Índex de cost laboral (ICL). Base 2016
Notes metodològiques

Introducció

L'índex de cost laboral (ICL) és una operació estadística de periodicitat trimestral elaborada a partir de la informació continguda en l'Enquesta trimestral de cost laboral. L'objectiu del ICL és proporcionar una mesura útil per al seguiment de l'evolució dels costos laborals registrats en l'àmbit de la Comunitat Valenciana.

L'ICL s'elabora prenent com a referència el que s'estableix en el Reglament del Parlament Europeu i del Consell Núm. 450/2003 de 27 de febrer de 2003 sobre l'índex de costos laborals.

L'ICL es formula com un índex de Laspeyres del cost laboral per hora treballada, encadenat anualment i associat a un conjunt d'activitats econòmiques determinat per les seccions de la CNAE-2009 i algunes agrupacions d'aquestes. El període base és l'any 2016.

Àmbit

L'àmbit estudiat en aquesta operació comprén les unitats locals situades a la Comunitat Valenciana l'activitat econòmica de les quals estiga enquadrada en les seccions B a S de la CNAE-2009. Queden per tant excloses les seccions A (Agricultura, ramaderia, silvicultura i pesca), T (Activitat de les llars com a ocupadors de personal domèstic; activitats de les llars com a productors de béns i serveis per a ús propi) i O (Activitats d'organitzacions i organismes extraterritorials).

Variables

Els índexs proporcionats es basen en el cost laboral per hora efectiva de treball per a diferents categories d'aquest cost: cost laboral total per hora efectiva de treball, cost salarial total per hora efectiva de treball, altres costos per hora efectiva de treball i cost laboral excloent pagaments extraordinaris i endarreriments per hora efectiva de treball.

El cost laboral fa referència al cost que genera l'ocupador per la utilització del factor treball. Aquest cost ha de mesurar-se en termes nets per a l'ocupador, és a dir, deduint les diverses subvencions rebudes. L'enquesta en la qual es basa aquesta operació descompon el cost laboral en dos blocs principals: el cost salarial i altres costos.

El cost salarial comprén totes les remuneracions, tant en metàl·lic com en espècie, realitzades als treballadors per la prestació professional dels seus serveis laborals per compte d'altri, ja retribuïsquen el treball efectiu, qualsevol que siga la forma de remuneració, o els períodes de descans computables com de treball. El cost salarial inclou el salari base, complements salarials, pagaments per hores extraordinàries, pagaments extraordinaris i pagaments endarrerits. Tots els anteriors conceptes es recullen en termes bruts, és a dir, abans de practicar retencions o pagaments a la Seguretat Social per compte del treballador.

Els altres costos inclouen les percepcions no salarials i les cotitzacions obligatòries a la Seguretat Social.

Les percepcions no salarials són les retribucions percebudes pel treballador no pel desenvolupament de la seua activitat laboral sinó com a compensació de despeses ocasionades per l'execució del treball o per a cobrir necessitats o situacions d'inactivitat no imputables al treballador. Comprenen les prestacions socials directes (pagaments per incapacitat temporal, desocupació, indemnitzacions per acomiadament,...), pagaments compensatoris (menyscapte de diners, desgast d'útils o eines, adquisició de peces de treball, plus de distància i transport urbà, indemnitzacions per trasllats, per finalització de contracte,...), i altres percepcions no salarials.

Les cotitzacions obligatòries a la Seguretat Social són les aportacions legalment establides que l'ocupador fa al sistema de la Seguretat Social en favor dels seus empleats per a cobrir les prestacions que aquest sistema estableix en situacions de malaltia, maternitat, accident laboral, invalidesa, jubilació, família, supervivència, desocupació, formació professional, garantia salarial o qualsevol altra contingència coberta pel sistema.

Les hores efectives de treball són les hores realment treballades tant en períodes normals de treball com en jornada extraordinària, incloent-hi les hores perdudes en lloc de treball, que tenen la consideració de temps efectiu en virtut de la normativa vigent. S'obtenen com a suma de les hores pactades més les hores extres i/o complementàries menys les hores no treballades, de les quals s'exclouen les hores perdudes en el lloc de treball per la raó ja esmentada.

Fonts d'informació

La font d'informació per a l'elaboració del ICL és l'Enquesta trimestral de cost laboral (ETCL). L'àmbit poblacional estudiat per l'ETCL comprén tots els Comptes de Cotització, amb independència de la seua grandària, inclosos en el Règim General i l'activitat econòmica dels quals estiga enquadrada en les Seccions B a S de la CNAE-09 i en el Règim Especial de Treballadors de la Mar i l'activitat econòmica de les quals és el transport marítim (divisió 50 de la CNAE-09). Per tant, de l'àmbit de la ETCL queda exclòs el personal al servei del sector públic, secció O (Administració pública i defensa; seguretat social obligatòria), que està acollit al Règim de classes passives de l'estat i del mutualisme administratiu. Aquesta circumstància fa que els índexs calculats en el cas de la secció O, així com en les agregacions de seccions que la contenen, no siguen exactament homologables amb els publicats en l'operació Índex de cost laboral harmonitzat (ICLA) de l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Formulació dels índexs

Es defineixen:

\( \mbox{w}_i^{tj} \) = cost laboral per hora treballada dels assalariats en l'activitat econòmica \(i \) en el trimestre \( t \) de l'any \(j \)

\( w_i^k \) = cost laboral per hora treballada dels assalariats en l'activitat econòmica \(i \) en el any \(k \)

\( \mbox{h}_i^k \) = hores treballades pels assalariats en l'activitat econòmica \(i \) en el any \(k \)

\( \mbox{W}_i^k \) = \( w_i^k \mbox{h}_i^k \) = cost laboral dels assalariats en l'activitat \(i \) en el any \(k \).

La fórmula bàsica de Laspeyres que utilitzada en el càlcul del ICL per al trimestre \(t\) de l'any \(j \) i l'any base \(k \) en combinacions de seccions de la CNAE-2009, ve donada per la següent expressió:

\(ICL_{tj(k)} = \frac{\sum\limits_i \mbox{w}_i^{tj}\mbox{h}_i^k}{\sum\limits_i w_i^{k}\mbox{h}_i^k} = \frac{\sum\limits_i (\mbox{w}_i^{tj}/w_i^k)w_i^k\mbox{h}_i^k}{\sum\limits_i w_i^{k}\mbox{h}_i^k} = \frac{\sum\limits_i (\mbox{w}_i^{tj}/w_i^k)\mbox{W}_i^k}{\sum\limits_i \mbox{W}_i^{k}}\)

on \( \mbox{W}_i^k /\sum_i \mbox{W}_i^k\) són les ponderacions utilitzades en el càlcul de l'índex i \( (\mbox{w}_i^{tj}/w_i^{tj}) \) són els índexs simples o elementals en una determinada secció \(i \).

Per a enllaçar l'any \(l \) amb el \(l+1 \) es defineix el coeficient:

\(L_{l,l+1} = \frac{\sum\limits_i w_i^{l+1} \mbox{h}_i^l}{\sum\limits_i w_i^l\mbox{h}_i^l}\) on \(0 \leq l \le l+1 \le j\) .

Per tant, la fórmula de l'índex de Laspeyres encadenat per al trimestre \( t \), en l'any \(j \) i amb referència a l'any base \(k=0 \), sent \(m \) l'interval requerit per a tractar i aplicar les ponderacions anuals necessàries es defineix com a:

\(ICL_{tj(0)} = 100(L_{0,1})(L_{1,2})\ldots(L_{j-m-1,j-m})ICL_{tj(j-m)}\) on \(1 \leq m \leq 2\) .

Resultats publicats

Es proporcionen per separat els índexs de costos laborals juntament amb les seues taxes de variació anual corresponents als següents conceptes de cost laboral:

D'altra banda, els anteriors índexs es proporcionen en les seccions d'activitat de la CNAE-2009, amb l'excepció de les seccions L (Activitats immobiliàries) i M (Activitats professionals, científiques i tècniques) que es tracten conjuntament com una única activitat fusió de totes dues i les secciones R (Activitats artístiques, recreatives i d'entreteniment) i S (Altres serveis) a les quals es dona el mateix tractament que al parell anterior. A més s'obtenen els índexs de les següents agrupacions de seccions per a això s'aplica el procediment de càlcul descrit en l'apartat sobre formulació dels índexs: