Enquesta trimestral de cost laboral. Resultats per a la Comunitat Valenciana
Notes metodològiques



1. Introducció

L'Enquesta trimestral de cost laboral. Resultats per a la Comunitat Valenciana, d'ara en avant ETCLCV, és una operació estadística contínua de periodicitat trimestral que informa sobre l'evolució dels costos laborals, salarials i no salarials, així com del temps treballat i no treballat i la seua estructura.

Aquesta operació es basa en una explotació ampliada de la part de la mostra corresponent a la Comunitat Valenciana, de l'enquesta trimestral de coste laboral (ETCL) de l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Amb aquesta explotació s'ofereix una sectorització de l'activitat més àmplia, la desagregació en funció de la grandària del compte de cotització i la consideració de variables addicionals.

Per a aprofundir en els aspectes metodològics i definicions d'aquesta operació pot recórrer-se a la metodologia publicada per l'INE. No obstant això, a continuació es fa referència als més importants.


2. Principals característiques metodològiques

La unitat estadística de l'ETCL és el compte de cotització a la Seguretat Social. Cada compte de cotització està constituït per un conjunt de treballadores i treballadors per compte d'altri, que desenvolupen la seua activitat laboral en un o diversos centres de treball d'una mateixa empresa, dins d'una mateixa província i generalment sota una mateixa activitat principal, encara que no necessàriament, i amb característiques homogènies referent a la cotització a la Seguretat Social.

L'àmbit poblacional d'aquesta operació està format per tots els comptes de cotització inclos en el règim general i l'activitat econòmica del qual estiga enquadrada en les seccions B a S de la CNAE-09 i en el règim especial de treballadores i treballadors de la mar l'activitat econòmica de la qual és el transport marítim (divisió 50 de la CNAE-09). Queden excloses les seccions A (Agricultura, ramaderia, silvicultura i pesca), T (activitats de les llars com a ocupadors de personal domèstic; Activitats de les llars com a productors de béns i serveis per a ús propi) i U (Activitats d'organitzacions i organismes extraterritorials).

Cada compte de cotització s'investiga de forma agregada tenint en compte a totes les persones assalariades per compte d'altri contingudes en la mateixa per les quals haja existit l'obligació de cotitzar almenys un dia durant el mes de referència.

La selecció mostral es realitza mitjançant mostreig estratificat amb afixació òptima i el marc poblacional utilitzat és el Directori de Comptes de Cotització a la Seguretat Social actualitzat a 30 de setembre de l'any anterior al de referència.

El criteri d'estratificació es basa en tres variables: la comunitat autònoma, l'activitat econòmica i la grandària de les unitats. Dins de cada estrat, les unitats se seleccionen mitjançant mostreig sistemàtic amb arrancada aleatòria.

La mostra es divideix en cinc grups de rotació de manera que en el primer trimestre de cada any es reemplaça el grup amb major antiguitat, és a dir, es renova el 20 % de la mostra. D'altra banda, la mostra de divideix en tres submostres mensuals al llarg del trimestre, de manera que la primera submostra és entrevistada el primer mes del trimestre de referència, la segona submostra serà entrevistada el segon mes i la tercera l'últim mes del trimestre.

En l'àmbit de la Comunitat Valenciana, la mostra està formada per aproximadament 2.240 unitats, un 8% de la grandària mostral nacional.

Les magnituds publicades (costos per treballador/a i mes o bé per hora efectiva així com temps de treball per treballador/a i mes) s'obtenen com a quocient d'estimadors de totals. Per a obtindre les estimacions dels totals s'utilitzen estimadors separats de raó prenent com a variable auxiliar el nombre de treballadors/ores registrat en el Directori de Comptes de Cotització de la Seguretat Social. És a dir, per a estimar el total de la variable X s'utilitza la fórmula:

\(\hat{X} = \sum\limits_{h}{\hat{X}_{Rh}} = \displaystyle \sum\limits_{h}\left(\frac{\sum\limits_{i=1}^{n_h}X_{hi}}{\sum\limits_{i=1}^{n_h}D_{hi}}D_h\right)=\sum\limits_{h}\left( F_h \sum\limits_{i=1}^{n_h}X_{hi} \right) \)

On \(h\) representa un dels estrats definits en el disseny mostral

\(\hat{X}_{Rh}\) és l'estimador de raó per al total de la variable X en l'estrat h

\(N_h\) és la grandària poblacional en l'estrat h

\(n_h\) és la grandària mostral en l'estrat h

\(X_{hi}\) és el valor de la variable X en la unitat i de l'estrat h

\(D_{hi}\) és el nombre de treballadors/ores, segons directori, en la unitat i de l'estrat h

\(D_{h}=\sum\limits_{i=1}^{N_h}D_{hi}\) és el nombre de treballadors/ores total, segons directori, en les unitats que conformen l'estrat h

\(F_h=\frac{\sum\limits_{i=1}^{N_h}D_{hi}}{\sum\limits_{i=1}^{n_h}D_{hi}}\) és el factor d'elevació de l'estrat h.

Per a obtindre l'estimació del cost laboral per treballador/a i mes en l'àmbit G (comunitat autònoma, branca i grandària o encreuament de tots dos), i de la resta de magnituds publicades per analogia, es calculen els quocients dels estimadors separats de raó adequats:

\(\hat{C} = \displaystyle \frac{\hat{X}}{\hat{Y}} = \frac{\sum\limits_{h \in G}\left({F_h \sum\limits_{i=1}^{n_h}{X_{hi}}}\right)}{\sum\limits_{h \in G}\left({F_h \sum\limits_{i=1}^{n_h}{Y_{hi}}}\right)} \)

On \(\hat{C}\) és l'estimació del cost laboral per treballador/a i mes en l'àmbit G

\(\hat{X}\) és l'estimador de raó del cost laboral total en l'àmbit G

\(\hat{Y}\) és l'estimador de raó del total de treballadors/ores en l'àmbit G.

De manera complementària, per a facilitar l'anàlisi de les dades, es proporcionen les principals sèries d'ETCL per al total de l'economia (cost laboral, cost salarial total i altres costos, per treballador/a i per hora treballada) corregides de calendari i desestacionalizadas.

L'ajust de calendari i la desestacionalització s'han abordat mitjançant models RegARIMA en línia amb les recomanacions plasmades en ESS guidelines on seasonal adjustment editat per Eurostat. El regressor utilitzat en l'ajust de calendari es calcula com els dies festius gaudits per treballador/a en cada trimestre i s'obté a partir de les dades proporcionades per l'INE que serveixen com a font d'aquesta publicació. D'altra banda, la selecció de outliers es revisa cada vegada que es completa un any. En aquesta qüestió es recorre a un sistema mixt pel qual determinats outliers amb una justificació explícita o que apareixen de manera recurrent en les anàlisis queden fixats en els models però es permet també la detecció automàtica d'uns altres outliers amb la finalitat de proporcionar ajustos de la major qualitat possible.

Per a obtindre les sèries ajustades d'efectes de calendari i les ajustades d'efectes estacionals i de calendari s'utilitza el paquet "seasonal"(1) de R(2).

Per a estudiar la fiabilitat de les estimacions obtingudes s'estimen els errors mostrals per linialització de Taylor per a això s'utilitza el paquet "survey"(3) de R(2).

(1)Sax C, Eddelbuettel D (2018). "Seasonal Adjustment by X-13ARIMA-SEATS in R." _Journal of Statistical Software_, *87*(11), 1-17. doi: 10.18637/jss.v087.i11 (URL: https://doi.org/10.18637/jss.v087.i11).

(2) R Core Team (2018). R: A language and environment for statistical computing. R Foundation for Statistical Computing, Vienna, Austria. URL https://www.R-project.org/.

(3) T. Lumley (2018) "survey: analysis of complex survey samples". R package version 3.35.

3. Variables

Les principals variables de l'ETCL poden agrupar-se en variables de classificació i d'estudi. Les principals variables de classificació són:

A continuació es proporciona la definició de les principals variables d'estudi necessàries en l'elaboració de l'aquesta operació, encara que per a obtindre una descripció més detallada pot recórrer-se a la metodologia publicada per l'INE.

L'estudi del temps de treball i el temps no treballat es basa en les següents variables:

L'estudi dels costos laborals es basa en un conjunt de variables definides com segueix:

L'estudi dels conceptes anteriors es realitza a través de les següents variables publicades:


4. Tabulació de resultats

En aquesta operació s'ofereix una explotació de resultats organitzada en huit blocs:

  1. Principals sèries ajustades de calendari i desestacionalitzades.
  2. Cost laboral per treballador/a i mes
  3. Cost laboral per hora efectiva
  4. Cost salarial per treballador/a i mes
  5. Cost salarial per hora efectiva
  6. Temps de treball per treballador/a i mes
  7. Vacants
  8. Coeficients de variació estimats en els subsectors per a les principals variables

La informació proporcionada en l'Enquesta trimestral de cost laboral. Resultats per a la Comunitat Valenciana es presenta desagregada per activitat i per grandària dels comptes de cotització.

La desagregació utilitzada en relació amb la grandària permet informar sobre tres tipologies de comptes: els que tenen d'1 a 49 treballadors/ores, les que tenen de 50 a 199 i les de 200 o més treballadors/ores.

La desagregació en funció de l'activitat es basa en els conceptes de sector, branca i subsector. La classificació en sectors (indústria, format per les seccions B, C, D i E de la CNAE-09; construcció, format per la secció F, i serveis, format per les seccions de la G a la S) és idèntica a la utilitzada per l'INE en la presentació dels seus resultats per comunitat autònoma. A més, com a complement a la classificació anterior, aquesta operació ofereix des dels seus inicis informació sobre un conjunt de branques d'activitat la configuració de la qual pot consultar-se en l'annex. Finalment, la classificació en subsectors es distingeix de les anteriors que proporciona informació sobre les principals variables de l'enquesta en les seccions de la CNAE-09, incloses les del sector industrial i la secció G, i descompon el sector industrial (secciones B a E) en parcel·les d'activitat més coherents amb els àmbits estudiats en altres operacions del sector industrial publicades en el peGV. Les característiques d'aquesta classificació també poden consultar-se en l'annex.



ANNEX I. DEFINICIÓ DE LES BRANQUES D'ACTIVITAT A PARTIR DE LA CNAE-09



BRANQUES D'ACTIVITAT Divisions CNAE-09
Extractives i refí; energia, aigua i residus 05, 06, 07, 08, 09, 19, 35, 36, 37, 38, 39
Alimentació, begudes i tabac 10, 11, 12
Tèxtil, calçat, fusta, paper i arts gràfiques 13, 14, 15, 16, 17, 18
Química, cautxú i plàstic 20, 21, 22
Productes minerals no metàl·lics; metal·lúrgia 23, 24, 25
Maquinària, material elèctric, electrònic i de transport 26, 27, 28, 29, 30, 33
Manufactures diverses 31, 32
Construcció 41, 42, 43 (secció F)
Comerç a l'engròs i reparació de vehicles de motor 45, 46
Comerç al detall 47
Transport i emmagatzematge 49, 50, 51, 52, 53 (secció H)
Hostaleria 55, 56 (secció I)
Informació i comunicacions 58, 59, 60, 61, 62, 63 (secció J)
Activitats financeres i d'assegurances 64, 65, 66 (secció K)
Activitats immobiliàries, professionals i tècniques 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75 (seccions L y M)
Activitats administratives i serveis auxiliars 77, 78, 79, 80, 81, 82 (secció N)
Administració pública 84 (secció O)
Educació 85 (secció P)
Sanitat i serveis socials 86, 87, 88 (secció Q)
Activitats artístiques, recreatives i altres serveis 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96 (seccions R y S)



ANNEX II. DEFINICIÓ DELS SUBSECTORS D'ACTIVITAT A PARTIR DE LA CNAE-09



SUBSECTORS D'ACTIVITAT CNAE-09
Indústries extractives 05, 06, 07, 08, 09 (secció B)
Indústria manufacturera 10 a 33 (secció C)
Subministrament d'energia elèctrica, gas, vapor i aire condicionat (secció D) 35 (secció D)
Subministrament d'aigua, activitats de sanejament, gestió de residus i descontaminació 36 a 39 (secció E)
Sector industrial (seccions B a E)
     - Extractives i refí; energia, aigua i residus 05, 06, 07, 08, 09, 19, 35, 36, 37, 38, 39
     - Alimentació, begudes i tabac 10, 11, 12
     - Indústria tèxtil i de la confecció 13, 14
     - Indústria del cuir i del calçat 15
     - Fusta 16
     - Paper i cartó; arts gràfiques 17, 18
     - Química i productes farmacèutics 20, 21
     - Cautxú i plàstic 22
     - Productes minerals no metàl·lics 23
     - Metal·lúrgia i productes metàl·lics 24, 25
     - Material i equip elèctric, electrònic, informàtic i òptic 26, 27
     - Maquinària i equip 28
     - Material de transport 29, 30
     - Manufactures diverses; reparació i instal·lació de maquinària i equip 31, 32, 33
Construcció 41, 42, 43 (secció F)
Comerç a l'engròs i al detall; reparació de vehicles de motor i motocicletes 45, 46, 47 (secció G)
     - Comerç a l'engròs i reparació de vehicles de motor 45, 46
     - Comerç al detall 47
Transport i emmagatzematge 49, 50, 51, 52, 53 (secció H)
Hostaleria 55, 56 (secció I)
Informació i comunicacions 58, 59, 60, 61, 62, 63 (secció J)
Activitats financeres i d'assegurances 64, 65, 66 (secció K)
Activitats immobiliàries, professionals i tècniques 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75 (seccions L y M)
Activitats administratives i serveis auxiliars 77, 78, 79, 80, 81, 82 (secció N)
Administració pública 84 (secció O)
Educació 85 (secció P)
Sanitat i serveis socials 86, 87, 88 (secció Q)
Activitats artístiques, recreatives i altres serveis 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96 (seccions R y S)