Estimació d'indicadors provincials d'equipament i ús de tecnologies d'informació i comunicació (TIC) a les llars

Notes metodològiques



1. Introducció

Aquesta estadística forma part de l'operació del Pla valencià d'estadística 0504-Indicadors socials estimats subregionals, i té com a objectiu generar indicadors d'equipament i ús de TIC, basats en l'Enquesta sobre equipament i ús de tecnologies d'informació i comunicació a les llars de l'INE (TIC-H) i coherents amb aquesta, a un nivell de desagregació territorial inferior al previst en el disseny d'aquesta, comunitats autònomes. Per a això s'utilitzen tècniques estadístiques s d'estimació per a àrees xicotetes que es basen a incorporar informació auxiliar, externa a la mostra principal, mitjançant l'ajust de models que relacionen les dades de les diverses fonts. En aquest cas, la informació de TIC-H ha sigut suplementada amb unes estimacions de població i de llars de la Comunitat Valenciana.

2. Metodologia

L'objectiu específic d'aquesta operació és produir, amb periodicitat anual per a les tres províncies de la Comunitat Valenciana, estimacions de l'equipament de les llars en tecnologies d'informació i la comunicació (connexió a internet, telefonia fixa i mòbil, equipament informàtic) i de l'ús i els nous hàbits de la població valenciana respecte a internet.

Per a això es parteix dels fitxers de microdades de l'Enquesta sobre equipament i ús de tecnologies d'informació i comunicació a les llars, facilitades per l'Institut Nacional d'Estadística, en les quals les unitats de mostreig tenen identificades les demarcacions territorials a les quals pertanyen.

La tabulació que es facilita s'ha dut a terme aplicant el model de xicotetes àrees que s'indica a continuació:

L'estimació de TIC-H per a la Comunitat Valenciana de la característica Y, obtinguda directament de les microdades, pot escriure's com

\begin{equation} \hat{Y}=\sum _{j\in s}w_{j}y_{j} \end{equation}

Sent
s la mostra d'unitats (persones o habitatges) del TIC-H de la Comunitat Valenciana
Ŷ el total estimat de la característica que es pretén estimar
yj la característica que es pretén estimar, corresponent a la unitat j
wj el factor d'elevació corresponent a la unitat j

Amb el model de xicotetes àrees utilitzat, les estimacions s'han obtingut amb un estimador de tipus sintètic en el qual es calcula un nou joc de factors d'elevació mostrals wij per a cada província (denotada com a i), de manera que l'estimació del total de la característica Y a la província i (Yi ) toma la forma

\begin{equation} \hat{Y_{i}}=\sum _{j\in s}w_{ij}y_{j} \end{equation}

Aquests factors s'assumeix que verifiquen un model de "Poisson"

\begin{equation} w_{ij}=\gamma _{ij}\exp(x_{j}^{T}\beta _{i}+\delta _{j}) ,j\in S \end{equation}

On xj és el vector, corresponent a la unitat j, de les variables de calibrat dels estimadors, segons es defineixen en la metodologia de TIC-H, βi i δj són coeficients per determinar i γij és un indicador que pren els valors 0,1, depenent de si la província i aporta informació a la unitat j. Els nous pesos verifiquen les següents condicions:

La condició de calibrat ΣjÎswijxj=Xi, i=1,2 y 3 sent Xi els totals als quals es calibra la mostra de TIC-H, desagregats per províncies; i la condició de repartiment de pesos w1j+w2j+w3j=wj. Aquesta última condició garanteix que la suma de les estimacions de les províncies coincideix amb l'estimació original de TIC-H per a la Comunitat Valenciana.

Els nous factors s'obtenen mitjançant un procediment iteratiu del tipus Newton-Raphson.

3. Errors de mostreig

El càlcul dels errors de mostreig s'ha realitzat mitjançant mètodes de replicació amb algorismes del tipus jackknife. Aquests errors s'han utilitzat per a decidir el pla de tabulació de l'operació estadística.


4. Principals definicions

A l'efecte d'una millor comprensió, en aquest apartat es recullen algunes definicions utilitzades en l'explotació de resultats

Banda ampla

S'utilitza, en una xarxa, per a indicar que la quantitat de dades que poden transmetre's és alta per a un període de temps determinat (Eurostat assenyala, en l'actualitat, velocitats iguals o superiors a 144 kbps). Els tipus de connexions als quals es refereix actualment aquest concepte són: 3G (UMTS), 3,5G (HSDPA), HSUPA (per a telefonia mòbil), ADSL, xarxa de cable i altres connexions de banda ampla (via satèl·lit, etc.).

Densitat de població

Aquesta variable es defineix d'acord amb la metodologia europea DEGURBA, entre els objectius de la qual està eliminar les distorsions en la classificació rural - urbà provocades per altres mètodes. El territori es classifica en funció d'una combinació de contigüitat geogràfica i densitat de població i distingeix:

Per a més informació, podeu consultar el següent enllaç d'Eurostat: https://ec.europa.eu/eurostat/web/degree-of-urbanisation/methodology