Índex de xifra de negocis en la indústria. Resultats per a la Comunitat Valenciana. Base 2021
Notes metodològiques

L'operació estadística Índex de xifra de negocis de la indústria. Resultats per a la Comunitat Valenciana té com a objectiu mesurar l'evolució de l'activitat de les empreses que integren el sector industrial en l'àmbit de la Comunitat Valenciana a partir de les seues xifres de negocis. La periodicitat d'este indicador és mensual. A partir del mes de referència de gener de 2024, els índexs de producció industrial es publiquen en base 2021, donant compliment al Reglament (UE) 2019/2152 del Parlament Europeu i del Consell relatiu a les estadístiques empresarials europees i el seu Reglament d'Execució (UE) 2020/1197 de la Comissió.

El canvi a base 2021 ha suposat l'adopció de noves ponderacions obtingudes a partir de l'Estadística estructural d'empreses: sector industrial, la revisió de la representativitat de les activitats industrials en les diferents comunitats autònomes i la revisió de la mostra.

Els índexs de xifra de negocis són índexs de valor perquè mesuren l'evolució conjunta de les quantitats, les qualitats i els preus. La fórmula emprada per a calcular els índexs és la fórmula de Laspeyres de base fixa, on per a cada mes es compara la xifra de negocis o facturació del mes actual amb la mitjana dels dotze mesos de l'any base. Els índexs elementals es calculen en determinats creus d'activitat (divisió o grup de les seccions B i C de la CNAE-09) i comunitat autònoma sense que intervinga l'ús de ponderacions. A partir dels índexs elementals, s'obtenen els índexs associats a qualsevol agregació funcional mitjançant un sistema de ponderació basat en l'Estadística estructural d'empreses: sector industrial de l'any 2021.

L'Institut Valencià d'Estadística publica l'índex general i els referits als sectors industrials per destí econòmic en l'àmbit de la Comunitat Valenciana a partir de la informació proporcionada per l'Institut Nacional d'Estadística, que efectua la recollida de dades d'esta operació en l'àmbit nacional, i el càlcul dels índexs elementals i les ponderacions per a les diferents comunitats autònomes seguint una metodologia homogènia que permet la comparació de resultats. L'Institut Valencià d'Estadística publica a més les sèries d'índexs corregides d'efectes de calendari i estacionals mitjançant models RegARIMA l'estructura dels quals es revisa anualment(1).

Tenen la consideració de provisionals els índexs corresponents als últims dotze mesos. Els índexs corregits d'efectes de calendari i estacionals sempre es consideren provisionals ja que la incorporació de cada nova dada mensual comporta la revisió parcial dels models utilitzats.

(1) A causa del canvi a base 2021 els models de correcció de calendari i estacionalitat es revisaran després de la publicació del mes de referència gener de 2024 i s'implementaran a partir del mes de referència febrer de 2024.