcter provisional. Amb la publicació de les dades de l'any T+1 (provisionals) es publiquen els de l'any T definitius. En general, la diferència entre les dades provisionals i definitives és d'escassa quantia.

(1) L'activitat industrial coberta per l'EIAP inclou la indústria manufacturera (secció C de la CNAE-09 excepte el processament de combustibles nuclears) i la producció d'electricitat, gas i vapor (secció D de la CNAE-09 excepte el transport, distribució i comerç d'energia elèctrica i gas).