ESTIMACIÓ DE LA POBLACIÓ EMPADRONADA PER CODIS POSTALS

Notes metodològiques


1. Introducció

Les estimacions de població per codi postal pretenen oferir una aproximació a les xifres de població empadronada en cada una de les zones definides pels codis postals, que siga totalment coherent amb les xifres oficials de població derivades del padró municipal d'habitants a 1 de gener de cada any. Per això, la font bàsica d'informació per a l'obtenció d'aquestes estimacions és el fitxer estadístic del padró municipal d'habitants a 1 de gener, junt amb el distribuïdor per trams procedent de la guia de carrers del cens electoral facilitat per l'Institut Nacional d'Estadística.

Els codis postals estan definits per la Societat Estatal de Correus i Telègrafs. Cada codi postal consta de cinc dígits, els dos primers fan referència a la província i els tres últims corresponen a zones postals de repartiment. Existeixen a més unes terminacions especials reservades per a determinades destinacions, com ara apartats postals i organismes oficials.

L'assignació del codi postal s'ha basat en la guia de carrers del cens electoral, si bé, a partir de l'any 2017, en alguns casos s'han introduït modificacions derivades de la consulta dels codis postals al web de Correus (www.correos.es).

No és possible en tots els casos l'assignació d'un únic codi postal a cada una de les unitats territorials administratives utilitzades en el padró municipal d'habitants la qual cosa fa necessària la realització d'estimacions.


2. Procediment d'obtenció de la informació

Als efectes d'aquest treball, s'utilitza una unitat territorial formada per la intersecció de les seccions amb els nuclis de població.

Per a totes les unitats territorials que, d'acord amb el distribuïdor per trams, els correspon un únic codi postal (entorn del 90% del total de la població) es procedeix a realitzar l'assignació d'aquest codi a tots els registres del fitxer final d'explotació estadística del padró continu que pertanyen a aquestes, i a més se'ls assigna un factor de correcció igual a la unitat. Aquests registres passaran a formar part del fitxer que posteriorment serà tabulat.

A fi de tractar aquelles unitats territorials amb més d'un codi postal s'utilitza, com a ferramenta auxiliar del procés de geocodificació, el fitxer de descàrrega de la base padronal. Per a això, se seleccionen els registres al codi territorial dels quals els corresponen més d'un codi postal, i a cada un d'ells se li assigna un codi postal a partir del distribuïdor per trams; posteriorment, es calcula un factor de correcció la suma del qual s'ajusta a la població segons secció, sexe i edat en quatre grans grups derivada del fitxer estadístic del padró municipal. Aquest conjunt de registres junt amb el codi postal i el factor de correcció passa a formar part del fitxer que posteriorment serà tabulat.

El fitxer de tabulació obtingut per mitjà de la unió dels dos fitxers anteriors és del qual es deriven les taules sobre població presentades en aquesta publicació i que, per construcció són coherents amb les xifres oficials de població.

La informació obtinguda a partir d'aquest fitxer de tabulació només es facilita per a aquells codis postals a què els correspon més de 100 registres en el fitxer de tabulació.

A partir de la informació continguda en la guia de carrers del cens electoral es facilita, per a cada any, una taula de correspondències entre municipis i codis postals que, com a subproducte del procés d'imputació i estimació descrit, és susceptible de contindre errors; per la qual cosa la seua utilització ha de dur-se a terme amb precaució.

Per a cada any de referència de la informació difosa en aquesta operació, la relació, denominació i codi dels municipis utilitzats s'obté de l'estadística de l'INE, relació de municipis i els seus codis per províncies, a data 1 de gener de l'any corresponent.