Índexs de preus industrials (IPRI). Base 2021

Notes metodològiques

L'operació "Índexs de preus industrials. Resultats per a la Comunitat Valenciana" (IPRI) és una estadística conjuntural que mesura l'evolució mensual dels preus dels productes industrials fabricats i venuts en el mercat interior, en el primer pas de la seua comercialització, és a dir, els preus de venda a eixida de fàbrica, excloent les despeses de transport i comercialització i l'IVA facturat.

L'IPRI permet el seguiment dels sectors més representatius de la indústria valenciana a partir d'una enquesta mensual específica dirigida a una mostra representativa dels establiments productius situats en la Comunitat Valenciana.

A partir del mes de referència de gener de 2024, els Índexs de preus industrials es publiquen en base 2021, complint el Reglament (UE) 2019/2152 del Parlament Europeu i del Consell relatiu a les estadístiques empresarials europees i el seu Reglament d'Execució (UE) 2020/1197 de la Comissió.

La fórmula utilitzada per al càlcul dels índexs de l'IPRI és la de Laspeyres encadenat. En cada període considerat s'elabora un conjunt d'índexs elementals, la component de més baix nivell d'agregació en la qual no intervenen ponderacions, obtingut com a quocient del preu mitjà de l'agregat elemental en el període i el preu mitjà en desembre de l'any anterior. Es calcula un índex elemental per a cada producte de la cistella i cada comunitat autònoma. Posteriorment, els índexs agregats es calculen com a sumes ponderades dels elementals i finalment són encadenats per a donar continuïtat a les sèries publicades. Les ponderacions s'actualitzen anualment i en el seu càlcul s'utilitzen com a fonts d'informació l'estadística estructural d'empreses: sector industrial i l'enquesta industrial anual de productes.

L'Institut Valencià d'Estadística elabora l'IPRI a partir de la informació proporcionada per l'Institut Nacional d'Estadística, que efectua l'arreplegada de dades d'esta operació en l'àmbit nacional, i el càlcul dels índexs elementals per a les distintes comunitats autònomes seguint una metodologia homogènia que permet la comparació de resultats. L'Institut Valencià d'Estadística publica els índexs corresponents a l'àmbit general, les seccions i les divisions de la CNAE-2009, a més d'elaborar i publicar l'índex corresponent a un conjunt de branques d'activitat significatives en la descripció del sector industrial valencià (vegeu annex).

Tenen la consideració de provisionals els índexs corresponents a l'últim mes publicat i els dos anteriors.

Poden consultar-se les característiques metodològiques d'esta operació amb més detall en la metodologia publicada per l'Institut Nacional d'Estadística.

Annex:

Definició de las branques utilitzades per al càlcul de l'IPRI en funció de la CNAE-2009




Activitats Divisions CNAE-09   
Extractives i refinació; energia i aigua 08, 19, 35, 36   
Alimentació, begudes i tabac 10, 11   
Indústria tèxtil i de la confecció 13, 14   
Indústria del cuiro i del calçat 15   
Fusta 16   
Paper i cartó; arts gràfiques 17, 18   
Química 20, 21   
Cautxú i plàstic 22   
Productes minerals no metàl·lics, excepte taulells 231, 232, 2332, 234, 235, 236,   
237, 239   
Taulells 2331   
Metalúrgia i fabricació de productes metàl·lics 24, 25   
Material i equip elèctric, electrònic, informàtic i òptic 26, 27   
Maquinària i equip 28   
Material de transport 29, 30   
Manufactures diverses; reparació i instal·lació de maquinària i equip    31, 32, 33