logoIVE PLA VALENCIÀ D’ESTADÍSTICA, 2007-2010


7. Objectius d’informació

Els objectius d’informació s’identifiquen en el Pla amb activitats en l’àmbit de la producció estadística que proporcionen dades i resultats estadístics per a adequar l’oferta d’informació generada pel sistema estadístic públic valencià a les noves demandes d’informació estadística dels poders públics, sectors especialitzats i la societat en general, sorgides dels processos de planificació i avaluació de polítiques i servicis públics, els canvis econòmics, socials i demogràfics que experimenta la Comunitat Valenciana en els últims anys i el paper important de la dimensió de la seua nova realitat exterior en el marc de les Regions Europees i l’Espai Mediterrani.

El detall dels objectius informatius prioritzats en el marc del PVE 2007-2010, descrits segons paràmetres normalitzats, figura en este document distribuït segons àrees temàtiques (Annex II) i organismes responsables de la seua execució (Annex III).

Les orientacions generals establides per a la seua selecció han sigut les següents:

 

7.1. DE CARÀCTER HORITZONTAL

a) Incloure amb caràcter general

  • Activitats estadístiques que figuren en el vigent Pla Estadístic Nacional (PEN) 2005-2008 com a objectius a desenvolupar en col·laboració amb els distints agents del sistema estadístic públic valencià, sempre que la naturalesa de la col·laboració prevista permeta a estos agents l’obtenció de resultats representatius a nivell territorial de comunitat autònoma o inferior. En estos supòsits, l’organisme responsable de l’operació estadística a efectes del PVE és la conselleria, organisme o empresa de la Generalitat que participa en l’operació, figurant com a organisme col·laborador l’agent promotor a nivell nacional.

  • Activitats estadístiques definides basant-se en explotacions ampliades de resultats de les estadístiques corresponents de la mateixa denominació incloses en el PEN i identificades en el procés d’elaboració del PVE com d’interés de la Generalitat. Estes activitats estadístiques figuren en el Pla amb l’especificació “resultats per a la Comunitat Valenciana” i s’orienten a obtindre informació estadística útil basant-se en la desagregació territorial i/o sectorial, per mètodes directes o indirectes, de resultats d’estadístiques oficials fins on permeta la seua fiabilitat tècnica i la confidencialitat estadística a fi de satisfer requeriments d’informació creixents per a l’anàlisi de menuts dominis o el disseny de polítiques micro. En estos casos, l’organisme de l’AGE que està previst que subministre les dades, majoritàriament l’Institut Nacional d’Estadística, figura com a organisme col·laborador a efectes del PVE. El seu desenvolupament haurà de recollir la promoció dels oportuns convenis i/o acords per a la cobertura de les actuacions mencionades.

b) Prioritzar aquells objectius d’informació que:

  • Responguen a necessitats d’avaluació de plans i programes aprovats pel Consell i/o permeten la cobertura de necessitats d’informació estadística d’institucions i organismes de la Comunitat Valenciana identificades en el procés previst en l’article quart del Reglament de la Llei d’Estadística de la Comunitat Valenciana.

  • Contribuïsquen a completar i equilibrar el conjunt de les estadístiques disponibles sobre la Comunitat Valenciana.

  • Aprofiten fonts d’informació estadística i/o administrativa existents.

  • Permeten l’obtenció de resultats estadístics d’actualitat, és a dir, descriptius de fenòmens de la realitat pròxims en el temps al moment de la disponibilitat de les dades.

  • Es realitzen amb la màxima desagregació territorial tècnicament possible, quan esta siga considerada d’utilitat.

 

7.2. DE CARÀCTER SECTORIAL

a) Demografia i població

  • Aprofundir en el coneixement de l’estructura i la dinàmica de la població i l’aprofitament d’esta informació per a l’actualització contínua de les projeccions de població.

  • Millorar el coneixement de les llars valencianes (estructura, tipologies i evolució) i ampliar la informació estadística sobre la població immigrant (efectius, condicions de vida i els seus processos d’integració social).

b) Territori i medi ambient

  • Impuls de la cobertura estadística del Sistema d’Informació Territorial (SIT) i millora de la informació estadística sobre l’estat dels recursos naturals i la qualitat ambiental. La introducció de variables mediambientals en l’elaboració de les estadístiques agràries, industrials, de transports i turisme, entre altres, facilitaran el seguiment d’accions sostenibles en estos àmbits.

c) Societat del benestar

  • Avançar en l’estudi de les condicions socioeconòmiques de les llars valencianes i la situació i condicions de vida de les persones sense llar.

  • Ampliar el sistema d’indicadors socials de la Comunitat Valenciana amb la incorporació de noves àrees i ampliar, així mateix, l’oferta d’informació estadística sobre les activitats de les entitats d’acció social i servicis socials.

  • Consolidar i ampliar l’oferta d’informació estadística en l’àmbit de salut pública, incloent-hi els seus aspectes preventius, i incrementar la visibilitat en el PVE d’activitats d’explotació estadística dels registres de salut pública.

  • Aprofundir en el coneixement de l’activitat assistencial i econòmica del sector sanitari, incloses les entitats d’assegurament privat.

  • Millorar el coneixement de la situació dels distints ensenyaments impartits a la Comunitat Valenciana i els processos de transició educativa i formativa i inserció laboral.

d) Treball

  • Millorar el coneixement sobre el mercat de treball: conjuntura laboral, empreses de treball temporal, creació d’ocupació, cost laboral, regulació d’ocupació, conflictivitat laboral i condicions de treball, així com l’estructura i característiques de les cooperatives i societats anònimes laborals.

  • Avançar en el coneixement dels canvis respecte al mercat laboral de col·lectius específics i elaborar projeccions de taxes d’activitat per a la Comunitat Valenciana.

e) Sectors productius

  • Desenvolupar un bloc d’investigacions que faciliten el seguiment de la conjuntura sectorial des de la vessant de l’oferta i la demanda. Assenyalar com a més significatiu l’elaboració d’índexs de preus i/o valor unitari de la indústria i el comerç, nous indicadors d’activitat de la indústria de la construcció i els servicis, indicadors de demanda del sector turístic i indicadors de confiança empresarial per als distints sectors productius.

  • Impulsar el desenvolupament d’activitats estadístiques per a l’estudi i anàlisi de l’evolució de les superfícies, rendiments i produccions agrícoles, l’activitat i producció de les explotacions ramaderes, els preus en mercats agraris, els preus percebuts per productes agrícoles i ramaders, els preus mitjans de les terres destinades a explotació agrària i les característiques bàsiques dels sectors pesquer i silvícola de la Comunitat Valenciana.

  • Aprofundir en el coneixement de la realitat estructural dels sectors productius i l’elaboració del conjunt de comptes, taules i agregats macroeconòmics que recull el SEC-95 per a economies regionals.

f) Administracions públiques

  • Conéixer les macromagnituds representatives de l’activitat econòmica i financera realitzada per les administracions públiques valencianes i aprofundir en el coneixement dels pressupostos autonòmics des de la perspectiva dels ingressos.

g) Investigació, desenvolupament i innovació

  • Mesurar l’esforç de la Comunitat Valenciana en activitats d’I + D, facilitar informació sobre els processos d’innovació i avançar en el coneixement dels sectors d’alta tecnologia.

h) Societat de la informació

  • Conéixer l’ús i impacte de les TIC en les empreses i la societat en general.

  • Avançar en el coneixement de l’ús de l’administració electrònica a la Comunitat Valenciana per sectors econòmics i socials, prestant especial atenció als servicis electrònics d’aprenentatge i salut.