20 de abril de 2023


Indicadors de confiança empresarial de la Comunitat Valenciana.
Mòdul d'opinió sobre energia

Segon trimestre de 2023



PRINCIPALS RESULTATS

• El 27,7% dels establiments té un contracte de subministrament elèctric de tarifa regulada (PVPC)

• El 19,4% dels establiments amb contracte de subministrament de gas està acollit a la tarifa regulada (TUR)

• El 65,9% dels gestors d'establiments té la percepció de que el preu unitari de l'electricitat es mantindrà o baixarà entre 2022 i 2023

• El 42,4% dels gestors dels establiments declara una disminució dels marges en resposta a la pujada dels preus energètics


Tipus de contracte de subministrament elèctric

El 27,7% dels establiments té un contracte de subministrament elèctric de tarifa regulada (PVPC). El tipus de contracte de subministrament elèctric més freqüent en els sectors de la construcció, transport i hostaleria i altres serveis és el de tarifa regulada (PVPC). Més en concret, és en el sector de la construcció on aquest tipus de contracte està més generalitzat en ser utilitzat pel 40,2% dels seus establiments. En el sector de la indústria és el contracte de mercat lliure amb preu indexat el més freqüent en ser utilitzat pel 24,2% dels seus establiments, pel 29,5% en el cas de la indústria electrointensiva. En tots dos casos es percep la preferència en general per contractes amb tarifes variables dependents de l'horari. Per contra, en el cas del sector del comerç s'opta en major mesura per contractes de mercat amb preu fix, forma de contractació usada pel 24,8% dels establiments, i per contractes de tarifa regulada, fórmula utilitzada pel 21,8% d'aquests.



grafico_1s_val.svg

Els contractes de tarifa regulada són relativament més freqüents en els establiments xicotets com, per exemple, en el cas dels establiments de menys de 10 assalariats on el 38,5% dels establiments recorren a ells. Per contra, l'anterior tipus de contracte està menys present en els establiments grans en els quals es recorre més al mercat lliure i, en concret, als contractes amb preu indexat (un 32,9% dels establiments de 200 a 999 assalariats i un 25,9% dels establiments de 1000 o més assalariat opten per aquesta modalitat).



grafico_1t_val.svg

Finalització del contracte de subministrament elèctric

Existeix una casuística molt variada en la política d'actualització dels contractes de subministrament elèctric en els establiments. Sí que cal esmentar el sector de la construcció com el que més a llarg termini estableix les condicions del subministrament o bé el que més recorre a la fórmula de la renovació implícita (el 38,3% dels seus establiments segueix aquesta pauta). El sector que menys recorre als contractes a llarg termini és l'industrial, on només el 24,8% dels establiments preveu continuar amb el contracte vigent més enllà de 2024.



grafico_2s_val.svg

El 41,3% dels establiments de menys de 10 assalariats no finalitzaran el seu contracte de subministrament elèctric fins més enllà de 2024 o bé recorreran a la renovació implícita en cas que estiga prevista en els seus contractes. La resta de tipologies de grandària estudiades l'anterior percentatge no supera el 30,0%. D'altra banda, més d'un terç dels establiments més grans veuran finalitzats els contractes vigents durant el segon semestre de 2023, en concret el 33,6% dels establiments d'entre 200 i 999 assalariats i el 37,0% dels de 1000 o més.


grafico_2t_val.svg


Percepció sobre el canvi entre 2021 i 2022 en el preu de l'electricitat

En general, la majoria dels establiments ha percebut una pujada en el preu unitari de l'electricitat. Els percentatges que reflecteixen aqueixa realitat en cada sector són pròxims al 80,0% pujant al 88,5% en el sector del transport i hostaleria.



grafico_3s_val.svg


Percepció sobre l'evolució esperada entre 2022 i 2023 en el preu de l'electricitat

Un 66% dels establiments té la percepció que entre 2022 i 2023 el preu de l'electricitat es mantindrà o baixarà. Aquesta percepció és lleugerament més optimista en el sector comerç, on aquest percentatge escala al 72,7% i més pessimista en el sector d'altres serveis on el percentatge dels quals pensen que no pujarà és tan sols del 54,0%.



grafico_5s_val.svg

Un 39,7% dels establiments de menys de 10 assalariats i un 40,7% dels de més de 1000 perceben una evolució a l'alça en preus entre 2022 i 2023. Aqueixa visió és sostinguda en menor mesura en la resta de tipologies on aqueix percentatge es manté a l'entorn del 30%.


grafico_5t_val.svg



Contracte de gas

El percentatge d'establiments que actualment té un contracte de gas és del 20,2%. Aquest tipus de subministrament es contracta amb més freqüència en els establiments industrials i els de transport i hostaleria amb percentatges del 34,9% i del 32,8% respectivament i és minoritari en el sector de la construcció amb un percentatge del 4,4%



grafico_7s_val.svg

Els establiments de major grandària contracten en major proporció el subministrament de gas per al seu funcionament, en concret un 51,9% dels establiments de més de 1000 assalariats té actualment contracte de gas i en el cas dels establiments d'entre 200 i 999 assalariats aqueix mateix percentatge és del 39,3%.


grafico_7t_val.svg


Tipus de contracte de subministrament de gas

El contracte de mercat lliure amb preu indexat és, en general, la fórmula més habitual usada pels establiments en la Comunitat Valenciana per a accedir al recurs del gas com a font d'energia. Aquest percentatge arriba al 48,1% en el cas dels establiments industrials, i al 51,6% en el cas concret de la indústria gasintensiva.



grafico_8s_val.svg

Els establiments de menys de 10 assalariats recorren en major mesura al contracte de tarifa regulada. Aquesta forma de contractació és bastant menys habitual en les tipologies d'establiments més grans on predomina el contracte de mercat lliure amb preu indexat.


grafico_8t_val.svg


Finalització del contracte de subministrament de gas

En general, la finalització dels contractes de subministrament de gas no es concentra de manera clara en cap dels terminis estudiats. Els sectors industrial i de transport i hostaleria, que poden considerar-se de referència quant a que aproximadament un terç dels seus establiments contracten el subministrament de gas, tampoc presenten una pauta definitòria en relació amb la duració dels seus contractes.



grafico_9s_val.svg

El 61,1% dels establiments de menys de 10 assalariats tenen contractes de subministrament de gas a llarg termini o bé tenen contractes subjectes a renovació implícita. Aqueix percentatge baixa en els establiments de major grandària on la data de finalització dels seus contractes es produirà en general en un termini més curt.


grafico_9t_val.svg


Percepció sobre el canvi entre 2021 i 2022 en el preu del gas

El 76,1% dels establiments han percebut pujades en el preu del gas entre 2021 i 2022. En particular, aqueix percentatge s'eleva al 87,5% en el cas dels establiments del sector de transport i hostaleria.



grafico_10s_val.svg

El canvi en el preu del gas entre 2021 i 2022 ha sigut percebut com a l'alça en un 83,3% dels establiments de menys de 10 assalariats i en un 80,0% dels d'entre 10 i 49 assalariats. Un percentatge més reduït dels establiments de 1000 o més assalariats, el 64,3%, han percebut el canvi de la mateixa manera.


grafico_10t_val.svg



Percepció sobre l'evolució esperada entre 2022 i 2023 en el preu del gas

El 36,6% dels establiments preveuen pujades en els preus del gas entre 2022 i 2023. En el cas del sector indústria, aqueixa previsió es té en el 42,3% dels establiments a pesar que el percentatge dels establiments on es declara una previsió a l'alça és només del 22,6% en el cas de la indústria gasintensiva.



grafico_12s_val.svg


grafico_12t_val.svg



Efectes de la pujada dels preus energètics en l'activitat dels establiments

D'entre les possibles respostes a la pujada de preus per part dels gestors contemplades en el qüestionari d'aquest mòdul, la de reduir marges va ser aplicada en el 42,4% dels establiments amb algunes diferències segons el sector: aquesta mesura es va aplicar en el 51,0% dels establiments del sector indústria i solo en el 30,1% del sector altres serveis. Una altra mesura aplicada per una proporció important d'establiments va ser l'augment dels preus de venda que es va implantar en el 32,2% dels mateixos amb diferències importants entre sectors sent mes habitual en els sectors indústria (45,6%) i transport i hostaleria (36,9%). També van ser mesures habituals l'adaptació dels mètodes de producció o de treball per a reduir els costos energètics, aplicat en el 18,4% dels establiments en general i en el 24,2 dels industrials, i el canvi de contracte o de proveïdor d'energia, aplicat en el 21,8% dels establiments en general encara que el sector on aquesta mesura va tindre més incidència va ser en el comercial (30,3%). La instal·lació de plaques solars va ser una altra mesura amb la qual van reaccionar un percentatge rellevant d'establiments (17,4%). Aquesta mesura es va implantar de forma més habitual en el sector indústria (24,2% dels establiments) i en el sector comerç (23,6%). Les mesures relacionades amb el fre de l'activitat van ser poc habituals: en un 1,8% dels establiments es va decidir reduir la quantitat oferida sense alterar preus, en un 4,5% es va decidir reduir l'activitat i en un 2,1% es va optar per detindre l'activitat.



grafico_14s_val.svg

Els establiments més grans optaren en major mesura que els xicotets per la realització d'inversions amb la finalitat de reduir de manera permanent els costos energètics. Per exemple, la instal·lació de plaques solars es va realitzar en un 30,7% dels establiments d'entre 200 a 999 assalariats i en un 25,9% dels de 1000 o més, enfront dels percentatges més baixos registrats en els establiments de menor grandària. Una situació similar es dona quan es parla de la realització d'altres inversions per a reduir de manera permanent els costos energètics.


grafico_14t_val.svg


Pot obtindre's informació més detallada en el portal estadístic de la Generalitat (Informació estadística > Accés temàtic > Economia > Empreses > Indicadors de confiança empresarial).



Nota metodològica

L'Institut Valencià d'Estadística (IVE), en col·laboració amb l'Institut Nacional d'Estadística, ha realitzat una enquesta d'opinió sobre la naturalesa dels contractes vigents de subministrament d'electricitat i gas, sobre l'evolució passada i les expectatives de canvi en el futur de les tarifes de l'energia als quals s'enfronten, i sobre els possibles efectes en la seua activitat, a una mostra d'establiments en l'àmbit de la Comunitat Valenciana. L'enquesta s'ha dut a terme entre el 15 de març i l'11 d'abril de 2023, juntament amb la recollida dels Indicadors de Confiança Empresarial del segon trimestre de 2023. El mòdul sobre energia té com a objectiu recollir les opinions dels gestors dels establiments sobre l'impacte de la situació actual del mercat de l'energia en els seus negocis.

S'inclou dins de la indústria electrointensiva tots els establiments pertanyents a les divisions 10, 20, 22, 23 i 24 de la secció C i a la secció E de la Classificació Nacional d'Activitats Econòmiques-2009. El fet que s'incloguen en la indústria electrointensiva no significa que tots aquests establiments siguen electrointensius. S'inclou dins de la indústria gasintensiva tots els establiments pertanyents a les divisions 10, 17, 19, 20, 23 i 24 de la secció C de la Classificació Nacional d'Activitats Econòmiques-2009. El fet que s'incloguen en la indústria gasintensiva no significa que tots aquests establiments siguen gasintensius.