Enquesta de turisme de residents (ETR-FAMILITUR). Resultats per a la Comunitat Valenciana
Notes metodològiques

Introducció

L'operació Enquesta de turisme de residents (ETR-FAMILITUR). Resultats per a la Comunitat Valenciana és una operació estadística contínua de periodicitat trimestral continguda en el Pla Valencià d'Estadística (1904 - ETR-FAMILITUR. Resultats per a la Comunitat Valenciana) que té com a objectius:

L'Institut Valencià d'Estadística (IVE) elabora els resultats d'aquesta operació a partir d'una explotació de les dades procedents de l'Enquesta de Turisme de Residents (ETR/FAMILITUR) promoguda per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

El marc legal que regeix l'ETR és la secció 2 del Reglament (UE) Nº692/2011 del Parlament Europeu i del Consell de 6 de juliol de 2011 relatiu a les estadístiques europees sobre el turisme i pel qual es deroga la Directiva 95/57/CE del Consell.

A continuació es descriuen els principals aspectes metodològics d'aquesta operació, no obstant això, es pot consultar la metodologia publicada per l'INE per obtindre'n una descripció més detallada dels mateixos.

Àmbit

La població objecte d'observació és la població de 15 o més anys resident en habitatges familiars principals en tot el territori espanyol. En l'explotació de l'ETR per l'IVE es considera l'àmbit poblacional nacional quan es descriu el turisme amb destinació principal la Comunitat Valenciana realitzat per les persones residents a Espanya, però es restringeix a l'autonòmic quan s'estudia el turisme de les persones residents a la Comunitat Valenciana.

La població objecte d'anàlisi, a diferència de la població observada, inclou també als menors de 15 anys per a la qual es recull informació indirecta.

L'ETR estudia els viatges turístics realitzats per la població resident en habitatges principals així com les excursions realitzades, en aquest cas, per la part d'aquesta població amb edat superior a 15 anys. Es considera com a viatge tot aquell desplaçament a una destinació principal fora de l'entorn de residència habitual de la persona, que implica almenys una pernoctació i tinguin una durada inferior a un any, sempre que el principal motiu del mateix, inclòs negocis, oci o altres motius personals, siga diferent d'un empleo en una empresa establecida en el lloc visitat. D'altra banda, es considera excursió tota visita realitzada fora de l'entorn habitual de la persona a partir del lloc de residència habitual i que no incloga una pernoctació.

El període d'estudi de l'ETR en l'àmbit de la Comunitat Valenciana és el trimestre encara que també es proporcionen dades acumulades per any.

Disseny mostreig

Les unitats de mostreig a l'ETR són les llars familiars principals i, dins d'elles, les persones de 15 anys o més que resideixen en aquestes llars. En el cas de llars amb menors de 15 anys, s'investiga únicament el nombre de viatges realitzats pels mateixos.

Com a marc mostreig s'utilitza la mostra de llars principals que són col·laboradores en l'enquesta contínua de llars (ECH). L'ECH, realitzada per l'INE des de l'1 de gener de 2013, té entre les seves finalitats la de servir d'infraestructura per a altres operacions a partir de submostres preses d'aquesta.

El tipus de mostreig que s'utilitza per a la selecció de la mostra de l'ETR és un mostreig aleatori bietàpic estratificat. Les unitats de primera etapa són les llars familiars principals i les de segona etapa les persones de 15 anys o més que resideixen en aquestes llars. En el cas de llars amb menors, s'investigaran els viatges realitzats pels mateixos.

Com a criteri d'estratificació s'utilitza, dins dels estrats de l'ECH, una nova variable que defineix la propensió a viatjar de la llar. Aquesta variable s'obté com a resultat d'un model logístic establert a partir de les dades de 2012 de FAMILITUR en el qual s'utilitza com a variable dependent per a cada persona si ha viatjat o no al llarg dels tres mesos anteriors a l'entrevista i com a variables independents informació tant de les persones com de la llar i la secció censal. Amb aquest model s'estima la propensió a viatjar de cada persona i, com a mitjana de les persones d'una llar, de la propensió de la llar. Un cop assignada aquesta propensió, dins de cada estrat de l'ECH, les llars es grupen en dos grans subestrats determinats per la mediana de la distribució.

La distribució de la mostra entre comunitats autònomes es realitza tenint en compte el seu diferent tamany i el compromís entre la precisió de l'estimació nacional i la de les comunitats autònomes considerant el pressupost assignat a l'enquesta. La mostra mensual teòrica a la Comunitat Valenciana està formada aproximadament per 1.075 persones. L'assignació entre províncies i estrats es fa utilitzant una afijació proporcional al tamany mesurat en termes de població.

Amb l'objectiu d'obtenir una mostra més eficient, es sobremostreja el grup d'habitatges amb major propensió a viatjar, incrementant la mostra en un vint per cent respecte a la que li correspondria en una afijació proporcional.

Els habitatges se seleccionen en cada estrat amb igual probabilitat mitjançant mostreig sistemàtic amb arrencada aleatòria. Dins de cada habitatge es selecciona amb igual probabilitat a una persona de 15 anys o més. La mostra es regeix per un esquema de renovació periòdica.

Estimadors

Les estimacions relatives a viatges en el mes M es realitzen amb les dades de la mostra en els mesos M+1 i M+2, i les relatives a excursions es realitzen amb la mostra del mes M+1.

L'estimació del nombre de viatges d'un determinat tipus t es realitza mitjançant la fórmula:

\[ \hat {V}_{t} = \sum\limits_{i \in S_t} W_i \]

on \(S_t\) representa el conjunt dels viatges de la mostra que són del tipus t i \( W_i \) és el factor d'elevació que correspon a cadascun dels seus elements. El factor \( W_i \) s'obté per un procediment en quatre passos, partint els factors de l'ECH i el últim pas consisteix en una calibració a: la població de 15 anys o més per grups d'edat i sexe per comunitat autònoma, total de població a la província, nivell d'estudis assolit i nombre de pernoctacions obtingut de l'EOH.

En el cas de les excursions, el factor per a l'explotació de les dades d'un mes M s'obté com:

\[ FF(EX)_{M,i} = W_i \frac{\sum_{i \in M+1,M+2} W_i}{\sum_{i \in M+1} W_i} \]

en què les sumes es fan sobre la intersecció de província i estrat.

Conceptes estudiats

A l'ETR hi ha alguns conceptes coincidents amb els definits a l'ECH, els detalls dels quals es poden consultar a la seva pròpia metodologia. En ella es defineixen amb precisió conceptes com ara residència habitual, habitatge, habitatge familiar, habitatge familiar principal, habitatge col·lectiu, llar o membres de la llar.

Els conceptes turístics objecte d'estudi a l'ETR són:

Classificacions utilitzades

L'ETR publicada per l'IVE proporciona informació sobre els viatges i les excursions en funció d'algunes de les seves característiques. En el cas dels viatges, es consideren característiques bàsiques les investigades en tots els viatges declarats pel llar i característiques específiques les que s'investiguen únicament en una selecció dels viatges amb la finalitat de reduir la càrrega a l'informant i obtenir millor qualitat en la informació obtinguda.

En el cas dels viatges, es proporciona informació sobre les següents característiques dels mateixos:

Altres variables associades als viatges que són incloses a l'ETR són: entre les variables bàsiques, les dates del viatge, etapes del viatge, membres del llar que participen en el viatge, persones properes amb les quals es viatja; i, entre les específiques, les circumstàncies relatives a la reserva del principal mitjà de transport i de l'allotjament principal, les activitats realitzades en el viatge, el grau de satisfacció i la fidelitat al destí.

En el cas de les excursions, l'ETR publicada per l'IVE proporciona informació sobre les següents característiques de les mateixes:

En el cas de les excursions no es pregunta per la descomposició de la despesa en partides. Es recull la despesa d'un màxim de tres excursions: si la persona ha realitzat tres excursions o menys, es recull la despesa de totes elles, i, si ha realitzat més de tres, se seleccionarà una aleatòriament de les realitzades a l'estranger i les dues restants es seleccionen entre la resta.

Finalment, també es proporciona informació sobre els viatges en funció de les característiques de les persones que els realitzen. La publicació de l'ETR per l'IVE té en compte les següents característiques:

A part de les classificacions anteriors, també es recopila informació sobre el país de naixement, nacionalitat, l'estat civil legal, la convivència en parella, la situació professional, mida del llar, tipus de llar, activitat del llar, ingressos del llar i l'existència d'altres habitatges en propietat a disposició del llar en els últims dotze mesos.

Recollida i tractament de la informació

La recollida de dades per part de l'òrgan promotor té les següents característiques:

Posteriorment a la recollida, es tracta la informació en dues fases. En la primera fase s'apliquen procediments per a la depuració a nivell de microdada i en la segona s'apliquen procediments relacionats amb: la detecció i tractament de outliers de pernoctacions, la imputació de determinades variables dels viatges no investigats exhaustivament, la correcció de l'efecte memòria (present en les enquestes de llars que recullen informació sobre períodes anteriors al moment de l'entrevista), correcció de viatges de menors de 15 anys (que permet estendre les estimacions de viatges de la població de 15 o més anys a la població resident total) i càlcul i calibrat dels factors d'elevació.

Difusió de resultats

L'IVE difon resultats sobre l'ETR en l'àmbit de la Comunitat Valenciana sota dos enfocaments: d'una banda es proporcionen els resultats sobre els viatges i les excursions realitzats per les persones residents a la Comunitat Valenciana i, per una altra, sobre les persones residents a Espanya que trien la Comunitat Valenciana com a destí principal.

Els resultats relatius als viatges i les excursions realitzats per les persones residents a la Comunitat Valenciana tenen la següent estructura:

  1. Viatges, pernoctacions, duració mitjana i despesa per tipus de destí principal.
  2. Viatges amb destinació principal nacional, pernoctacions, duració mitjana i despesa per tipus de destinació principal i allotjament principal del viatge.
  3. Viatges amb destinació principal nacional, pernoctacions, duració mitjana i despesa per tipus de destinació principal i motiu principal del viatge.
  4. Viatges amb destinació principal nacional, pernoctacions, duració mitjana i despesa per tipus de destinació principal i duració del viatge.
  5. Viatges amb destinació principal nacional, pernoctacions, duració mitjana i despesa per tipus de destinació principal i mitjà de transport principal del viatge.
  6. Viatges amb destinació principal nacional, pernoctacions, duració mitjana i despesa per tipus de destinació principal i forma d'organització del viatge.
  7. Viatges, pernoctacions i duració mitjana per sexe i edat dels viatgers.
  8. Viatges, pernoctacions i duració mitjana per nivell de formació aconseguit pels viatgers.
  9. Viatges, pernoctacions i duració mitjana per relació amb l'activitat dels viatgers.
  10. Despesa dels viatges per partides de despesa i per tipus de destinació principal.
  11. Excursions amb destinació principal nacional i despesa per tipus de destí principal de l'excursió.
  12. Excursions amb destinació principal nacional i despesa per motiu principal de l'excursió.

Els resultats relatius als viatges i excursions amb destinació principal la Comunitat Valenciana realitzats per les persones residents a Espanya s'organitzen d'acord amb la següent estructura:

  1. Viatges amb destinació principal a la Comunitat Valenciana, pernoctacions, duració mitjana i despesa per allotjament principal.
  2. Viatges amb destinació principal a la Comunitat Valenciana, pernoctacions, duració mitjana i despesa per motiu principal del viatge.
  3. Viatges amb destinació principal a la Comunitat Valenciana, pernoctacions, duració mitjana i despesa per duració del viatge.
  4. Viatges amb destinació principal a la Comunitat Valenciana, pernoctacions, duració mitjana i despesa per mitjà de transport principal del viatge.
  5. Viatges amb destinació principal a la Comunitat Valenciana, pernoctacions, duració mitjana i despesa per forma d'organització del viatge.
  6. Viatges amb destinació principal a la Comunitat Valenciana, pernoctacions, duració mitjana i despesa per sexe i edat dels viatgers.
  7. Viatges amb destinació principal a la Comunitat Valenciana, pernoctacions, duració mitjana i despesa per nivell de formació aconseguida dels viatgers.
  8. Viatges amb destinació principal a la Comunitat Valenciana, pernoctacions, duració mitjana i despesa per relació amb l'activitat dels viatgers.
  9. Despesa dels viatges amb destinació principal a la Comunitat Valenciana per partides de despesa
  10. Excursions amb destinació principal a la Comunitat Valenciana i despesa per motiu principal de l'excursió.