Indicador de la renda familiar disponible per a ámbits subregionals

Notes metodológiques

 

Introducció

L'indicador de la renda familiar disponible per capita presentat en esta publicació es construeix com un estimador sintètic aplicat a municipis i comarques, derivat d'un model que ajusta la renda disponible bruta provincial a partir d'una sèrie de variables obtingudes de l'explotació estadística de l'Impost de la Renda de les Persones Físiques (IRPF).

Model

L'esquema utilitzat partix del model lineal d'efectes mixtos següent

     yth=β0+β1·bigth+β2·biahth+β3·dgth+β4·dahth+uh+δth      (1)

On  yth és la renda disponible bruta de la província h l'any t,  bigth, biahth, dgth i dahth són, respectivament, l'import de la base imposable general, l'import de la base imposable de l'estalvi, el nombre de declarants de la base imposable general i el nombre de declarants de la base imposable de l'estalvi de la província h l'any t; tot això en unitats per capita;  uh és un efecte aleatori associat a la província h i  δth és l'error residual. Les betes són coeficients que han de ser estimats.

Les variables fiscals s'obtenen de l'explotació estadística de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques. Anàlisi de les dades estadístiques del exercici de 2008 a 2011 publicada per la Direcció General de Tributs del Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques, i la renda disponible bruta provincial, de l'operació de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) Comptabilitat Regional d'Espanya. Base 2008. Comptes de renda de les llars. Sèrie 2008-2011 (CRE). La població provincial és la de l'operació estadística de l'INE Xifres de poblaciò, referida a 1 de juliol de cada any

El model (1) s'ha ajustat per mitjà de processos d'inferència bayesiana en els quals els efectes fixos s'estimen com a paràmetres no modelitzats i els aleatoris com a paràmetres modelitzats, suposant-los distribuïts normalment i amb priors planes no informatives estàndar.

Aplicació a municipis i comarques

Per a l'estimació de l'indicador per capita referit als municipis de la Comunitat Valenciana (CV) s'ha utilitzat l'expressió següent:

β ^ 0 + β ^ 1 · b i g t h i + β ^ 2 · b i a h t h i + β ^ 3 · d g t h i + β ^ 4 · d a h t h i + u ^ h     (2)

On β^j, j=0,...,4 i uh^ són les mitjanes de les corresponents distribucions a posteriori estimades a partir del model provincial (1), bigthi, biahthi, dgthi i dahthi són, respectivament, l'import de la base imposable general, l'import de la base imposable de l'estalvi, el nombre de declarants de la base imposable general i el nombre de declarants de la base imposable de l'estalvi del municipi i de la província h l'any t; tot aixó en unitats per capita. Les variables fiscals referides als municipis de la CV han sigut facilitades per l'Agència Espanyola d'Administració Tributària (AEAT) i la població municipal i comarcal de les Estimacions de Població de la Comunitat Valenciana, referida a 1 de juliol de cada any, que són coherents amb l'operació de l'INE Xifres de Població.

Les estimacions comarcals s'han obtingut anàlogament, encara que cal assenyalar que, per construcció, les estimacions del total de la renda municipal i comarcal són coherents, és a dir, la suma de les rendes disponibles dels municipis de cada comarca és igual a la renda disponible estimada per a la comarca per mitjà de (2). En la pràctica, com les estimacions s'han aproximat per simulació, poden haver-se generat discrepàncies entre ambdós nivells territorials que, en general, seran de poca quantia.

Per a alguns municipis, l'AEAT no facilita totes les variables utilitzades en el model, a causa dels requeriments del secret estadístic. Per a estos municipis no es publica l'estimació de l'indicador de renda (en les taules s'indica amb un guió), encara que sí es generen valors imputats que s'utilitzen per a estimar l'indicador de la comarca a la qual pertanyen.

Com a indicador de l'error de l'estimació s'ha calculat el coeficient de variació com el percentatge que suposa la desviació típica respecte de la mitjana, estimades de la distribució a posteriori.

Ajust final a la CRE

A fi de generar un indicador que siga coherent amb les dades de la CRE, les estimacions finals per als anys 2010 i 2011 han sigut calibrades a les estimacions provincials de la dita operació per mitjà d'ajust proporcional. Per a 2012 y 2013 les dades es presenten sense calibrar, ja que, en el moment de generar l'indicador, no estaven disponibles les dades provincials. Totes les estimacions es presenten com a provisionals, si bé, en la mesura en què es dispose d'informació més actualitzada, es revisaran els resultats d'esta publicació.