ÚLTIMES XIFRES
16 de desembre de 2021


Estimació de les principals magnituds de la indústria en àmbits subregionals

2019



PRINCIPALS RESULTATS

• Els locals industrials situats a la província de València generen el 55,0% de la xifra de negocis(1) total de la Comunitat Valenciana. La província de Castelló genera el 26,1% i la d'Alacant el 18,8%.

• La xifra de negocis registrada en l'agrupació indústria del cuir i del calçat de la Comunitat Valenciana és generada quasi totalment (94,2%) en locals industrials situats a la província d'Alacant.

• La major part de la xifra de negocis de les agrupacions extractives i refinació; energia, aigua i residus, i productes minerals no metàl·lics, es genera en locals situats a la província de Castelló, amb percentatges del 67,5% i el 74,6% respecte a la Comunitat Valenciana.

• L'agrupació material de transport concentra el 95,0% de la xifra de negocis de la Comunitat Valenciana a la província de València. Altres agrupacions concentrades a la província de València són: alimentació, begudes i tabac (72,6%), material i equip elèctric, electrònic, informàtic i òptic (70,3%) i metal·lúrgia i productes metàl·lics (69,5%).

(1) L'àmbit d'aquesta operació comprén les activitats industrials de les seccions B, C i E de la CNAE-2009. Queden excloses les activitats incloses en la secció D (vegeu metodologia).

Distribució provincial de magnituds

L'activitat industrial generada pels locals industrials situats a la Comunitat Valenciana l'activitat dels quals està enquadrada en l'àmbit d'aquesta operació (1) puja a 63.789 milions d'euros. D'aquests, 12.020 milions (18,8% del total) han sigut generats a la província d'Alacant, 16.658 milions (26,1%) a la província de Castelló i 35.112 milions (55,0%) a la província de València.

No obstant això, la distribució provincial d'aquesta magnitud presenta grans diferències segons l'agrupació d'activitat considerada. En les agrupacions extractives i refinació; energia, aigua i residus, i productes minerals no metàl·lics, la major part de la seua xifra de negocis és generada per locals situats a la província de Castelló, amb un 67,5% i un 74,6% respectivament. La xifra de negocis registrada en l'agrupació indústria del cuir i del calçat és generada quasi totalment (94,2%) en locals industrials situats a la província d'Alacant. Un comportament similar presenta l'agrupació material de transport respecte a la província de València, que concentra el 95,0% de la seua xifra de negocis. A la província de València es genera una part important de la xifra de negocis d'altres tantes agrupacions d'activitat: el 72,6% en el cas d'alimentació, begudes i tabac, el 70,3% en la fabricació de material i equip elèctric, electrònic, informàtic i òptic, i el 69,5% en les activitats de metal·lúrgia i productes metàl·lics.


Percentatge de l'import net de la xifra de negocis per províncies i sectors

Distribució provincial en percentatge

En la representació anàloga que fa referència al personal ocupat mitjà, pot apreciar-se una configuració lleugerament diferent a la basada en xifra de negocis. Els patrons de distribució provincial de la xifra de negocis i la del personal ocupat mostren diferències notòries en les agrupacions extractives i refinació; energia, aigua i residus; material i equip elèctric, electrònic, informàtic i òptic, i química i productes farmacèutics.


Percentatge del nombre mitjà d'ocupats per províncies i sectors

Distribució provincial en percentatge

Distribució comarcal de magnituds

En la distribució comarcal de la xifra de negocis s'observa que el 20% de les comarques amb un valor més elevat d'aquesta magnitud suma el 57,5% del total. Aquest conjunt està format per les set comarques següents: la Plana Alta, amb un 16,3% de la xifra de negocis total; la Ribera Baixa, amb un 15,2%; l'Horta Oest, amb un 6,8%; la Plana Baixa, amb un 6,1%; l'Horta Nord, amb un 4,6%; la Ribera Alta, amb un 4,3%, i el Camp de Túria, amb un 4,2%.

Classificació comarcal segons la xifra de negocis generada pel sector industrial



Es pot obtindre informació més detallada en el portal estadístic de la Generalitat (Inici > Informació estadística > Accés temàtic > Indústria, energia, mineria i construcció > Indústria Estimació de les principals magnituds de la indústria en àmbits subregional).



Nota metodologica

L'"Estimació de les principals magnituds de la indústria en àmbits subregionals" (PMIAS) és una operació estadística de l'Institut Valencià d'Estadística (IVE) que es basa en l'enquesta estructural d'empreses: sector industrial (EEESI), de l'Institut Nacional d'Estadística (INE). El seu objectiu és conéixer les principals característiques estructurals i d'activitat dels sectors industrials a escales territorials inferiors al de la comunitat autònoma mitjançant l'aplicació de tècniques d'estimació en xicotetes àrees en les dades de l'EEESI.

Quant a la sectorització utilitzada, l'operació ofereix dades provincials amb una desagregació sectorial de 14 agrupacions, que es corresponen amb les agrupacions de l'R-14 utilitzada per a l'explotació de les successives enquestes sobre el sector industrial que de manera anual han sigut publicades en el portal estadístic de la Generalitat Valenciana (peGv).

Les variables utilitzades fins al 2014 en aquesta estadística són les següents: personal ocupat, import net de la xifra de negocis, compres i treballs realitzats per altres empreses, i despeses de personal. No obstant això, pel fet que a partir del 2015 l'EEESI no proporciona dades per establiment per a la variable compres i treballs realitzats per altres empreses ni tampoc per a la variable despeses de personal, la primera d'aquestes no s'ha pogut incloure en l'explotació del 2015 i posteriors, i la segona ha sigut substituïda per la variable sous i salaris. La variable sous i salaris constitueix una part de la variable genèrica de despeses de personal que havia sigut utilitzada fins a l'any 2014. Les definicions d'aquestes variables apareixen en les notes metodològiques de l'EIE i l'EEESI i poden ser consultades en el portal estadístic de la Generalitat Valenciana (peGv).

Per a abordar l'estimació en les xicotetes àrees esmentades s'ha decidit optar per models de superpoblació, en concret models lineals d'efectes fixos, on la variable a estimar és alguna de les magnituds d'interés esmentades i la variable auxiliar és el nombre d'assalariats el coneixement exhaustiu dels quals s'obté a través d'explotacions ad hoc del directori central d'empreses (DIRCE).

Es pot obtindre informació més detallada sobre la metodologia d'aquesta operació en el portal estadístic de la Generalitat (Inici > Informació estadística > Accés temàtic > Indústria, energia, mineria i construcció > Indústria Estimació de les principals magnituds de la indústria en àmbits subregional).