ÚLTIMES XIFRES
6 de febrer de 2023


Estadística de Moviments Turístics en Fronteres (FRONTUR)
Resultats per a la Comunitat Valenciana

Desembre de 2022

Al desembre 514.415 turistes internacionals van triar la Comunitat Valenciana com a destí principal en la seua visita a Espanya, un 34,9% més que en el mateix mes de 2021. La dada acumulada des de l'inici de 2022 fins a desembre és de 8.606.914 turistes. Aquesta xifra és un 114,1% major respecte al període anàleg de l'any anterior.

interanual

Un 23,7% de la xifra global de turistes internacionals amb destinació principal la Comunitat Valenciana tenien com a país de residència a França. El següent país emissor en importància va ser el Regne Unit amb una quota del 23,3%.

Les taxes de variació anual de la dada mensual més rellevants corresponen als països nòrdics, amb una taxa anual del 162,9%, seguit del Regne Unit, amb una taxa del 82,0%.



interanual



El transport aeri he sigut el mitjà triat per la majoria dels turistes internacionals en la Comunitat Valenciana. Aquest mitjà ha sigut utilitzat pel 72,4% dels turistes que ens van triar com a destí principal en la seua visita a Espanya al desembre. Un 46,1% va utilitzar l'aeroport d'Alacant-Elx i un 21,5% l'aeroport de València.

L'allotjament de mercat, o de pagament, va ser triat en el mes de referència pel 50,7% dels turistes internacionals amb destinació principal en la Comunitat Valenciana. Un 36,9% va optar per establiments hotelers i un 10,9% per habitatges de lloguer. El 49,3% va utilitzar allotjaments no de mercat, o no de pagament. Més en concret el 21,1% es van allotjar en segones residències.

Quant al motiu principal que va generar la visita turística, un 82,5% de les mateixes es va produir per motius d'oci, recreació o vacances. La resta de visites es van produir per negocis o motius professionals (6,7%) o bé per motius personals o altres (10,8%).

Com ja hem indicat a l'inici, la Comunitat Valenciana ha experimentat una variació anual del 34,9% per a la dada mensual de desembre. Aquest percentatge ha sigut inferior a l'obtingut a nivell nacional que és del 39,9%.


interanual


Pot obtindre's informació més detallada en el portal estadístic de la Generalitat Informació estadística > Accés temàtic > Servicis > Hostaleria i turisme > Estadística de moviments turístics en fronteres (FRONTUR).


Nota metodológica

L'Estadística de Moviments Turístics en Frontera (FRONTUR) i l'Enquesta de Despesa Turística (EGATUR) són dues operacions que aborden l'estudi de l'activitat turística realitzada a Espanya per visitants no residents i que es publiquen amb freqüència mensual. La primera recull dades relatives a l'entrada de visitants i les característiques principals dels viatges, i la segona recull dades relatives a la despesa.

FRONTUR i EGATUR són dues operacions estadístiques vinculades per compartir bona part del procés estadístic, però donant lloc a dos productes estadístics diferents amb difusió diferenciada.

Aquestes operacions utilitzen com a referència els documents 'Recomendaciones Internacionales para Estadísticas de Turismo 2008 (IRTS-2008)' i 'Cuenta Satélite de Turismo. Recomendaciones sobre el marco conceptual 2008', tots dos elaborats per l'Organització Mundial de Turisme (OMT), dependent de Nacions Unides; així com el 'Manual Metodológico de Estadísticas de Turismo' d'Eurostat.

El Institut Valencià d'Estadística (IVE) publica resultats d'aquestes dues operacions estadístiques en l'àmbit de la Comunitat Valenciana a partir de la informació mostral proporcionada per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

La publicación de resultados elaborada por el IVE amplia la información proporcionada por el INE para la Comunitat Valenciana en algunos aspectos. Uno de ellos es la ampliación de las vías de acceso consideradas por el INE con los aeropuertos de Alacant-Elx y de Valencia. A més proporciona dades relatius a l'àmbit provincial i a la ciutat de València i Benidorm.