MARC INPUT-OUTPUT I COMPTABILITAT REGIONAL DE LA COMUNITAT VALENCIANA 2000

MIOCV-00

 

 

 

 

 

 

 

NOTES METODOLÒGIQUES

 

 

 

 

 

Projecte elaborat per l'Institut Valencià d'Estadística (IVE) conjuntament amb

l'Instituto Valenciano de Investigaciones Económicas (IVIE).

 

 

 

 

ÍNDEX

 

1. Introducció

 

2. Marc metodològic: El Sistema Europeu de Comptes (SEC-95)

 

2.1. Les unitats estadístiques i la seua agrupació       

 

2.1.1 Unitats institucionals     

2.1.2 Unitats d'activitat econòmica locals i unitats de producció homogènies

2.1.3 El criteri de localització

 

2.2 Els fluxos i els estocs. Valoració.

 

2.2.1 Operacions de béns i servicis    

2.2.2 Operacions de distribució

2.2.3 La valoració dels fluxos de béns i servicis       

 

2.3. El sistema de comptes i els agregats        

 

2.3.1 La classificació dels comptes    

2.3.2. La successió de comptes i saldos comptables

2.3.3 El Producte Interior Brut (PIB)   

 

2.4. El marc input-output

 

2.4.1. Las taules d'origen i destinació 

2.4.2. Matrius de marges de distribució, impostos i subvencions    

2.4.3. La taula simètrica        

 

2.5. Algunes qüestions addicionals       

 

2.5.1. La producció dels servicis financers mesurats indirectament (SIFMI)        

2.5.2. Tractament de les reutilitzacions o intraconsums     

2.5.3. L'ocupació i els llocs de treball equivalents a temps complet

 

3. Elaboració del MIOCV-00: Aspectes més rellevants    

 

3.1. Les branques de producció i els productes

 

3.2. Criteris de la valoració        

 

3.3. Fonts i alguns tractaments específics de la informació   

 

3.3.1. Agricultura, silvicultura i pesca 

3.3.2. Indústria 

3.3.3. Construcció       

3.3.4. Servicis   

3.3.5. Ocupacions finals

3.3.6. Inputs de treball 

 

3.4. La taula input-output simètrica per a la Comunitat Valenciana; el model input-output o model de Leontief      

 

 

 

1. Introducció

L'elaboració del Marc Input Output de la Comunitat Valenciana 2000 (MIOCV-00) permet posar a disposició dels agents econòmics un potent instrument per a l'anàlisi estructural de l'economia regional. Es tracta d'una operació estadística de considerable importància que ha requerit l'estudi, la recollida i el tractament d'un gran volum d'informació, tant respecte al nombre d'unitats informadores com a la quantitat de variables de les quals s'ha necessitat recopilar informació.

Les dificultats que comporta la seua realització es veuen incrementades en l'àmbit regional pel fet de tractar-se d'una economia més oberta que la nacional, l'especialització productiva de la qual genera fluxos molt importants amb la resta de l'Estat dels quals no es disposa de cap informació, llevat d’aquella que s'ha sol·licitat a les unitats econòmiques de forma expressa i a estos efectes. D’altra banda, el Sistema Europeu de Comptes de 1995 (SEC-95), marc metodològic que ja va ser aplicat en el MIOCV-95, és molt més exigent que el sistema anterior (SEC-79) tant pel que fa a la necessitat d’informació com al procés d’elaboració.

Estes notes metodològiques contenen dos epígrafs diferents, el primer dels quals oferix un resum de l’abast i del contingut del Sistema Europeu de Comptes 1995 (SEC-95), que constituïx el marc metodològic del treball els resultats del qual es presenten. La descripció conceptual que es realitza afecta, principalment, els elements que integren el Marc Input Output i la Comptabilitat Regional, ja que són els que tenen relació directa amb els productes oferits.

En l’epígraf 3 es detallen algunes característiques específiques dels treballs realitzats per a l’obtenció dels elements que integren el Marc Input Output de la Comunitat Valenciana 2000 (MIOCV-00).

2. Marc Metodològic: El Sistema Europeu de Comptes (SEC-95)

El Sistema Europeu de Comptes Nacionals i Regionals (SEC-95) constituïx un marc comptable que permet establir comparacions a escala internacional la finalitat del qual és descriure sistemàticament i detalladament una economia (una regió, un país o un grup de països), els seus components i les seues relacions amb altres economies.

El SEC-95 es compon d’un conjunt coherent i integrat de comptes macroeconòmics, balanços i quadres basats en un conglomerat de definicions, classificacions i regles comptables acceptades internacionalment. Els elements principals que integren i es desenvolupen en el SEC-95 són els següents:

-          Les unitats estadístiques i la seua agrupació

-          Els fluxos i els estocs

-          El sistema de comptes i els agregats

-          El marc input-output

El SEC-95 substituïx  l'anterior Sistema Europeu de Comptes Econòmics integrats (SEC-79) i és totalment coherent amb la versió revisada del Sistema de Comptes Nacionals de les Nacions Unides (SCN-93), que marca les directrius mundials sobre comptabilitat nacional. El SEC-95 ha sigut elaborat sota la direcció d'Eurostat i adoptat amb rang jurídic de Reglament del Consell de la Unió Europea, i és d'obligatori compliment per als Estats membres.

En els apartats següents d’este epígraf es resumixen les principals característiques del SEC-95 i els aspectes metodològics més significatius dels elements que l’integren. Gran part d’este epígraf constituïx una síntesi, en major o menor mesura, dels capítols 1 a 4, 8, 9, 11 i 13 del Sistema Europeu de Comptes[1].

2.1. Les unitats estadístiques i la seua agrupació

L'activitat econòmica d'un país o regió es duu a terme en un gran nombre d'unitats que realitzen múltiples operacions de diversa naturalesa. Des de la perspectiva microeconòmica, les unitats que en la realitat s'observen són les empreses, les societats, els holdings o grups d'empreses, els establiments productius, els organismes públics, les llars, etc., la classificació de les quals partix de criteris jurídics, administratius o comptables. Des de l'enfocament macroeconòmic, aquestes unitats no són sempre les més adequades per als fins que perseguix la comptabilitat nacional, la classificació de unitats de la qual depén del tipus d'anàlisi que es realitze.

Este transvasament d'una perspectiva a una altra ha de tindre's en compte en les estadístiques de partida, de forma que les dades reals recullen tots els elements d'informació necessaris per a obtindre les unitats d'anàlisi del SEC i passar de l'enfocament micro al macro, agrupant o dividint les unitats bàsiques de les estadístiques.

Les unitats que utilitza el SEC són de tres tipus, depenent de l'objectiu analític que es pretenga:

-          Per a l’anàlisi dels fluxos relacionats amb la renda, el capital i les operacions financeres i els balanços, les unitats a utilitzar han de reflectir les relacions de comportament dels agents econòmics. Amb esta finalitat s’inclouen les unitats institucionals.

-          Per a l’anàlisi del procés de producció, les unitats han de posar de manifest les relacions d’ordre tecnicoeconòmic. Per això es consideren les unitats d’activitat econòmica locals (UAEL) i les unitats de producció homogènia.

2.1.1. Unitats institucionals

Una unitat institucional, segons el SEC, és un centre elemental de decisió econòmica caracteritzat per una uniformitat de comportament i una autonomia de decisió en l’exercici de la seua funció principal.

A efectes de síntesi, les unitats institucionals que tenen un comportament econòmic anàleg s'agrupen en sectors institucionals. El dit comportament es definix segons la funció econòmica principal que porta a terme la unitat i el tipus de productor de què es tracta, la qual cosa permet diferenciar cinc sectors institucionals les característiques dels quals s'oferixen en el quadre següent:


 

Sector institucional

 

Tipus de productor

 

Activitat i funció principal

 

Societats no financeres (S.11)

 

Productor de mercat

 

Producció de béns i servicis no financers de mercat

Institucions financeres (S.12)

 

Productor de mercat

 

Intermediació financera, inclosa l’assegurança; activitats auxiliars

Administracions públiques (S.13)

 

Un altre productor no de mercat públic

 

Producció i subministrament d'altres béns i servicis no de mercat per a consum individual i col·lectiu; realització d'operacions de redistribució de la riquesa nacional

Llars (S.14)

 

Productor de mercat o productor per a ús final propi privat

Consum; producció de béns i servicis de mercat i per a ús final propi

Institucions sense fins de lucre al servici de les llars (ISFLSH) (S.15)

 

Un altre productor no de mercat privat

 

Producció i subministrament d'altres béns i servicis no de mercat per a consum individual

A estos sectors s'afig la “resta del món” (S.2) que, en este cas, no constituïx un conjunt d'unitats institucionals caracteritzat pels seus objectius i comportament semblants, sinó que agrupa  les unitats no residents que tenen relacions econòmiques amb unitats residents.

2.1.2. Unitats d'activitat econòmica locals i unitats de producció homogènia

Una unitat d'activitat econòmica local (UAEL) agrupa les parts d'unitat institucional que produïxen béns i servicis, estan situades en una única localització (o en emplaçaments pròxims) i concorren a l'exercici d'una activitat a nivell de classe (quatre dígits de la NACE Rev.1; a Espanya de la CNAE-93 ).

 

         Resulta normal que en esta localització puguen dur-se a terme activitats que s'ubiquen en més d'un epígraf de la CNAE. En este cas, es distingix:

 

-          Activitat principal: aquella el valor afegit de la qual supera el de qualsevol altra activitat realitzada en la mateixa unitat.

 

-          Activitat secundària: activitat realitzada en una UAE local a més de l'activitat principal. El resultat de l'activitat secundària és un producte secundari.

 

-          Activitat auxiliar: activitat de suport realitzada dins de l'empresa, a fi de crear les condicions que permeten dur a terme les activitats principals o secundàries de les UAE locals. Les empreses poden optar entre realitzar elles mateixes les activitats auxiliars o adquirir en el mercat estos mateixos servicis (gestories, assessories fiscals, transports, etc.), en este cas es convertixen en consums intermedis per a elles.

 

         Tan sols els dos primers tipus d'activitat tenen sentit com a productors de béns i servicis de mercat i la seua presència conjunta en una mateixa UAE local és habitual.

 

         Les UAEL que duen a terme la mateixa activitat econòmica principal o una altra semblant (corresponen a una mateixa classe de la CNAE-93) s'agrupen en branques d'activitat.

 

Una unitat institucional inclou una o diverses UAE locals, però una UAE local només pertany a una unitat institucional.

En els sistemes comptables i de classificació industrial de Nacions Unides, les UAEL es denominen establiments. Aquesta és la idea que es recull  en el MIOCV-00, identificant la UAE local amb el concepte d'establiment productiu, per la qual cosa tot el desplegament de les taules que componen el Marc Input-Output de la Comunitat Valenciana s'ha realitzat basant-se en la unitat establiment.

Però des del punt de vista tecnicoeconòmic, una anàlisi input-output exigix la desagregació d'estes unitats en unitats encara més homogènies en el seu tipus de producció. Basant-se en estos fins analítics el SEC-95 propugna l'elaboració d'una taula input-output simètrica i estableix una unitat teòrica que s'acomoda perfectament a estos, la unitat de producció homogènia (UPH), que és aquella que només produïx un tipus de producte.

En la realitat, la majoria de les vegades no hi ha esta entitat i allò normal és trobar sempre alguna activitat secundària, excepte en el cas prou extrem que les UAEL produïsquen precisament un sol tipus de producte.

Els establiments solen disposar i poden proporcionar informació sobre els productes que han comprat i venut. No obstant això, resulta molt complicat separar la part de dits inputs o la part dels components del valor afegit que han sigut necessaris per a fabricar cada un dels seus productes per separat.  Quan les dades de base no contenen la informació desitjable, el SEC oferix una sèrie de tècniques d'aproximació a les UPH.

Amb les agrupacions d'UPH es constituïxen les branques homogènies. El criteri de classificació d'estes branques homogènies utilitzat en el MIOCV-00 s'ha establit a partir de la Classificació Nacional de Productes per Activitats (CNPA-96). L'estructura d'esta classificació de productes està basada en el criteri de l'origen industrial, concepte definit en la CNAE-93.

2.1.3.  El criteri de localització

El total de l'economia es definix en termes d'unitats residents, que són aquelles unitats institucionals que tenen un centre d'interés econòmic en el territori de referència (país, regió, ...), és a dir, que hi realitzen activitats econòmiques durant un període anual o superior.

El terme “centre d'interés econòmic“ significa, per tant, que en el territori de referència hi ha un lloc on una unitat duu a terme operacions econòmiques, bé per temps indefinit, bé durant un període prou llarg (un any o més). Si “el mer fet de posseir terrenys o edificis en el territori econòmic es considera suficient perquè el propietari tinga un centre d'interés en el dit territori” (SEC 2.07), les UAEL que es troben ubicades a la Comunitat Valenciana han de considerar-se centres d'interés per a l'economia regional (encara que pertanguen a empreses multiregionals).

 És per això que el SEC inclou les unitats residents fictícies, a les quals tracta com a unitats residents i definix a partir del criteri de centre d'interés econòmic. Es tracta d'establiments productius amb seu central fora del territori que hi operen durant un any o més; també poden ser obres de construcció que, encara que duren menys d'un any, suposen increment de la formació bruta de capital fix. En una economia regional la seua presència sol ser rellevant en termes econòmics.

Les unitats residents duen a terme operacions amb unitats no residents (de la resta del món), que constituïxen les operacions exteriors de l'economia. Per a captar este tipus de relacions es crea, com ja s'ha indicat, el sector institucional “resta del món”, que completa el conjunt de fluxos econòmics necessaris per a tancar l'esquema comptable. D'altra banda, en els processos productius es diferencien les importacions i exportacions de béns i servicis, que formen part respectivament dels recursos i de les utilitzacions de l'economia en qüestió.

No obstant això, a pesar del criteri d'existència d'un centre d'interés econòmic, en la realitat es presenten situacions específiques la importància de les quals cal ressenyar per les seues implicacions metodològiques, com és el cas de les seus centrals.

El fenomen de la seu central unix dos tipus de problemes, un econòmic i un altre espacial. El primer consistix en el fet que es tracta d'una UAE local que concentra totes o una part important de les denominades activitats auxiliars, és a dir, servicis dirigits exclusivament a atendre necessitats de la unitat institucional a la qual pertany. Per tant, són centres els costos dels quals formen part dels de la dita unitat institucional, però la activitat (totalment o parcialment) dels quals no genera ingressos, perquè els seus servicis es podrien catalogar de “no mercat”.

Quant al problema espacial, sorgix precisament en l'àmbit regional, quan la seu central i les UAEL s'ubiquen en regions diferents. Per aplicació del principi de residència, el SEC assigna les activitats auxiliars a la regió on estan situades i es mantenen en la mateixa branca d'activitat que la UAE local a què servixen.

Per tot això, el tractament que s'ha considerat més adequat per a l'estimació d'estes activitats en el MIOCV-00 i que s'ha utilitzat en la mesura que s'ha pogut disposar de la suficient informació és el següent:

-             Si la seu central i les UAEL estan a la Comunitat Valenciana, la seu central es considera com una activitat auxiliar més i els seus costos es repartixen proporcionalment entre les distintes UAEL de la regió en aquelles branques d'activitat en què es troben situades.

-             Si la seu central es troba a la Comunitat Valenciana però la unitat institucional a la qual pertany té centres d'interés fora de la regió, l'equivalent dels costos de la seu central que s'imputa a les UAE foranes serien exportacions de l'activitat a què pertany la unitat institucional.

-             Si la seu central es troba fora de la Comunitat Valenciana, i hi ha en esta centres d'interés, els servicis de la seu central que se'ls imputaria es considerarien importacions.

 2.2.    Els fluxos i els estocs. Valoració

El sistema registra dos tipus d'informació: els fluxos i els estocs:

-          Fluxos

Els fluxos es referixen a les accions i als resultats que es donen en un període de temps determinat i suposen variacions del valor dels actius o passius d'una unitat institucional.   Hi ha dos tipus de fluxos econòmics:

·          Operacions: una operació és un flux econòmic que consistix en una interacció entre unitats institucionals, efectuada de comú acord, o una acció que es realitza dins d'una mateixa unitat institucional i que resulta útil tractar com una operació, sovint perquè la unitat desenrotlla dues funcions distintes. Atés que són innumerables, el sistema les classifica en un nombre reduït de tipus atenent la seua naturalesa:

a.      Operacions de béns i servicis: descriuen l'origen (producció interior o importacions) i la destinació (consums intermedis, consum final, formació de capital o exportacions) dels béns i servicis.

b.      Operacions de distribució: descriuen com es distribuïx el valor afegit generat en el procés de producció entre el factor treball, el capital i les administracions públiques, i la redistribució de la renda i la riquesa (impostos sobre la renda i el patrimoni i altres transferències).

c.      Operacions financeres: descriuen l'adquisició neta d'actius financers o la contracció neta de passius per a cada tipus d'instrument financer.

d.      Altres operacions: comprenen el consum de capital fix i les adquisicions menys cessions d'actius no financers no produïts.

·          Altres variacions dels actius: consistixen en diferents tipus de variacions dels actius, els passius i el patrimoni net que no són el resultat d'operacions registrades en els comptes de capital i financer. Inclouen les altres variacions del volum produïdes per circumstàncies normals, excepcionals o per canvis de classificació i estructura, i els guanys i les pèrdues de possessió nominals degudes a variacions de preus dels actius.

-          Estocs

Els estocs es referixen als actius i passius que hi ha en un moment determinat. Els comptes on figuren els estocs es denominen balanços i es registren al principi i al final de cada període comptable.

Per la seua relació amb el contingut del MIOCV-00, en els subapartats següents es descriuen breument les principals operacions de béns i servicis i de distribució així com els criteris per a la seua valoració.

2.2.1. Operacions de béns i servicis

P.1. PRODUCCIÓ

El SEC definix la producció com una activitat realitzada sota el control i la responsabilitat d'una unitat institucional que utilitza mà d'obra, capital i béns i servicis, per a produir altres béns i servicis. La producció no comprén els processos purament naturals.

La producció de les activitats auxiliars no es registra per separat i els inputs que comporta es consideren inputs de la seua activitat principal.

En el cas d'alguns servicis, el valor de la producció s'obté amb algunes especificitats. Així, la producció del comerç es mesura pels marges comercials obtinguts sobre els béns adquirits per a la seua revenda; el valor de producció de l'hostaleria inclou la valoració dels ingredients necessaris per a portar a terme la seua activitat, que es consideren com a inputs intermedis; la producció de servicis de les agències de viatge es mesura pel valor dels servicis prestats (comissions) i no per la despesa total realitzada pels viatgers, no obstant això, la producció total dels operadors turístics es mesura per la despesa total realitzada pels viatgers.

Tenint en compte la seua finalitat, es distingixen tres tipus de producció:

P.11 Producció de mercat: aquella que  es ven o disposa d'una altra manera en el mercat o que està destinada a estos fins.

P.12 Producció per a ús final propi: consistix en els béns o servicis que conserva la unitat institucional per al seu propi consum final o per a la seua pròpia formació bruta de capital fix:

·          Els béns i servicis que es conserven per a consum final propi només poden produir-se pel sector llars, com per exemple els productes agrícoles conservats pels agricultors, els servicis de lloguer de vivendes ocupades pels seus propietaris o els servicis domèstics i personals produïts per personal domèstic remunerat.

·          Els béns i servicis utilitzats per a la pròpia formació bruta de capital fix poden produir-se per qualsevol sector (construcció per compte propi, desenvolupament de programari informàtic, etc.).

P.13 Una altra producció no de mercat: és la producció subministrada a altres unitats de forma gratuïta o a preus econòmicament no significatius.

P.2. CONSUM INTERMEDI

Segons el SEC, els consums intermedis representen el valor dels béns i servicis consumits com inputs en un procés de producció, exclòs el consum d'actius fixos, que es registra com a consum de capital fix.

No es consideren consums intermedis:

-          Els objectes valuosos

-          Els pagaments per prospeccions

-          Les grans millores realitzades sobre els béns de capital

-          Els béns produïts i consumits durant el mateix període comptable dins de la mateixa UAEL.

-          Els pagaments de llicències públiques, permisos, etc. considerats impostos sobre la producció

Els béns i servicis es poden transformar o consumir completament en el procés de producció. Atés que en els apunts comptables de les empreses es registren les adquisicions i la variació d'existències però no el consum o la utilització dels dits inputs, els consums intermedis han d'estimar-se per la diferència entre les compres i la variació d'existències dels béns destinats a consums intermedis.

P.3. DESPESA EN CONSUM FINAL  I P.4. CONSUM FINAL EFECTIU

En el SEC-95 s'utilitzen dos conceptes de consum final:

P.3 Despesa en consum final: consistix en la despesa realitzada per les unitats institucionals residents en béns i servicis que s'utilitzen per a satisfer directament les necessitats o carències individuals, o les necessitats col·lectives dels membres de la comunitat. Permet identificar les unitats que incorren en les dites despeses i, per tant, la controlen i financen. Pot realitzar-se en el territori econòmic o en la resta del món.

En relació amb les llars, entre els exemples cridaners que es consideren despesa en consum final es poden indicar els servicis de lloguer de les vivendes ocupades pels seus propietaris, les rendes en espècie, determinades despeses que no es consideren consums intermedis (materials per a xicotetes reparacions de les vivendes i béns de consums duradors, inclosos els vehicles, etc.) ni formació bruta de capital fix (béns duradors), els servicis financers cobrats explícitament, l'import implícit dels servicis d’assegurança i de fons de pensions, els pagaments de llicències i permisos (es consideren adquisicions de servicis) i l'adquisició de productes a preus econòmicament no significatius (entrades a museus, etc.).

No obstant això, el consum final de les llars no inclou les transferències socials en espècie (despeses realitzades inicialment i després reemborsades), determinades despeses que es consideren consums intermedis o formació bruta de capital fix (despeses que les llars propietàries d'empreses no constituïdes en societat realitzen amb fins professionals, despeses dels propietaris de vivenda que no realitzen els inquilins i que es tracten com a consums intermedis en la producció de servicis de lloguer, compra de vivendes i objectes valuosos), la compra d'actius no produïts (especialment la compra de terrenys), el pagament d'impostos i llicències per tinença i gaudi de determinats béns (armes, automòbils, etc.), ni els pagaments i quotes a les ISFLSH (sindicats, col·legis professionals, esglésies, clubs, etc.).

Per a les ISFLSH, la despesa en consum final inclou dues categories:

·          El valor dels béns i servicis per elles produïts que no siga formació bruta de capital per compte propi ni despesa de les llars o altres unitats

·          Les despeses per elles realitzades en béns i servicis produïts per productors de mercat, que se subministren a les llars, sense cap transformació, per al seu consum com a transferències socials en espècie.

Igualment, la despesa en consum final per part de les administracions públiques inclou dues categories:

·          El valor dels béns i servicis per elles produïts que no siga formació bruta de capital per compte propi ni vendes.

·          Les adquisicions per elles realitzades en béns i servicis produïts per productors de mercat, que se subministren a les llars, sense cap transformació, per al seu consum com a transferències socials en espècie.

P.4 Consum final efectiu: permet identificar les unitats que efectivament adquirixen els dits béns i es beneficien del seu ús immediatament o posteriorment. Comprén els béns i servicis adquirits per unitats institucionals residents per a la satisfacció directa de les necessitats humanes, ja siguen estes individuals o col·lectives:

·          Consum final individual efectiu: quan els béns i servicis són adquirits per una llar i utilitzats per a satisfer les necessitats i carències dels seus membres.  El consum individual es pot observar i registrar, tant el moment en què s'utilitza, com qui l'utilitza. Per part de l'usuari ha d'existir una voluntat d'ús (anar a l'hospital, anar al col·legi) i la seua utilització implica la impossibilitat de la seua adquisició per altres llars o persones.

·          Consum final col·lectiu efectiu: quan els servicis es presten de forma simultània a tots els membres de la comunitat o d'una part específica d'esta. El seu ús és passiu i són finançats i subministrats exclusivament per les administracions públiques. Així mateix, la prestació d'un servici col·lectiu a una persona no implica la reducció de quantitat disponible per a la resta dels membres de la comunitat.

La diferència entre ambdós conceptes consistix que el consum final efectiu inclou el consum de determinats béns i servicis produïts per les administracions públiques i les ISFLSH i subministrats a les llars, que es consideren transferències socials en espècie (D.63). En conseqüència, esta diferenciació del consum final sorgix en analitzar per separat cada sector institucional, mentre que en el conjunt de l'economia ambdós conceptes coincidixen, tal com es deduix del quadre següent:

 

Sector que realitza la despesa

 

 

Administracions públiques

ISFLSH

Llars

Adquisicions totals

 

Consum individual

X

(= Transferències socials en espècie)

X

 (= Transferències socials en espècie)

 

X

 

Consum final individual efectiu de les llars

 

Consum col·lectiu

 

X

 

 

0

 

 

0

 

Consum final col·lectiu efectiu de les administracions públiques

 

Total

 

Despesa en consum final de les AAPP

Despesa en consum final de les ISFLSH

Despesa en consum final de les llars

Consum final efectiu total = Despesa total en consum final

Tota la despesa en consum final finançada per les llars i per les ISFLSH es considera individual (en el cas de les ISFLH, per conveni). Per tant, d'acord amb l'esquema anterior:

Consum final efectiu total = Consum final efectiu de les llars + Consum final col·lectiu efectiu de les administracions públiques.

Igualment es convé que no hi ha transferències socials en espècie amb la resta del món (encara que sí monetàries), per tant:

Consum final efectiu total = Despesa total en consum final.

En el marc input-output, el consum final recull les despeses de les famílies residents i no residents en l'adquisició de béns i servicis en el territori en qüestió. Això obliga a haver de calcular el consum dels no residents durant la seua estada en la regió i dels residents en la seua estada fora de la seua regió. Ambdues partides s'introduïxen com ajusts de les estimacions inicials de les importacions i exportacions i, per l'import de la part corresponent al consum de les compres en l'estranger, de la despesa en consum final.

 Per a concloure es pot indicar que la distinció entre despeses de consum final i consum final efectiu depén de la distinció general entre ‘despeses en béns i servicis’ i ‘adquisicions de béns i servicis’, distinció que s'aplica a altres tipus d'activitats com la producció i la formació de capital, així com al consum. Per tant, cal distingir entre:

-          Despesa en béns i servicis: són els imports amb què els compradors paguen als venedors a canvi dels béns i servicis que estos subministren als mateixos compradors o a altres unitats institucionals per ells designades. Per tant, la unitat que compra i contrau l'obligació de pagar no té per què ser la mateixa unitat que pren possessió del bé o servici. Així, és habitual que unitats de les administracions públiques o les ISFLSH paguen per béns i servicis que els venedors subministren a les llars.

-          Adquisició de béns i servicis: les unitats institucionals adquirixen els béns i servicis quan es convertixen en les propietàries dels dits béns o quan es completa el servici prestat a estes. El valor dels béns o servicis adquirits comprén el valor dels béns o servicis que s'adquirixen per mitjà d'una despesa, més el valor dels béns o servicis rebuts com a transferències en espècie, menys el valor dels béns o servicis transferits a altres unitats.

P.5. FORMACIÓ BRUTA DE CAPITAL

La formació bruta de capital comprén:

P.51 Formació bruta de capital fix: comprén les adquisicions menys les disposicions (cessions) d'actius fixos realitzades pels productors residents durant un període determinat, més certs increments del valor dels actius no productius derivats de l'activitat productiva de les unitats de producció o les unitats institucionals. Els actius fixos són actius materials o immaterials obtinguts a partir de processos de producció, utilitzats de forma repetida o contínua en altres processos de producció durant més d'un any.

P.52 Variació d'existències: diferència entre el valor de les entrades en existències i el valor de les eixides o el de qualsevol pèrdua corrent dels béns mantinguts en existències. Es distingixen les categories següents:

·          Matèries primeres i subministraments

·          Treballs en curs (producció no acabada)

·          Béns acabats

·          Béns destinats a la revenda (mercaderies)

P.53 Adquisicions menys cessions d'objectes valuosos

P.6. EXPORTACIONS  I P.7. IMPORTACIONS

En ambdós casos es tracta d'operacions (vendes o compres, bescanvis, cessions o donacions) per mitjà de les quals s'intercanvien béns i servicis entre residents i no residents.

Tal com indica el SEC-95, cal distingir entre intercanvis entre estats membres de la Unió Europea (intra-UE) i importacions i exportacions amb països tercers (extra-UE).

2.2.2. Operacions de distribució

Les operacions de distribució són aquelles per mitjà de les quals es distribuïx el valor afegit generat per la producció entre el treball, el capital i les administracions públiques, així com les operacions que suposen la redistribució de renda i riquesa.

Les operacions de distribució que es tindran en compte en este apartat, per produir-se al si de les UAE locals són les següents:

D.1. REMUNERACIÓ DELS ASSALARIATS

La remuneració dels assalariats comprén tota la remuneració en efectiu i en espècie a pagar pels ocupadors als seus assalariats com a contrapartida del treball realitzat per estos durant el període comptable.

Se subdividix en els conceptes següents:

D.11 Sous i salaris:

·          Els sous i salaris en efectiu inclouen:

a.      els sous i salaris bàsics pagats regularment, així com les gratificacions per hores extraordinàries i de qualsevol altre tipus (nocturnitat, perillositat, treball en dies festius, etc.)

b.      els complements per carestia de la vida, residència i trasllat a l'estranger

c.      primes de productivitat, per plans d'incentius, participació en beneficis, gratificacions de Nadal

d.      complements de transport al i des del lloc de treball (no inclou els complements o reemborsos als assalariats per les despeses que es produïxen en els viatges com a conseqüència de les seues funcions)

e.      les comissions, propines, primes d'assistència, etc.

f.       els pagaments efectuats pels ocupadors als seus assalariats en el marc de plans de pensions

g.      els pagaments excepcionals als assalariats que abandonen l'empresa, si no estan vinculats a un conveni col·lectiu

h.      ajudes en efectiu per a llogar vivendes pagades pels ocupadors als seus assalariats

i.        valor de totes les cotitzacions socials

j.        impostos sobre la renda, a càrrec de l'assalariat, encara que siga l'ocupador qui els reté i paga directament a les autoritats fiscals o al sistema de seguretat

·          Els sous i salaris en espècie són els béns i servicis, o altres prestacions, proporcionats gratuïtament o a preus reduïts pels ocupadors i que els assalariats poden utilitzar en el seu temps lliure i de la forma que desitgen per a la satisfacció de les seues necessitats o les d'altres membres de les seues llars (menjadors d'empresa, guarderies, servicis de lloguer de vivendes, uniformes, servicis de vehicles automòbils i altres béns duradors facilitats per a l'ús personal dels assalariats, consum i ús de béns i servicis produïts per l'empresa a què tenen accés els assalariats de forma gratuïta, com per exemple, viatges de ferrocarril o aeris, etc.).

D.12 Cotitzacions socials:

D.121. Cotitzacions socials efectives a càrrec dels ocupadors: pagaments que realitzen els ocupadors en benefici dels seus assalariats a les entitats asseguradores (administracions de seguretat social i sistemes privats amb constitució de reserves).

D.122. Cotitzacions socials imputades a càrrec dels ocupadors: representen la contrapartida de les prestacions socials directes dels ocupadors.

D.2. IMPOSTOS SOBRE LA PRODUCCIÓ I LES IMPORTACIONS

Estos impostos són els pagaments obligatoris sense contrapartida, en efectiu o en espècie, recaptats per les administracions públiques, que graven la producció i les importacions de béns i servicis, la utilització de mà obra, la propietat o l'ús de la terra, edificis i altres actius utilitzats en la producció. El seu pagament ha de realitzar-se encara que no se n'obtinguen beneficis.

La seua divisió és la següent:

D.21. Impostos sobre els productes: són impostos a pagar per cada unitat produïda o distribuïda d'un determinat bé o servici. Poden consistir en un import monetari específic per unitat d'un bé o servici o calcular-se ad valorem com un percentatge específic del seu preu unitari o del seu valor:

D.211. Impostos del tipus valor afegit: són impostos sobre els béns i servicis que les empreses recapten per etapes i que al final recauen en la seua totalitat sobre els compradors finals. Els productors estan obligats a pagar únicament la diferència entre l'IVA facturat sobre les seues vendes i l'IVA suportat per les seues compres destinades tant als seus consums intermedis com a la seua formació bruta de capital fix.

L'IVA es registra net, en el sentit que:

a.      la producció de béns i servicis i les importacions es valoren exclòs l'IVA facturat

b.      la compra de béns i servicis es registra inclòs l'IVA no deduïble

L'IVA es registra com un impost que el suporten els compradors, i no els venedors, però només aquells compradors que no puguen deduir-lo. Per tant, la major part d'este impost recau sobre el consum de les llars, si bé pot haver-hi activitats les empreses de les quals no poden deduir-se l'IVA lligat a les seues compres, per tractar-se d'activitats exemptes segons la legislació tributària. Referent a l'any 2000, entre els sectors amb els quals realitzen activitats exemptes es pot mencionar:

a.      comunicacions: la part dels servicis postals públics

b.      banca i institucions de crèdit

c.      assegurances

d.      lloguer de béns mobles

e.      servicis sanitaris destinats i no destinats a la venda, excepte els veterinaris

f.       ensenyament i investigació destinat i no destinat a la venda

g.      Administració pública i Defensa

h.      servicis socials

i.        servici domèstic i altres servicis (servicis religiosos, etc.)

D.212. Impostos i drets sobre les importacions, exclòs l'IVA: comprenen els pagaments obligatoris, exclòs l'IVA, recaptats per les administracions públiques i les institucions de la Unió Europea sobre els béns importats a fi d'admetre'ls en lliure circulació en el territori econòmic, així com sobre els servicis prestats a les unitats residents per unitats no residents.

D.214. Impostos sobre els productes, exclosos l'IVA i els impostos sobre les importacions: comprenen els impostos sobre els béns i servicis que graven la producció, exportació, venda, transferència, arrendament o lliurament dels dits béns i servicis, o la seua utilització per a consum final propi o per a formació bruta de capital per compte propi.

En esta rúbrica s'inscriuen impostos com els drets de timbre sobre la venda de determinats productes (begudes, tabac, documents legals o xecs), la matriculació de vehicles, impostos sobre espectacles i diversions, sobre loteries, jocs i apostes, etc.

D.29 Altres impostos sobre la producció: comprenen tots els impostos que suporten les empreses com a resultat de la seua participació en la producció, independentment de la quantitat o el valor dels béns i servicis produïts o venuts.

En esta rúbrica s'inscriuen els impostos d'activitat econòmica, els impostos sobre utilització d'actius fixos en el procés de producció (automòbils, maquinària, etc.), els impostos pagats per les empreses per a obtindre llicències empresarials i professionals, els impostos lligats a fenòmens com la contaminació, etc.

D.3 SUBVENCIONS

Les subvencions són pagaments corrents sense contrapartida que les administracions públiques o les institucions de la Unió Europea efectuen als productors residents a fi d'influir en els seus nivells de producció, en els seus preus, o en la remuneració dels factors de producció.

Es dividixen en:

D.31 Subvencions als productes: són subvencions a pagar per unitat d'un bé o servici produït o importat. La subvenció pot consistir en un import monetari específic per unitat d'un bé o servici, o pot calcular-se ad valorem com un percentatge específic del preu unitari; es pot calcular també com la diferència entre un preu específic que es té com a preu objectiu i el preu de mercat efectivament pagat pel comprador. Per conveni, les subvencions als productes només poden correspondre a la producció de mercat (P.11) o a la producció per a ús final propi (P.12), i no es poden registrar en l'altra producció no de mercat (P.13). La seua divisió és la següent:

D.311 Subvencions a les importacions: són subvencions als productes exigibles quan els béns creuen la frontera per a ser utilitzats en el territori econòmic o quan els servicis es presten a unitats institucionals residents. Poden incloure les pèrdues que, en el marc d'una determinada política governamental, tenen els organismes comercials públics la funció dels quals és comprar productes de no residents i vendre'ls després a preus més baixos a unitats residents.

D.319 Altres subvencions als productes: inclou les subvencions als productes d'ús interior, les destinades a compensar pèrdues per facturar a preus per davall del seu cost mitjà com a conseqüència de l'aplicació d'una determinada política econòmica i social, les subvencions directes a les exportacions, etc.

D.39 Altres subvencions a la producció: comprenen les subvencions que poden rebre les unitats de producció residents com a conseqüència de la seua participació en la producció, excepció feta de les subvencions als productes.

Els altres productors no de mercat poden rebre altres subvencions a la producció únicament si estos pagaments depenen de normes generals aplicables tant als productors de mercat com als productors no de mercat.

En esta rúbrica s'inclouen les subvencions al factor treball, les destinades a reduir la contaminació, les bonificacions d'interessos, la sobrecompensació de l'IVA a causa del règim de tant alçat, freqüent en l'agricultura.

Interessa ressenyar que no es consideren subvencions:

-          Les transferències corrents de les administracions a les llars en la seua qualitat de consumidors (són Transferències corrents diverses D.75).

-          Les transferències corrents entre les distintes administracions públiques en la seua condició de productores de béns i servicis no de mercat (exceptuant les Altres subvencions a la producció D.39), ja que es registren en la rúbrica Transferències corrents entre administracions públiques (D.73).

-          Les ajudes a la inversió.

-          Els pagaments extraordinaris als fons d'assegurances socials, sempre que els dits pagaments estiguen destinats a incrementar les reserves actuarials dels dits fons, ja que es consideren Altres transferències de capital (D.99).

-          Les transferències de les administracions públiques a societats o quasisocietats no financeres per a cobrir pèrdues de diversos exercicis o excepcionals, que es classifiquen en l'epígraf d'Altres transferències de capital (D.99).

-          La cancel·lació de deutes contrets per les unitats productives amb l'administració, que es tracten com Altres transferències de capital (D99).

-          La compra d'accions per part de l'administració.

-          Els pagaments realitzats per les administracions públiques als productors de mercat per a pagar, totalment o parcialment, els béns i servicis que els dits productors de mercat subministren directament i de forma individual a les llars en el marc dels riscs i necessitats socials (malaltia, invalidesa o incapacitat, accidents laborals, vellesa, supervivència, maternitat, càrregues familiars, foment de l'ocupació, desocupació, vivenda, educació, pobresa) i als quals les llars tenen un dret establit legalment. Estos pagaments s'inclouen en la Despesa en consum individual de les administracions públiques (P.31) i, posteriorment, en les Prestacions socials en espècie (D.631) i en el Consum individual efectiu de les llars (P.41).

2.2.3 La valoració dels fluxos de béns i servicis

Els fluxos entre unitats institucionals es poden mesurar en termes físics, però el normal és la conversió a termes monetaris, i el mediador en este pas és el preu.

El mesurament quantitatiu de la producció és directa; no obstant això, la conversió dels fluxos de termes físics a monetaris suposa entrar en majors matisacions, ja que el preu no és únic i inalterable sinó que es transforma a mesura que es van produint els intercanvis entre unitats institucionals.

Per a examinar els preus es pot realitzar la divisió següent:

·          Preus interiors, que es referixen a la valoració dels fluxos entre unitats residents

·          Preus exteriors, que es referixen a la valoració dels fluxos entre unitats residents i no residents

-             Preus interiors:

El preu pagat per un determinat producte es compon de diferents operacions que donen lloc a tres tipus de preus:

·          Preu bàsic o preu de producció: és el preu que els productors reben dels compradors per cada unitat d'un bé o servici produït, descomptant-ne els impostos sobre els productes i sumant les subvencions als productes. Exclou també els marges de comerç i les despeses de transport facturats per separat pel productor, però sí que inclou els marges de transport que el productor consigna en la mateixa factura, encara que constituïsquen una partida diferenciada d'esta.

·          Preu del productor o preu d'eixida de fàbrica: és la quantitat que rep el productor del comprador per una unitat d'un bé o servici obtinguda com a producció. Afig al preu bàsic o de producció els impostos menys les subvencions sobre els productes. No s'hi inclou l'IVA deduïble facturat al comprador ni els marges de distribució (comerç i transport).

·          Preu d'adquisició o preu de comprador: és el que el comprador paga efectivament pels béns i servicis en el moment d'adquirir-los. Afig al preu del productor les despeses de transport abonades per separat pel comprador i els marges de comerç així com l'IVA no deduïble, però no inclou l'IVA deduïble que grava els productes.

Les relacions entre els diferents tipus de preus es mostren en l’esquema següent:

                                               CRITERIS DE VALORACIÓ DE LA PRODUCCIÓ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Encara que el sistema reconeix dos tipus de preus per a la producció (preus bàsics i preus de productor) es decanta pels preus bàsics perquè és el més homogeni, és útil quan funciona un sistema d'IVA o anàleg i el seu referent són les quantitats realment disponibles pel productor.

Els preus bàsics seran superiors als preus de productor en aquelles activitats econòmiques subvencionades (activitats agrícoles, extracció d'alguns minerals...). Al contrari, seran inferiors en aquelles activitats els productes de les quals estan gravats (refinament de petroli, begudes alcohòliques, tabac, joc...).

La diferència entre l’una i l’altra valoració es reflectix en la fila d'impostos, que permet l'equilibri entre l'oferta i la demanda de béns i servicis, valorada esta última sempre a preus d'adquisició.

D'acord amb tot açò, les distintes variables apareixen valorades de la següent manera:

-          La producció: preus bàsics

-          Els consums intermedis: preus d'adquisició

-          El consum de les llars: preus d'adquisició

-          La formació bruta de capital fix: preus d'adquisició

-          El valor afegit brut, atés que és un saldo entre producció i consums intermedis, dependrà de la valoració dels seus generadors:

·          el VAB a preus bàsics es derivarà de la producció a preus bàsics i dels consums intermedis a preus d'adquisició

·          el VAB a preus de productor s'establix com la producció valorada a preus de productor menys el consum intermedi a preus d'adquisició.

Quant al VAB a cost dels factors, encara que és una valoració que no apareix en el SEC, té ple sentit en recollir la suma de la remuneració d'assalariats i l'excedent brut d'explotació. Dit d'una altra forma, es podria obtindre sostraient del VAB a preus bàsics els altres impostos menys les subvencions sobre la producció. Però el VAB al cost dels factors és més una variable de renda que de producció, la qual cosa significa que ni els assentaments de producció de la taula d'origen, ni els valors afegits de la taula de destinació, s'oferixen al cost dels factors.

-          Preus en el comerç exterior

Pel que es fa al comerç exterior amb altres països, el SEC 95 combina els criteris de valoració CIF i FOB. Es tracta de preus anàlegs als emprats fins ara. La diferència entre estos dos preus consistix en els costos de transport i assegurança entre la frontera del país exportador i la del país importador:

·          El preu cost, asegurança i nòlit (CIF) inclou, a més del valor del bé, el transport i les assegurances des de l'eixida de fàbrica del país exportador fins a la frontera del país importador. Es considera un preu assimilable al preu bàsic d'un bé o servici produït per productors residents ja que constituïx el preu d'un bé en el moment del seu lliurament en la frontera del país importador o el preu d'un servici prestat a un resident, abans del pagament dels drets d'importació o altres impostos sobre les importacions, o dels marges comercials i de transport dins del país importador.

·          El preu franc a bord (FOB), tanmateix, inclou el valor dels béns a preus bàsics més els servicis d’assegurança i transport fins a la frontera del país exportador.

El sistema determina que per al càlcul dels agregats i els comptes dels sectors, tant les importacions com les exportacions han de valorar-se a preus FOB.

No obstant això, quan es tracta de grups de productes que participen en equilibris, com succeïx en les taules d'origen i destinació i la taula input output simètrica, el SEC establix que les importacions han de valorar-se a preus CIF en la frontera del país importador. Esta valoració, a més de ser la que s'assembla al preu bàsic, és la que s'utilitza en les fonts estadístiques duaneres que proporcionen les dades d'importacions. Es produïx així un desajust entre la valoració de les importacions per grups de productes i el càlcul de l'agregat de les operacions d'importació.

El pas de la suma dels preus CIF de les importacions a l'agregat FOB de les dites importacions requerix llevar els costos dels servicis d’assegurança i transport des de la frontera del país exportador fins a la de l'importador. Açò conduïx a dos possibles situacions d'ajust:

-          Si els dits servicis han sigut realitzats per empreses de transport no residents en el país o regió, es comptabilitzarien com a importacions de servicis, llevant l'import del servici de transport del valor d'importació del bé i incloent-lo en les caselles corresponents.

-          Si estos servicis han sigut realitzats per empreses residents s'hauria d'estimar el seu cost i incloure'l com una partida d'ajust, el valor de la qual seria igual als servicis de transport i assegurança prestats per unitats residents en les importacions. En este cas s'inclourien en les produccions de les empreses de transport residents com una exportació de servicis. Atesa la impossibilitat de calcular el cost del servici de transport entre fronteres, en l'elaboració del MIOCV-00 s'ha considerat que els servicis de transport i assegurança relatius a les operacions d'importació han sigut realitzats per unitats no residents.

2.3. El sistema de comptes i els agregats

El SEC registra els fluxos i els estocs en una sèrie ordenada de comptes que descriu el cicle econòmic des de la generació de la renda fins a la seua acumulació en forma d'actius, passant per la seua distribució i la seua redistribució. Cada una d'elles mostra operacions que s'equilibren, bé per les definicions adoptades, bé per  un saldo significatiu que es trasllada al compte següent.

 2.3.1 La classificació dels comptes

Els comptes s'agrupen en tres categories: comptes corrents, comptes d'acumulació i balanços:

COMPTES CORRENTS

Els comptes corrents se centren en la generació, distribució i redistribució de la renda  i en la seua utilització en forma de consum final. Permeten calcular l'estalvi, factor essencial de l'acumulació. Els comptes corrents són els següents:

I. Compte de producció: mostra les operacions relatives al propi procés de producció.

II. Comptes de distribució i utilització de la renda: la distribució i la utilització de la renda s'analitzen en quatre etapes:

         II.1 Comptes de distribució primària de la renda: en esta primera etapa es mostra la generació de la renda derivada directament del procés de producció i la seua distribució entre els factors de producció (treball i capital) i les administracions públiques (a través dels impostos sobre la producció i les importacions i de les subvencions). Permet calcular l'excedent d'explotació (o renda mixta, en el cas de les llars) i la renda primària a través dels següents comptes:

a. II.1.1 Compte d'explotació: pot calcular-se tant per a les branques d'activitat com per als sectors i subsectors institucionals (si es disposa de la informació necessària)

b. II.1.2 Compte d'assignació de la renda primària: únicament es referix als sectors i subsectors institucionals, ja que determinats fluxos relacionats amb el finançament i els actius no poden desglossar-se per branques.

         II.2 Compte de distribució secundària de la renda: mostra com s'assigna el saldo de rendes primàries d'un sector institucional  per mitjà de la redistribució, és a dir, per mitjà dels impostos corrents sobre la renda, el patrimoni, etc., les cotitzacions i les prestacions socials i les altres transferències corrents. El seu saldo és la renda disponible.

         II.3 Compte de redistribució de la renda en espècie: oferix una visió més àmplia de la renda de les llars en incloure les prestacions socials en espècie i les transferències de béns i servicis individuals no de mercat agrupades sota la categoria de transferències socials en espècie. El saldo del compte és la renda disponible ajustada.

         II.4 Compte d'utilització de la renda: mostra, per als sectors institucionals que tenen consum final, com es distribuïx la renda disponible (o la renda disponible ajustada) entre la despesa en consum final (o el consum final efectiu) i l'estalvi a través dels següents comptes:

a. II.4.1 Compte d'utilització de la renda disponible

b. II.4.2 Compte d'utilització de la renda disponible ajustada

COMPTES D’ACUMULACIÓ

III. Comptes d'acumulació: són comptes de fluxos i s'hi analitzen els diversos components de les variacions dels actius i els passius de les distintes unitats i permeten registrar les variacions del patrimoni net:

         III.1 Compte de capital: registra les adquisicions menys les cessions d'actius no financers realitzades per unitats residents i mesura la variació del patrimoni net deguda a l'estalvi (saldo final dels comptes corrents) i a les transferències de capital.

a. III.1.1 Compte de variacions del patrimoni degudes a l'estalvi i a les transferències de capital

b. III.1.2 Compte d'adquisicions d'actius no financers

         III.2 Compte financer: registra, per tipus d'instrument financer, les variacions dels actius financers i dels passius que donen lloc a la capacitat o necessitat de finançament.

         III.3 Compte d'altres variacions dels actius:  registra les variacions dels actius i passius de les unitats que no es deuen a l'estalvi i a les transferències voluntàries de riquesa, ja que es registren en el compte de capital i en el compte financer.

BALANÇOS

IV. Balanços: mostren el total dels actius i els passius de les diverses unitats al principi i al final del període comptable, així com el seu patrimoni net.

COMPTES DE LA RESTA DEL MÓN

V. Comptes de la resta del món: registren les operacions entre unitats residents i no residents.

Finalment, el compte de béns i servicis (0) mostra per grups de productes i per al total de l'economia com s'utilitzen els béns i servicis disponibles.

En els Comptes Nacionals esta successió de comptes s'aplica, totalment o parcialment, a les unitats institucionals, els sectors i subsectors institucionals, les branques d'activitat i l'economia en el seu conjunt (total de l'economia). No obstant això, les dificultats conceptuals fan que el mateix SEC limite els Comptes Regionals al registre de les activitats de producció per branques d'activitat i als comptes d'alguns sectors institucionals.

Tenint en compte tant les mencionades dificultats conceptuals que impliquen la regionalització dels comptes, com la falta d'informació necessària per a la seua elaboració, els comptes que s'han obtingut en l'elaboració del MIOCV-00 són els següents:

-          Per al total de l'economia: el Compte de béns i servicis (0), el Compte de producció (I) i el Compte d’explotació (II.1.1)

-          Per a les 84 branques d'activitat: el Compte de producció (I) i el Compte d'explotació (II.1.1). Estos comptes es presenten en forma de taula de doble entrada.

2.3.2 La successió de comptes i saldos comptables

En les següents línies es descriu un poc més detalladament el contingut d'estos comptes. Com s'ha mencionat, la successió de comptes s'ha aplicat, en el cas del MIOCV-00, a les branques d'activitat i a l'economia en el seu conjunt. Per este motiu, en els comptes que es veuen afectats s'assenyalen expressament les característiques específiques que adoptarien segons facen referència a les unes o a l’altra.

Els saldos comptables s'oferixen en termes bruts .

Compte de béns i servicis (0)

 

Recursos

 

 

Utilitzacions

P.1

Producció

 

P.2

Consums intermedis

P.11

Producció de mercat

 

P.3

Despesa en consum final

P.12

Producció per a ús final propi

 

P.31

Despesa en consum individual

P.13

Una altra producció no de mercat

 

P.32

Despesa en consum col·lectiu

D.21

Imposts sobre els productes

 

P.51

Formació bruta de capital fix

D.31

Subvencions als productes

 

P.52

Variació d'existències

P.7

Importacions de béns i servicis

 

P.6

Exportacions de béns i servicis

Com ja s'ha mencionat, el compte de béns i servicis té per objecte mostrar com s'utilitzen els béns i servicis disponibles. Mostra l'equilibri “ex post” entre l'oferta i la demanda dels fluxos de productes.

Atés que la producció es valora a preus bàsics i les utilitzacions a preus d'adquisició, els recursos han d'incloure els impostos menys les subvencions sobre els productes.

En tractar-se d'un compte equilibrat per definició no té saldo comptable.


Compte de producció (I)

Utilitzacions

 

Recursos

P.2

Consums intermedis

 

P.1

Producció

 

 

 

P.11

Producció de mercat

 

 

 

P.12

Producció per a ús final propi

 

 

 

P.13

Una altra producció no de mercat

B.1b/

B.1*b

Valor afegit brut/Producte interior brut

 

D21-31

Imposts menys subvencions dels productes (només per al total de l'economia)

Este compte registra les operacions del procés de producció: els seus recursos inclouen la producció i les seues utilitzacions els consums intermedis. En el SEC s'establix tant per als sectors institucionals com per a les branques de producció, per la qual cosa està lligat amb el marc input-output.

El marc input-output, com a element d'anàlisi de l'estructura productiva, conté la informació per a elaborar este compte i el següent (Compte d'explotació).

El compte de producció aporta un dels saldos més importants del sistema, el valor afegit brut o valor generat per tota unitat dedicada a una activitat econòmica, i un agregat essencial per al total de l'economia, el producte interior brut.

El valor afegit brut resulta econòmicament significatiu per als sectors institucionals i per a les branques d'activitat. Atés que la producció es valora a preus bàsics i els consums intermedis a preus d'adquisició, el valor afegit no inclou els impostos menys les subvencions sobre els productes (D.21-D.31). Este flux no entra, per tant, en la determinació del valor afegit brut per branques d'activitat.

Però si s'obté el compte corresponent per al total de l'economia, sí que han d'incloure's entre els recursos, a més de la producció de béns i servicis, els impostos menys les subvencions sobre els productes, la qual cosa permet obtindre el producte interior brut a preus de mercat com un saldo comptable.

Compte d'explotació (II.1.1)

Utilitzacions

 

Recursos

 

 

 

D.1

 

 

 

Remuneració d'assalariats

 

B.1b/

B.1*b

B.1n/

B.1*n

Valor afegit brut/Producte interior brut

 

Valor afegit net/Producte interior net

D.11

Sous i salaris

 

 

 

D.12

Cotitzacions socials a càrrec dels ocupadors

 

 

 

D.2

Impostos sobre la producció i les importacions

 

 

 

D.21

Impostos sobre els productes

 

 

 

D.29

Altres impostos sobre la producció

 

 

 

D.3

(-) Subvencions

 

 

 

D.31

(-) Subvencions als productes

 

 

 

D.39

(-) Altres subvencions a la producció

 

 

 

B.2b/B.3b

 

Excedent d'explotació brut / Renda mixta bruta

 

 

 

El compte d'explotació mostra en quina mesura el valor afegit cobrix la remuneració dels assalariats i els altres impostos menys les subvencions sobre la producció.

En este compte es mesura, així mateix, l'excedent d'explotació com a saldo del compte, que correspon a la renda que obtenen les unitats de la utilització dels seus propis actius de producció.

En el cas de les empreses pertanyents al sector de les llars, el saldo comptable d'este compte conté de forma implícita un element que correspon a la remuneració del treball realitzat pel propietari o els membres de la seua família i que no pot distingir-se dels seus beneficis com a empresari. En este cas el saldo es denomina ‘renda mixta’. En la resta de sectors institucionals, el saldo es denomina “excedent d'explotació”.

El compte d'explotació és el primer compte que estima la distribució de la renda que es genera en el procés de producció dins de la mateixa unitat productiva. El nexe entre producció i renda es porta a terme per mitjà del saldo del compte de producció, és a dir, el valor afegit.

2.3.3 El Producte Interior Brut (PIB)

El Producte Interior Brut és una variable que sintetitza la importància econòmica d'un espai econòmic. Atesa la seua rellevància, és interessant dedicar-li una atenció expressa en este apartat.

El PIB es valora a preus de mercat i es pot obtindre de les taules d'origen i destinació per tres mètodes diferents:

-          Enfocament de producció: en tractar-se bàsicament d'un concepte de valor afegit, des d'esta òptica s'obtindria de la suma de la producció a preus bàsics per branques d'activitat, menys la suma dels consums intermedis a preus d'adquisició per branques d'activitat, més els impostos nets sobre els productes. Els consums intermedis per branca d'activitat inclouen la utilització dels servicis d'intermediació financera mesurats indirectament.

-          Enfocament de la renda: es calcula per suma dels diversos components del valor afegit per branques d'activitat, més els impostos nets sobre els productes.

-          Enfocament de la despesa: en este cas es deriva de la suma de les categories d'utilitzacions finals de béns i servicis menys les importacions. És a dir, exportacions menys importacions, més despesa en consum final, més formació bruta de capital fix, tots ells a preus d'adquisició.

2.4. El marc input-output

El marc input-output està format bàsicament per dos tipus de taules:

-          Taules d'origen i destinació

-          Taules input-output simètriques

A continuació s'oferix una breu descripció d'estes taules, deixant per a l'apartat següent algunes qüestions específiques rellevants que sorgixen en el moment de la seua elaboració.

2.4.1 Les taules d'origen i destinació

Les taules d'origen i destinació són matrius per branques d'activitat (columnes) i productes (files) en les quals es descriuen els processos productius i les operacions de béns i servicis d'una economia, la qual cosa permet conéixer:

-          La desagregació de la producció de les branques d'activitat per tipus de productes

-          L'estructura dels costos de producció i de la renda generada en el procés de producció

-          La distribució dels fluxos de béns i servicis produïts dins de l'economia i importats entre les diferents utilitzacions intermèdies o finals, incloses les exportacions

La taula d'origen mostra l'oferta de béns i servicis per producte i tipus de proveïdor, distingint la producció de les branques d'activitat interiors i les importacions. La taula 2.4.A. és una representació esquemàtica de la taula d'origen:

Taula 2.4.A.: Esquema de la taula d'origen

Oferta

Branques

 

1 2...........n

Total interior

Importacions CIF

Oferta total a p.b.

Marges de distribució

Imposts nets sobre els productes

Oferta total a p.a.

Productes:

1

2

.

.

m

Producció interior per producte i per branca d'activitat

 

 

 

 

 

 

Producció interior

Producció interior total per branca  a p.b.

 

 

 

 

 

 

Consum en l'exterior de residents

 

 

 

 

 

 

 

Producció regional

 

Producció regional total per branca a p.b.

 

 

 

0

 

 

 

Producció de mercat

 

 

 

 

 

 

 

Per a ús final propi

 

 

0

 

 

0

 

 

 

Una altra producció no de mercat

 

 

0

 

 

0

 

 

 

La taula d'origen s'organitza de la següent forma:

-          Les columnes corresponents a les n branques d'activitat i la columna de Total interior conformen la submatriu de producció interior a preus bàsics (productes segons les branques que els produïxen).

-          La columna d'Importacions CIF inclou les importacions de productes a preus cif (distingint segons provinguen d'estats membres de la Unió Europea o de països tercers). Junt amb la submatriu anterior es genera la columna de l'Oferta total a preus bàsics del sistema.

-          Les columnes de Marges de distribució i d'Impostos nets sobre els productes formen una submatriu que permet el pas de la valoració dels productes des dels preus bàsics als preus d'adquisició.

La taula de destinació mostra les utilitzacions de béns i servicis per producte i tipus d'ocupació, és a dir, com a consums intermedis (per branca d'activitat), consum final, formació bruta de capital, o exportacions. A més, en la taula es mostren els components del valor afegit brut, és a dir, la remuneració dels assalariats, els altres impostos menys les subvencions sobre la producció, la renda mixta neta, l'excedent net i el consum de capital fix. La taula 2.4.B. és una representació esquemàtica de la taula de destinació:

Taula 2.4.B.: Esquema de la taula de destinació

Utilitzacions

 

Branques

1 2 ........n Total

 

Consum final

 

 

Utilitzacions totals

 

Productes:

 

1

 

2

.

.

m

Partides d'ajust

Total

 

 

Consums intermedis per producte i branca d'activitat

 

 

Consums finals:

 

 

Despesa en consum final:

de les llars

de ISFLSH

de les administracions públiques

Formació bruta de capital

Exportacions

 

 

 

Utilitzacions totals per producte

 

Remuneració assalariats

Altres impostos nets sobre la producció

Excedent net d'explotació

Consum de capital fix

Valor afegit brut

 

Components del valor afegit per  branca d'activitat

 

 

 

Producció a p.b.

 

 

 

Informació suplementària:

FBCF

Inputs de treball

 

 

 

En la taula de destinació destaquen tres submatrius:

-          Consums intermedis

-          Consums finals

-          Valor afegit

La primera d'elles, les de les utilitzacions intermèdies, llegida en columnes, mostra els consums intermedis de béns i servicis (productes) que efectua cada branca per a portar a terme la seua producció. D’altra banda, si s'observa des de la perspectiva de les files indica la utilització, com a consum intermedi, a què es destinen els béns i servicis, bé produïts interiorment, bé importats.

La submatriu de les utilitzacions finals mostra la demanda final dels productes, segons esta siga:

-          Despesa en consum final ( de les llars, de les ISFLSH i de les administracions públiques)

-          Formació bruta de capital

-          Exportacions

Finalment, la submatriu del valor afegit mostra els distints components del valor afegit per branca d'activitat, que són els següents:

-          Remuneració d'assalariats

-          Altres impostos nets sobre la producció

-          Excedent brut d'explotació i rendes mixtes

Les taules d'origen i destinació estan lligades entre si per mitjà de dos tipus d'identitats (sempre que es valoren l'oferta i la demanda de forma coherent):

1)            Identitat per branca d'activitat: Producció = Inputs

Per tant, per a cada branca d'activitat:

Producció = Consums Intermedis + Valor Afegit

És a dir, en cada branca d'activitat s'iguala la producció (total per columnes de la taula d'origen) amb els inputs de la dita branca d'activitat (total per columnes de la taula de destinació).

2)            Identitat per producte: Oferta total = Utilitzacions totals

Per tant, per a cada producte:

Producció + Importacions = Consums Intermedis + Despesa en consum final + Formació Bruta de Capital + Exportacions

És a dir, l'oferta total d'un producte (total per files de la taula d'origen) és igual a les utilitzacions a què es destina el dit producte (total per files de la taula de destinació).

Com ja s'ha mencionat en l'apartat 2.3, en les taules d'origen i destinació figuren tots els fluxos dels comptes següents:

-          Compte de béns i servicis

-          Compte de producció

-          Compte d'explotació

Les taules d'origen i de destinació es poden construir a preus d'adquisició i preus bàsics. Quan succeeix açò últim, és a dir, quan en la taula d'origen els fluxos de béns i servicis es valoren a preus bàsics i en la taula de destinació els fluxos es valoren a preus d'adquisició, per a arribar a les identitats exposades s'han d'establir els mecanismes de pas entre ambdós tipus de valoracions.

2.4.2. Matrius de marges de distribució, impostos i subvencions

El pas de l'oferta i les utilitzacions valorades a preus bàsics a l'oferta i les utilitzacions valorades a preus d'adquisició requerix l'elaboració d'unes matrius que servixen de pont en l'ajust entre un tipus de valoració i l'altre i que es comenten a continuació.

a) Matriu de marges comercials i de transport

La valoració a preus bàsics implica que els marges de distribució (comercials i de transport) es registren com a part de l'intercanvi de productes, mentre que la valoració a preus d'adquisició implica que els marges de distribució s'assignen als productes a què corresponen.

Per tant, s'ha de complir que el total dels marges de distribució per producte siga igual al total dels marges obtinguts per les branques d'activitat comercials i de transport més els obtinguts com a activitat secundària per altres branques d'activitat.

La producció de les branques de comerç a l'engròs i al detall es mesura pel valor dels marges comercials obtinguts sobre els béns que venen. Per tant, el valor de la venda dels béns revenuts (és a dir, que no han patit cap tipus de transformació i es venen en el mateix estat en què s'adquirixen) no es considera producció i les compres per a revendre no es consideren consums intermedis d'estes activitats.

Quant al transport, el cost total de transportar un bé des del lloc on es fabrica fins al comprador pot incloure's en diverses partides segons el cas que es tracte:

Si és el mateix productor qui transporta el bé, estes despeses de transport s'inclouen en el preu bàsic, perquè es consideren com una activitat auxiliar del productor.

Si el productor fa que el bé es transporte sense cost addicional per al comprador, estes despeses de transport queden inclosos en el preu bàsic.

Si el productor paga a un tercer perquè transporte els béns, estos despeses de transport són part dels consums intermedis per al productor.

El que s'indica per al productor és aplicable de la mateixa manera als comerciants:

a. Si el transport és una activitat auxiliar del comerciant, s'incorpora als marges comercials

b.  Si no es cobra per separat al comprador, les despeses de transport s'inclouen en el marge comercial.

Si s'acorda que el transport el paga el comprador, encara que el realitze el productor o el comerciant, les despeses s'identifiquen com a marges de transport.

Així doncs, els marges de transport comprenen totes les despeses de transport que paguen per separat els compradors i estan inclosos en la utilització dels productes a preus d'adquisició, però que no ho estan en la producció a preus bàsics d'un fabricant ni en els marges comercials dels comerciants majoristes o detallistes.

b) Matriu d'impostos sobre productes i importacions

Com s'ha vist anteriorment, els impostos sobre la producció i les importacions es divideixen així:

Imposts sobre els productes:

a.      impostos del tipus valor afegit

b.      impostos i drets sobre les importacions, exclòs l'IVA

c.      impostos sobre els productes, exclòs l'IVA i els impostos sobre les importacions

Altres impostos sobre la producció

Idèntica classificació es pot fer per a les subvencions, que es tracten com si foren impostos negatius sobre la producció i les importacions.

Quant a estes últimes, les subvencions, el SEC obliga a distingir entre les que es dirigixen als productes (centrades en gran manera en les ajudes agrícoles de la Unió Europea) i les que es dirigixen a la producció, com per exemple les ajudes relatives al foment de l'ocupació, ajudes a la formació, etc.

La distinció entre els impostos que graven els productes i els que graven la producció resulta més senzilla; l'IVA i els impostos especials recullen la majoria dels impostos que graven els productes, mentre que en els impostos a la producció es troba, entre altres, l'Impost d'Activitats Econòmiques.

L'oferta a preus bàsics inclou els altres impostos nets sobre la producció, és a dir, menys les altres subvencions a la producció. Per a passar de preus bàsics a preus d'adquisició, han d'afegir-se els diversos impostos sobre els productes i deduir-se les subvencions als productes.

A partir de tota esta informació es poden generar les matrius d'impostos i subvencions però convé realitzar una menció particular al fet impositiu de l'IVA.

L'objectiu de l'IVA és que la imposició recaiga en el consumidor final, si bé el recaptador d'este impost és l'empresa, que l'aplica als seus béns i servicis, siga qui siga el que els adquireix.

Esta és la norma de comportament per a la major part dels consums intermedis i de la formació bruta de capital fix. Les excepcions sorgixen a causa de l'existència d'activitats econòmiques exemptes (no apliquen IVA als seus productes ni, per tant, poden deduir-se el que suporten), unitats que podent-se deduir de fet tenen IVA suportat però no deduït i al consum final, principal destinatari de l'impost.

D'acord amb açò, i tenint en compte la pràctica comptable, es poden distingir els conceptes següents:

a.      IVA meritat o transferit: IVA que aplica el productor als seus béns o servicis, o quan ven el seu immobilitzat usat, i que factura al comprador.

b.      IVA suportat: és l'IVA que se li factura al productor per adquisició de béns i servicis corrents i per la compra de béns de capital. Al seu torn, l'IVA suportat pot ser:

-             IVA suportat deduïble, quan el comprador es deduïx l'equivalent de l'IVA que li ha sigut gravat

-             IVA suportat no deduïble, quan el comprador no pot deduir-se l'equivalent de l'IVA que li han gravat per pertànyer al col·lectiu d'activitats exemptes.

 Des d'estes situacions s'arriba als saldos de cada empresa, com a recaptadora:

·          IVA degut pel productor per operacions corrents: saldo entre l'IVA facturat pel productor i l'IVA deduït per compres i despeses corrents.

·          IVA degut pel productor per adquisició de béns de capital: saldo entre l'IVA facturat pel productor i l'IVA deduït per compra de béns de capital.

·          IVA pagat pel productor: saldo entre l'IVA facturat pel productor i l'IVA facturat al productor (IVA deduït per la compra d'inputs intermedis i béns de capital).

En el SEC l'IVA ha de registrar-se en termes nets. Per tant, tota l'oferta es valora a preus bàsics, és a dir, sense incloure-hi l'IVA facturat. Els consums intermedis i les utilitzacions finals es  registren a preus d'adquisició, és a dir, exclòs l'IVA deduïble.

El càlcul de la matriu de l'IVA requerix, doncs, distingir les transaccions segons el seu origen i la seua destinació. En la major part de les transaccions de la matriu de consums intermedis el valor és nul; tan sols figura en aquelles branques exemptes que no se'l poden deduir però que l'administració pública ha recaptat. El resultat és una matriu amb valors en unes poques branques, les exemptes, mentre que el gros es concentra en la despesa en el consum final de les llars, que són els que suporten la major part de l'impost.

D'altra banda, l'IVA no s'aplica a les exportacions destinades a tercers països, per la qual cosa el valor en la matriu de destinació a preus bàsics en estos casos és nul, o negatiu si els productes exportats obtenen algun tipus de subvencions al producte.

2.4.3. La taula simètrica

Segons el SEC-95, una taula input-output simètrica és una matriu producte per producte o branca d'activitat per branca d'activitat en la qual es descriuen els processos interiors de producció i les operacions de béns i servicis de l'economia nacional o regional amb gran detall.

En una taula input-output simètrica es condensa l'origen i la destinació en una sola taula. Però hi ha una diferència de concepte fonamental entre una taula input-output simètrica i una taula combinada d'origen i destinació: en la taula d'origen i destinació, les dades relacionen productes amb branques d'activitat, mentre que en la taula input-output simètrica, les dades relacionen productes amb productes o branques d'activitat amb branques d'activitat. Per tant, en una taula input-output simètrica s'utilitza, tant per a les files com per a les columnes, bé una classificació de producte, bé una classificació per branca d'activitat.

 En la taula 2.4.C. s'observa l'esquema d'una taula simètrica producte per producte, que té una estructura semblant a la taula de destinació.

Taula 2.4.C.: Esquema de la taula input-output simètrica (producte per producte)

Utilitzacions

Productes

1 2 ........n Total

Consum final

 

Utilitzacions totals

Productes:

1

2

.

.

.

n

Partides d'ajust

Total

Consums intermedis per producte i per producte

Consums finals:

Despesa en consum final:

de les llars

de ISFLSH

de les administracions públiques

Formació bruta de capital

Exportacions

Utilitzacions totals per producte

Remuneració assalariats

Altres impostos nets sobre la producció

Excedent net d'explotació

Consum de capital fix

Valor afegit brut

Components del valor afegit per producte

 

 

Producció a p.b.

 

 

 

Importacions

 

 

 

Oferta total a p.b.

 

 

 

La major part de la informació estadística que pot obtindre's de les unitats de producció indica el tipus de productes que han venut i, generalment amb un menor grau de detall, el tipus de productes que han comprat o utilitzat. El format de les taules d'origen i destinació està dissenyat per a adaptar-se a este tipus d'informació estadística (és a dir, branca d'activitat per producte).

Al contrari, no sol estar disponible la informació producte per producte o branca d'activitat per branca d'activitat necessària per a les taules input-output simètriques, ja que és difícil que les empreses coneguen per a cada tipus de bé o servici produït la informació relativa als seus inputs en termes de productes i de components del valor afegit. Per tant, es tracta de dades que les enquestes per branques d'activitat no poden arreplegar.

En la pràctica, per tant, la informació branca d'activitat per producte disposada en les taules d'origen i destinació constituïx el punt de partida per a elaborar la taula input-output simètrica. Segons indica el SEC-95, esta informació pot transformar-se en estadístiques producte per producte o branca d'activitat per branca d'activitat afegint informació estadística suplementària sobre les estructures dels inputs o adoptant la hipòtesi que les estructures dels inputs per producte o per branca d'activitat són constants.

El que es pretén, en definitiva, amb la taula simètrica és establir estructures referides a branques d'activitat o productes homogenis, la qual cosa requerix depurar els resultats de les produccions secundàries que acompanyen a les principals així com dels inputs (intermedis i primaris) tecnològicament necessaris per a la seua elaboració. Des del punt de partida que suposa les taules d'origen i destinació, el pas a la taula simètrica es pot establir d'acord amb les etapes següents:

1)       Assignació dels productes secundaris de la taula d'origen a les branques d'activitat en què són productes principals

2)       Traspàs dels inputs, tant intermedis com primaris, lligats a la producció secundària des de les branques no homogènies a les branques homogènies que els correspon.

Este traspàs d'inputs no resulta tasca fàcil perquè pràcticament no hi ha en la realitat UAEL l'output de la qual siga homogeni. Per tant, quasi totes les activitats investigades tenen en la seua composició estructural aspectes que pertanyen a altres activitats i aquelles que apareixen homogènies en les matrius de partida en la seua major part es deu als criteris en què es basen les seues fonts d'informació.

En conseqüència, el primer mètode que assenyala el SEC, per mitjà d'informació estadística i tècnica complementària, resulta difícil d'aplicar precisament per esta falta d'informació. En algun cas seria possible, com quan es tracta de branques d'activitats molt concentrades en poques UAE locals; en este cas mereixeria la pena convertir estes unitats en altres tantes UAE, cada una de les quals s'hauria situat en la seua branca corresponent en les matrius d'origen i destinació de partida.

En la pràctica, l'única solució possible és la segona, és a dir, per mitjà d'hipòtesis. Respecte a esta alternativa el SEC indica que la transferència dels productes i els inputs associats a ells es basa en dos tipus d'hipòtesis relatives a la tecnologia:

a.      Tecnologia de la branca d'activitat: se suposa que tots els productes de les UAE locals d'una branca d'activitat es produïxen utilitzant la mateixa estructura d'inputs.

b.      Tecnologia dels productes: se suposa que tots els productes d'un grup de productes tenen la mateixa estructura d'inputs siga quina siga la branca d'activitat que els produïx. (SEC 9.58).

La realitat es mou entre estes dues hipòtesis. En aquells aspectes tecnològics lligats als inputs materials resulta més potent la segona hipòtesi. En aquells aspectes tecnològics lligats als inputs immaterials pot resultar més adequada la primera hipòtesi.

En el cas del MIOCV-00, el mètode de càlcul de la matriu simètrica s'ha resolt fonamentalment mesclant ambdues hipòtesis junt amb alguna informació directa que les fonts ens han permés.

2.5. Algunes qüestions addicionals

2.5.1. La producció dels servicis financers mesurats indirectament (SIFMI)

Com se sap, les entitats financeres tenen fonamentalment dues fonts d'ingressos, que responen a altres tantes activitats discernibles:

a.      Ingressos típics de la intermediació financera

b.      Ingressos per altres activitats de gestió (comissions)

El SEC denomina “servicis d'intermediació financera mesurats indirectament” (SIFMI) precisament a la primera categoria i la seua quantia es mesura convencionalment per la diferència entre les rendes de la propietat de les institucions de crèdit (excepte les obtingudes per la col·locació dels seus fons propis) i els interessos que paguen als seus creditors, o dit breument, la diferència entre els interessos que reben i els interessos que paguen.

El mesurament dels servicis d'intermediació financera és problemàtica pel fet que els intermediaris financers normalment no cobren explícitament als clients per estos servicis, sinó que són cobrats pels interessos que obtenen per prestar fons i pels interessos que paguen (per prendre fons). És per això que han de ser mesurats de forma indirecta (d'ací la seua denominació).

A continuació vorem en primer lloc com es registraven els SIFMI en el sistema SEC-70 i en el que denominarem a estos efectes SEC-95/P, que és l’aplicat en el MIOCV-95. La P que postil·la el SEC-95 indica provisional, ja que així es proposa en este sistema. En segon lloc s’examinaran com es registren els  SIFMI en el que denominarem SEC-95/D, on la D indica que és la solució definitiva postulada pel SEC-95, segons el reglament del Consell de la Unió Europea, publicat pel Diario Oficial de las Comunidades Europeas de 27 de febrer de 1998 (reglament 448/98), i altres normes posteriors. Esta és la solució que s’ha aplicat en el MIOCV-00,  igual que a Espanya, on s’han començat a aplicar a partir del MIO-2000, base 2000.

Els SIFMI en el SEC-70 i en el SEC-95/P

Tant en el SEC-70, com inicialment en el que hem denominat SEC-95/P, els SIFMI rebien la denominació de Producció imputada de servicis bancaris i es registraven com consums intermedis d’un sector fictici o una branca d’activitat fictícia. A continuació, en la taula 2.5.A. es recull amb un exemple numèric la forma en què es registraven els SIFMI en estos dos sistemes, així com els interessos que intervenen en el seu càlcul, en els comptes dels sectors institucionals. Per a major claredat expositiva s'han considerat només tres sectors de residents (intermediaris financers, altres sectors institucionals i un sector fictici), a més de la resta del món.


Taula 2.5.A.: Els SIFMI en els comptes dels sectors institucionals en el SEC-70 i en el SEC-95/P                         

 

Utilitzacions

 

 

Recursos

Comptes

Total

Resta del món

Total economia

Altres instit.

IF

Fictici

Codi

Operacions  i saldos comptables

Fictici

IF

Altres instit.

Total economia

Resta del món

Total

I. Compte de producció

 

 

 

 

 

 

P.1

Producció SIFMI

 

100

 

100

 

100

100

 

100

 

 

100

P.2

Consums intermedis

 

 

 

 

 

 

 

 

0

 

100

-100

B.1b

Valor afegit brut

 

 

 

 

 

 

II. 1.1 Compte d'explotació

 

 

 

 

 

 

B.1b

Valor afegit brut

-100

100

 

0

 

0

 

 

0

 

100

-100

B.2b

Excedent brut d'explotació

 

 

 

 

 

 

II. 1.2 Compte d'assignació de la renda primària

 

 

 

 

 

 

B.2b

Excedent brut  d'explotació

-100

100

 

0

 

0

450

40

410

260

150

 

D.41

Interessos

 

250

150

400

50

450

 

 

 

 

 

 

 

Ajust per SIFMI

100

-100

 

0

 

0

0

10

-10

-110

100

0

B.5b

Saldo de rendes primàries brut

 

 

 

 

 

 

II. 2 Compte de distribució secundària de la renda

 

 

 

 

 

 

B.5b

Saldo de rendes primàries brut

0

100

-110

 

 

0

 

 

-10

-110

100

0

B.6b

Renda disponible bruta

 

 

 

 

 

 

II. 4.1 Compte d'utilització de la renda disponible

 

 

 

 

 

 

B.6b

Renda disponible bruta

0

100

-110

 

 

0

0

10

-10

-110

100

0

B.8b

Estalvi brut/ saldo exterior

 

 

 

 

 

 

 

Com pot comprovar-se en el compte de producció, la producció SIFMI dels intermediaris financers ascendix en el compte de producció a 100 unitats. Esta producció SIFMI es calculava segons indicava el SEC-95 mesurant el “total de les rendes de la propietat rebudes pels intermediaris financers que presten servici, menys el total dels interessos pagats per ells, excloent-ne el valor de qualsevol renda obtinguda per la inversió dels seus fons propis (ja que la dita renda no procedix de la intermediació financera)” (3.63). Per convenció es va determinar que la producció de SIFMI en la seua totalitat constituïra el consum intermedi del sector fictici. Com este sector fictici té una producció nul·la, el seu valor afegit brut és igual a –100, mentre que el VAB del sector d'intermediaris financers és igual a 100, ja que en este exemple només estem tenint en compte l'impacte dels SIFMI i dels interessos, deixant al marge qualsevol altra partida.

En el compte d'explotació no patixen alteració els saldos anteriors. Per això, l'excedent brut d'explotació del sector d'intermediaris financers i del sector fictici són, respectivament, 100 i –100.

El compte de renda del SEC-70, se subdividix en dos comptes en el SEC-95: compte d'assignació de la renda primària i compte de distribució secundària de la renda. Respecte al primer d'estos comptes convé assenyalar que per renda primària s'entén la renda que reben les unitats residents en virtut de la seua participació directa en el procés de producció. Així, s'hi inclou la renda percebuda pel propietari d'un actiu financer o d'un actiu material no produït per posar-los a disposició d'una altra unitat institucional. En este sentit, en eixe compte s'inclouen els interessos que reben els intermediaris financers pels préstecs que realitzen, així com els interessos corresponents als dipòsits que perceben altres sectors institucionals com a remuneració als seus dipòsits. En este exemple, els intermediaris financers, segons pot vore's en la taula 2.5.A., reben 250 unitats d'interessos dels préstecs que realitzen i paguen 150 com a remuneració als dipòsits: els SIFMI són precisament la diferència entre ambdós. Ara bé, com els SIFMI figuren en el compte de producció, es realitza un ajust pel qual es deduïxen dels recursos dels intermediaris financers i es paguen al sector fictici. Com a conseqüència d'açò, el saldo de rendes primàries brut del sector d'intermediaris financers continua sent 100 mentre que el del sector fictici passa a ser 0. El sector de la resta del món rep interessos per un import de 50 i paga per un import de 40.

Els saldos dels comptes de distribució secundària de la renda i d’utilització de la renda disponible continuen mantenint-se igual en els comptes dels sectors residents. D’altra banda, en el sector de la resta del món sols s’ha registrat el seu saldo en el compte d’utilització de la renda disponible, ja que este saldo s’ha denominat estalvi brut/ saldo exterior.

En la taula 2.5.B. es recull la forma en què es registraven els SIFMI en la TIO del SEC-70 i en la taula de destinació del marc input-output en el SEC-95/P. En este cas s'han considerat tres branques: branques no intermediaris financers, branca d'intermediaris financers i branca fictícia (SIFMI). Anàlogament al que ocorria en els comptes dels sectors institucionals, la branca fictícia adquirix com a consum intermedi els SIFMI de la branca d'intermediaris financers. Atés que la producció de la branca fictícia és nul·la, el seu valor afegit brut és igual en valor, però amb signe negatiu, que els SIFMI.

Taula 2.5.B.: Els SIFMI en la TIO del SEC-70 i en la taula de destinació del SEC-95/P

 

Branques no intermediaris financeres

Branques d'intermediaris financeres

SIFMI

Total output intermedis

Demanda final

Branques no financeres

 

 

 

 

 

Branques d'intermediaris financeres

 

 

100

100

 

Total inputs intermedis

 

 

100

 

 

VAB

 

100

-100

 

 

Producció a preus bàsics

 

100

0

 

 

Els SIFMI en el SEC-95/D

En el SEC-95/D, cal distingir entre els intermediaris financers (IF) residents i els de la resta del món. Els IF residents poden realitzar operacions de préstec i de dipòsit amb unitats institucionals tant residents com de la resta del món. En canvi, els IF de la resta del món són considerats en tant que realitzen operacions amb unitats institucionals residents.

El Reglament 448/98 partix del fet que els SIFMI produïts per institucions financeres residents més els SIFMI produïts per institucions financeres no residents (importacions de SIFMI), han de distribuir-se entre les branques d'activitat i els sectors que els utilitzen com a consum intermedi, consum final o exportació de servicis segons corresponga.

A continuació, analitzarem la distribució dels SIFMI per sectors institucionals, així com la seua repercussió en diferents magnituds macroeconòmiques.

Societats no intermediaris financers

En les societats no financeres (S11), així com en les institucions financeres diferents dels IF, els SIFMI assignats formen part del consum intermedi. Ara bé, atés que la producció està prefixada segons mercat, açò significa que el VAB d'estos subsectors es vorà disminuït per eixe mateix import.

Llars

Les llars (S14) tenen una doble funció de consumidors i productors. Al seu torn com a productors és important diferenciar dos aspectes. D'una banda, les llars poden exercir com a empresaris individuals en diferents branques d'activitat en què produïxen béns i servicis i, d'altra banda, en la seua condició de propietaris de vivendes, produïxen lloguers de vivendes (reals o imputats) que s'assignen a la branca d'activitats immobiliàries.

Conseqüentment, els SIFMI assignats a les llars es poden desglossar en tres parts:

a)      Consums intermedis de les llars en la seua condició de propietaris de vivendes.

b)      Consums intermedis de les llars en la seua condició de propietaris d'empreses ens constituïdes en societat

c)      Consum final de les llars en la seua condició de consumidors

Per al càlcul dels SIFMI assignats a les llars amb el desglossament anterior caldria disposar d'informació dels préstecs i dels dipòsits amb idèntic desglossament. No obstant això, en les llars no pot distingir-se en general entre dipòsits lligats al consum i dipòsits lligats a l'adquisició de vivenda.

Els SIFMI corresponents a l'adquisició de vivenda (només els SIFMI de préstecs) i a les llars en la seua condició de propietaris, es canalitzen al consum intermedi de la mateixa manera que en les societats no financeres. En canvi, els SIFMI suportats per les llars en la seua condició de consumidors formen part de forma directa del consum final.

Administracions Públiques (AA PP) i Institucions sense fins de lucre al servici de les llars (ISFLSH)

De la mateixa manera que en les societats no financeres, els SIFMI assignats a estos sectors institucionals haurien de formar part del consum intermedi. No obstant això, hi ha una diferència bàsica entre ambdós tipus d'institucions. Així, en les societats no financeres, per ser institucions de mercat, l'avaluació de la producció es fa directament. En canvi, en els sectors de no mercat, com les AA PP (S13). i les ISFLSH (S15), la producció s'obté com a suma dels costos en què s'incorre segons el SEC-95 (parell. 3.54) és a dir: consums intermedis, remuneració d'assalariats, consum de capital fix i altres impostos nets sobre la producció. En el mateix paràgraf del SEC s'afig que “per conveni, els pagaments d'interessos no s'inclouen en els costos de l'altra producció no de mercat”. És a dir, els pagaments d'interessos i, en conseqüència, els SIFMI, no formen part del consum intermedi. Esta normativa està d'acord amb el tractament dels SIFMI que es fa en l'articulat del SEC-95. No obstant això, és estrany que ni en l'annex I ni en el Reglament 449/98 s'haja rectificat este paràgraf del SEC-95 d'acord amb el nou tractament dels SIFMI. Segons la nostra opinió açò es deu a un oblit, perquè en l'exemple que s'oferix en el mateix Reglament de la Comissió 448/98, els SIFMI sí que formen part del consum intermedi de les AA PP i les ISFLSH. Per descomptat, també en les nostres estimacions hem considerat que els SIFMI formen part dels consums intermedis d'estos sectors institucionals.

Així, el nou tractament dels SIFMI suposa un increment dels consums intermedis de les AA PP i de les ISFLSH, la qual cosa implica automàticament un increment de la seua producció total. Finalment, atés que la producció d'estes institucions constituïx una despesa en consum realitzada per elles mateixes, este nou tractament dels SIFMI suposa també un increment de la seua despesa en consum final.

En les taules 2.5.C. i 2.5.D. s'ha procedit al càlcul i assignació dels SIFMI segons el SEC-95/D, seguint amb les mateixes dades de les taules 2.5.A. i 2.5.B., si bé per a poder aplicar la nova metodologia ha sigut necessari introduir informació addicional.

En la taula 2.5.C. es proposa el nou sistema de distribució dels interessos després de tindre en compte els SIFMI. Ja que en este cas es realitza la nova distribució per tipus d’operació i tipus d’IF no seguix l’esquema de Comptes utilitzat en la taula 2.5.A.. I en la taula 2.5.D. es recull la nova forma de registre dels SIFMI en la taula de destinació del marc input-output.

Taula 2.5.C.:  Els interessos i els SIFMI en el SEC-95/D              

Utilitzacions

 

Recursos

Total

Resta del món

Total economia

Altres instit.

IF

Operacions  i saldos comptables

IIF

 

Altres instit.

Total economia

Resta del món

Total

 

 

 

 

 

a) Distribució dels interessos per tipus d'operació i tipus d'IF

 

 

 

 

 

250

32

218

218

 

Interessos pagats pels prestataris a IF residents

250

 

250

 

250

38

 

38

38

 

Interessos pagats pels prestataris a IF de la resta del món

 

 

0

38

38

150

 

150

 

150

Interessos pagats pels IF residents als dipositants

 

138

138

12

150

8

8

 

 

 

Interessos pagats per IF de la resta del món als dipositants

 

8

8

 

8

450

40

410

260

150

Total interessos

250

150

400

50

450

 

 

 

 

 

b) Distribució dels SIFMI per tipus d'operació i tipus d'IF

 

 

 

 

 

42

5

37

37

 

Càrrec del servici pagat per prestataris a IF residents

42

 

42

 

42

6

 

6

6

 

Càrrec del servici pagat per prestataris a IF de la resta del món

 

 

0

6

6

58

3

55

55

 

Càrrec del servici pagat per dipositants a IF residents

58

 

58

 

58

0

 

 

 

 

Càrrec del servici pagat per dipositants a IF de la resta del món

 

 

0

 

0

106

8

98

98

0

Total SIFMI

100

0

100

6

106

 

 

 

 

 

c) Distribució dels interessos, després de tindre en compte els SIFMI,  per tipus d'operació i tipus d'IF

 

 

 

 

 

208

27

181

181

 

Interessos exclòs el càrrec del servici pagat per prestataris a IF residents

208

 

208

 

208

32

0

32

32

 

Interessos exclòs el càrrec del servici pagat per prestataris a IF de la resta del món

 

 

0

32

32

208

 

208

 

208

Interessos pagats per IF residents a dipositants incloent-hi el càrrec del servici pagat per dipositants a IF residents

 

196

196

12

208

8

8

 

 

 

Interessos pagats per IF de la resta del món a dipositants incloent-hi el càrrec del servici pagat per dipositants a IF de la resta del món

 

8

8

 

8

456

35

421

213

208

Total

208

204

412

44

456

En la part a) de la taula 2.5.C. es partix de les dades de la taula 2.5.A. si bé es desglossen els interessos pagats i rebuts pels IF segons siguen estos residents o no residents. Estos interessos es corresponen amb les quanties recollides en la taula 2.5.A. com Interessos (D.41):

-          rebuts pels intermediaris financers residents pels préstecs realitzats (250) o interessos pagats per prestataris a IF residents

-          rebuts per altres sectors no financers pels depòsits constituïts (150) però que en este cas es desglossen entre interessos pagats als depositants per IF residents (138) i per IF de la resta del món (8)

-          interessos per operacions amb la resta del món (50) que es desglossen entre interessos pagats per prestataris a IF de la resta del món (38) i interessos pagats per IF residents a depositants de la resta del món (12)

En el SEC-95/P no era rellevant la distinció entre IF residents i no residents, ja que els SIFMI no eren objecte d'exportacions. En canvi, en el SEC-95/D els SIFMI són servicis la producció dels quals pot ser destinada al consum intermedi, al consum final i a l'exportació. També és necessari calcular la importació de SIFMI.

Tenint en compte això, en la part b) es reflectixen uns hipotètics SIFMI de préstecs i de depòsits, d'IF residents i d'IF de la resta del món, obtinguts pels procediments exposats en apartats anteriors. Quan un prestatari paga els interessos del préstec està pagant per dos conceptes: prestació de servicis (SIFMI) i interessos. D'altra banda, en els interessos que rep un depositant d'un IF, l'IF li descompta en concepte de servici (SIFMI) una part dels interessos que hauria de rebre teòricament si no hi haguera intermediació financera. Com pot vore's, els SIFMI són recursos d'IF residents (per un import total de 100) i d'IF de la resta del món (per un import total de 6). Al seu torn, els SIFMI són ocupacions d'Altres institucions (98) i de la resta del món (8).

En la part c) es procedix precisament a la distribució dels interessos després de tindre en compte la distribució dels SIFMI.

Quan es tracta d’interessos pagats per prestataris (tant a IF residents com no residents) se li resta el càrrec per servici d’intermediació. I quan els interessos són pagats per IF, tant residents com no residents, a dipositants s’afig el càrrec per servici d’intermediació.

Introduint els SIFMI en el càlcul dels interessos es modifica la seua distribució per tipus d’operació i tipus d’intermediari financer.

Vegem alguns exemples:

-          als interessos pagats per prestataris a IF residents (250) se li resta el càrrec per servici d’intermediació (42) que dóna com a resultat 208 que conformen els recursos dels IF residents

-          als interessos pagats per prestataris a IF no residents (38) se li resta el càrrec per servici d’intermediació (6) que dóna com a resultat 32 que conformen els recursos de IF no residents en tant les seues operacions amb unitats nacionals residents.

-          als interessos pagats als dipositants per IF residents (150) se li afig el càrrec per servici d’intermediació pagats pels mateixos dipositants (58), que dóna com a resultat 208 que conformen les utilitzacions dels IF residents.

Observeu que en els IF els interessos percebuts (després de descomptar el SIFMI dels préstecs) és igual als interessos pagats (després d'afegir els SIFMI dels depòsits) per un valor de 208.

Els SIFMI que procedixen d'IF residents cal distribuir-los entre els consums intermedis, consum final o exportacions. En la taula 2.5.D. s'il·lustra la distribució i repercussió dels SIFMI en una taula de destinació. Les dues primeres columnes corresponen a branques no financeres de societats i de llars, estes últimes en la seua condició d'empresaris. Encara que en una taula de destinació no es desglossa per sectors institucionals, ací ho hem fet per a reflectir també l'efecte de la comptabilització dels SIFMI per sectors institucionals.

Taula 2.5.D.: Els SIFMI en la taula de destinació del SEC-95/D

 

Branques

Branques no financeres (societats)

Branques no financeres (llars))

ISFLSH

Administracions Públiques

IF

Total output intermedis

Despesa en consum finals llars

Gasto en consum final ISFSHL

Gasto en consum final AAPP

Exportacions netes

Demanda final

Productes

Branques no financeres (societats)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Branques no financeres (llars)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ISFLSH

 

 

 

 

 

 

 

 

4

 

 

4

Administracions Públiques

 

 

 

 

 

 

 

 

 

16

 

16

  IF

 

50

17

4

16

 

87

11

 

 

2

13

Total inputs intermedis

 

50

17

4

16

 

87

 

 

 

 

33

VAB

 

-50

-17

 

 

 100

 

 

 

 

 

 

Producció a preus bàsics

 

0

0

4

16

 100

 

 

 

 

 

 

En el cas de les branques no financeres de societats i de les llars-empresaris, l'adquisició de SIFMI com a consums intermedis comporta la disminució del VAB.

2.5.2. Tractament de les reutilitzacions o intraconsums

En desplegar la taula de destinació sorgix la problemàtica lligada al fenomen del que s'entén per reutilització i que es lliga a un altre problema, el de la integració vertical dels processos productius.

La reutilització, des d'un punt de vista estricte, apareix en una UAEL quan una part de la seua producció la consumix com a input intermedi en l'elaboració d'altres béns. En este cas, el tractament passaria per una d'estes dues solucions:

a.      Intentar valorar este input que es reutilitza i incorporar-lo com un consum intermedi

b.      No quantificar este fenomen

Ambdues solucions deixen intacte el valor afegit però la primera suposa una producció major, justament en l’import de la valoració d'este output que es torna a utilitzar com a input dins del procés productiu de la UAEL.

El problema de fons consistix a establir el que s'entén per producció, és a dir, indicar els components que la conformen: és el total de factors utilitzats o només aquells que s'intercanvien per un preu de mercat?

 La reutilització, des d'una perspectiva més àmplia, apareix en les relacions entre UAE locals classificades en un mateix epígraf CNAE o en epígrafs veïns.

Davant d'esta situació, el SEC 79 establia la consideració o no de reutilitzacions per referència a un nivell de la classificació (tres dígits de la CNAE), eliminant el consum de productes pertanyents a epígrafs més desagregats.

El SEC 95 utilitza un criteri més pragmàtic i estadístic: els béns i servicis produïts i consumits durant el mateix període comptable i en la mateixa UAE local no es consideren per separat i, per tant, no es registren com a part de la producció o els consums intermedis de la dita UAE local. Però sí que es registren si la reutilització la fa una altra UAE local que pertanga a la mateixa unitat institucional.

 2.5.3. L'ocupació i els llocs de treball equivalents a temps complet

El càlcul de l'ocupació per activitats resulta un dels exercicis fonamentals en el procés d'elaboració de les taules en el marc input-output, i això a causa del fet que la dita variable resulta essencial com referent de l'univers i de la participació de cada activitat en este.

 L'ocupació permet disposar d'un mapa complet de l'activitat econòmica en un territori, previ a qualsevol resultat final, i pel seu caràcter de total o universal constitueix l'eix sobre el qual es recolzen la majoria de les activitats per a donar el pas des de les xifres mostrals a les xifres totals.

No obstant això, és convenient realitzar una reflexió sobre la variable ocupació. Fins al moment present la seua estabilitat era notable i les seues variacions eren un indicador de l'evolució de les distintes activitats econòmiques. Però esta situació està modificant-se atés que, d'una banda, apareix l'ocupació com un input aportat per altres empreses (l'empreses de treball temporal) i per un altre, l'estabilitat dels llocs de treball s'està reduint considerablement. Tot això comporta que les xifres d'ocupació tinguen una major variabilitat al llarg del temps i que en l'horitzó metodològic es comencen a barrejar distintes alternatives.

 En este sentit el SEC-95, que dedica un apartat específic a les definicions i els aspectes metodològics relacionats amb el mesurament de la població i l'ocupació, propugna la utilització de conceptes com per exemple l'ocupació mitjana, els llocs de treball, les hores treballades i els llocs de treball equivalents com a formes d'adequar-se millor a la utilització real de força de treball en el procés productiu. A més, a efectes de la seua utilització en el marc comptable, estos conceptes han de ser interiors, al marge del lloc de residència dels empleats.

El SEC definix el lloc de treball com un contracte explícit o implícit entre una persona i una unitat institucional resident, per a realitzar un treball a canvi d'una remuneració durant un període definit o indefinit de temps. Esta definició comprén els llocs de treball dels assalariats i dels treballadors autònoms.

El concepte de lloc de treball diferix del d'ocupació en els aspectes següents:

a.      Inclou altres llocs de treball que puga tindre una mateixa persona.

b.      Exclou les persones que no treballen temporalment però que tenen un vincle formal amb l'ocupador, per exemple, una garantia o acord de reincorporació. Este tipus d'acord entre un ocupador i una persona en suspensió temporal d'ocupació o en permís de formació no es considera un lloc de treball en el SEC.

Atesa l'amplitud d'estes definicions, la producció per lloc de treball pot resultar una mesura poc rigorosa de la productivitat. El sistema recomana, per tant, que com a mesura de l'input de mà d'obra per al càlcul de la productivitat s'utilitze el total d'hores treballades en lloc del còmput de persones.

En el conjunt d'hores treballades no ha de considerar-se les hores pagades però no treballades (vacances, malaltia, festius, etc.), les interrupcions per a menjar ni el temps que es dedica per a anar al lloc de treball.

El total d'hores treballades permet arribar al concepte de llocs de treball equivalent o ocupació equivalent a temps complet, que el SEC definix com el total d'hores treballades dividit per la mitjana anual de les hores treballades en llocs de treball a temps complet en el territori econòmic.

La definició no descriu el mètode d'estimació i en això radica, precisament, la seua dificultat perquè el seu contingut varia amb el temps i l'activitat. Per a poder donar contingut quantitatiu al concepte es necessita una estimació del que és una setmana normal a temps complet per a cada grup de llocs de treball.

3. ELABORACIÓ DEL MIOCV-00: ASPECTES MÉS RELLEVANTS

3.1. Les branques de producció i els productes

Dividir una economia en branques, quan es pretén aportar de cada una d'elles una quantitat d'informació gens menyspreable, requerix considerar prèviament les premisses següents:

a.      Tindre en compte el secret estadístic

b.      No posar en evidència falta d'informació o informació d'escassa qualitat

c.      Pes suficient en el total de l'economia, mesurat en termes d'ocupació o altres magnituds, a fi de ressaltar aquells aspectes rellevants de l'economia que s'està investigant.

d.      Relació amb desagregacions i classificacions ja existents per a assegurar la comparança, fonamentalment amb al MIOCV-95.

e.      Falta d'informació d'altres activitats quan es relacionen amb l'activitat que es desitja fer explícita en la llista

f.       Falta d'informació sobre les xifres de l'univers d'ocupació

Estos són els criteris amb què es va crear la llista de branques utilitzada en l'elaboració del MIOCV-95 i que s’ha mantingut en el MIOCV-00. La classificació per branques d’activitats respon, en la mesura que siga possible, a estes premisses, i és la d) la que ha pesat més a l'hora de determinar les classificacions finals.

 D'esta forma, es disposa d’una sectorització pròpia que considera un total de 84 branques d'activitat (R-84) i una classificació, també pròpia, que diferència 98 productes (P-98). Les equivalències amb la Classificació Nacional d'Activitats Econòmiques (CNAE-93) i la Classificació Nacional de Productes per Activitats (CNPA-96), respectivament, s'oferixen en l'annex.

En l'annex s'oferixen també les equivalències de la R-84 amb la A60, A31 i A17, que són les agrupacions i codificacions de les branques d'activitat recollides en el SEC-95 i que es corresponen amb distints nivells de desagregació de la NACE Rev.1. Es presenta, així mateix, la correspondència amb la R-35 (classificació de les branques industrials utilitzada en les explotacions estadístiques de l'IVE).

 Quant als productes, s'aporta l'equivalència entre la P-98 i la CNPA-96.

3.2. Criteris de la valoració

En les diverses taules que componen el MIOCV-00, s'han emprat les valoracions següents:

a.      Taula d'origen a preus bàsics:

En esta taula, la producció interior per branques d'activitat s'ha valorat a preus bàsics i les importacions CIF, amb la qual cosa s'obté la columna d'oferta total a preus bàsics.

En incloure-hi, a més, les columnes de marges de comerç i transport i d'impostos menys subvencions sobre els productes, s'afig la transformació que permet obtindre l'oferta total a preus d'adquisició.

b.      Taula de destinació a preus d'adquisició:

En este cas els consums intermedis per branques d'activitat, així com els consums finals i la FBCF es mesuren a preus d'adquisició, mentre que les exportacions es valoren FOB.

És a dir, els preus dels productes adquirits pel comprador porten incorporats els marges de comerç i transport i els impostos nets de subvencions sobre els productes.

Als consums intermedis s'afigen els components del valor afegit per branques d'activitat, obtenint així la producció a preus bàsics.

c.      Taula de destinació a preus bàsics:

Descomptant els marges de comerç i transport i els impostos nets de subvencions, als consums intermedis per branques d'activitat, als consums finals i a la FBCF, s'obtenen els dits elements mesurats a preus bàsics.

Els marges de comerç i transport s'imputen en esta taula a les seues branques corresponents i els impostos nets de subvencions figuren com una fila afegida. Sumant tot això s'obtenen els consums intermedis i els finals, a més de la FBCF, a preus d'adquisició. A este sumand se li afigen els components de valor afegit per branques d'activitat i s'obté de nou la producció a preus bàsics.

d.      Taula simètrica a preus bàsics:

Les columnes de la taula simètrica mesuren els consums intermedis de les branques homogènies a preus bàsics, és a dir, la valoració no inclou els marges de comerç i transport, que s'incorporen a les seues branques homogènies corresponents, ni els impostos nets de subvencions sobre els productes.

Afegint estos impostos nets a cada una de les branques s'obtenen els consums intermedis totals a preus d'adquisició per branques homogènies. I sumant finalment els components del valor afegit per branca homogènia s'obté la producció a preus bàsics per cada una de les dites branques.

3.3. Fonts i alguns tractaments específics de la informació

Per a arribar al producte final es necessita, d'una banda, una considerable quantitat d'informació que comprenga totes les activitats econòmiques que delimiten l'economia de la Comunitat Valenciana i cobrisca totes les variables que conformen les estructures comptables del marc input-output, i per una altra, d'un conjunt de mètodes de càlcul a aplicar a la informació disponible, així com la seua total i coherent integració en el sistema comptable.

A continuació es fa un recorregut per les fonts utilitzades en l’estimació del MIOCV-00, i es consignaran també alguns tractaments específics realitzats.

 3.3.1. Agricultura, silvicultura i pesca

Per a les necessitats estadístiques del marc input-output en l'àmbit de les branques agrícoles, el pilar bàsic de suport ha sigut el càlcul anual de les activitats primàries que porta a terme la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació de la Generalitat Valenciana (Comptes Econòmiques de l'Agricultura, 2000).

Estos comptes cobrixen bona part dels requeriments d'informació, no obstant això, per a cobrir tots els aspectes necessaris s'ha recorregut a altres fonts que han aportades dades i han permés contrastar estructures, com l’Enquesta sobre l'estructura de les explotacions agrícoles, de l'INE i la Red Contable Agraria (RECAN), 2000 del Ministeri d'Agricultura, entre altres. També s’han utilitzat l’Informe del Sector Agrario Valenciano de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació de la Generalitat Valenciana, i l’Anuario de Estadística Agroalimentaria del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, tots ells referents a l’any 2000.

S'ha comptat també amb la informació obtinguda a través de consultes directes amb els tècnics i experts de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació.

En la branca de pesca les principals fonts han digut l’Encuesta a piscifactorías i l’Encuesta al sector pesquero, ambdues elaborades per l’IVE i referides a l’any 2000.

A més s'han utilitzat estudis concrets de subsectors agrícoles i pesquers valencians, així com contrasts amb altres fonts que han permés completar el desenrotllament de les variables de les distintes branques que componen l'agricultura, silvicultura i pesca.

 3.3.2. Indústria

La informació utilitzada per a cobrir les necessitats estadístiques de totes les activitats de la indústria està basada, principalment, en les microdades de l'Encuesta  Industrial de Empresas (EIE) referents a la Comunitat Valenciana i facilitades per l’INE i en l’Encuesta a actividades industriales realitzada per l’IVE específicament per a l’elaboració del MIOCV-00.

Esta última respon a la intenció d'obtindre la informació complementària necessària per a l'elaboració del MIOCV-00, ja que l'EIE aporta una sèrie de variables que són necessàries en la construcció del MIO però no suficients. Davant d'això, es va plantejar la possibilitat d'ampliar la informació proporcionada per l'EIE de l'INE de forma compatible amb les premisses següents: maximitzar l'aprofitament de la informació existent, estalviar costos i evitar duplicitats i molèsties als informadors. Per a això es va dur a terme, una investigació per submostratge de la mostra de l'INE restringida a la Comunitat Valenciana, seguint un esquema que s'integra en el disseny mostral de l'INE per a conformar finalment un mostratge en dos fases, el resultat del qual és l'Encuesta a actividades industriales de l'IVE.

3.3.3. Construcció

En la branca de la construcció la font bàsica utilitzada ha sigut l'Encuesta de la estructura de la construcción, realitzada pel Ministeri de Foment i referida a l’any 2000.

3.3.4. Servicis

a) Cas general

La major part de la informació per a l'estimació de les magnituds de les branques de servicis s'ha obtingut dels microdades de l'Encuesta Anual de Servicios 2000 referents a la Comunitat Valenciana i facilitades per l'INE i de l'Encuesta de consumos y flujos de las actividades de servicios realitzada per l'IVE específicament per a l'elaboració del MIOCV-00. Concretament, les branques de la MIOCV-00 per a les quals s'ha obtingut informació han sigut les següents: les branques 52 a 63, la branca 67 (exclosos els lloguers imputats), les branques 68 a 72 i, parcialment, la branca 82.

De nou s'ha realitzat en l'àmbit d'estes branques econòmiques una investigació per submostratge de la mostra de l'INE a la Comunitat Valenciana, seguint un esquema que s'integra en el disseny mostral de l'INE i que conforma un mostratge en dues fases que permet ampliar la informació recollida en l'Encuesta Anual de Servicios. Tant el disseny de la submostra, com el concernent als  estimadors seguix bàsicament el mateix esquema que en l'àmbit de les branques industrials amb algunes peculiaritats derivades del mateix disseny de l'Encuesta Anual de Servicios.

 

b) Administracions públiques

La part de l'economia que cobrix l'administració pública és important tant en termes de xifres com d'activitats econòmiques, ja que no sols comprén la pura administració sinó que està present en l'educació, sanitat, servicis socials, sanejament públic, cultura, esports, transports, aigua, etc.

El sector administracions públiques agrupa els productors no de mercat, la producció dels quals es destina al consum individual o col·lectiu i que poden efectuar operacions de redistribució de la renda i la riquesa de l'economia. La producció d'este sector és finançada per altres sectors de l'economia per mitjà de pagaments obligatoris.

El SEC-95 establix dos criteris per a determinar si una entitat pertany al sector institucional de les administracions públiques:

-          Criteri de la participació o control: les administracions han de posseir el control d'esta entitat, entenent per això la capacitat per a determinar la política general o el programa d'esta unitat institucional per mitjà del nomenament dels directors o administradors.

-          Criteri del 50% o de tipus de producte o servici produït: esta entitat ha de ser productora de béns o servicis de no mercat.

El compliment simultani d'ambdós criteris implica la pertinença al sector institucional de les administracions públiques.

El sector administracions públiques es dividix en quatre subsectors:

a.      Administració central

b.      Administració de les comunitats autònomes

c.      Corporacions locals

d.      Administracions de seguretat social

La informació utilitzada en els subsectors que integren l'administració pública és, bàsicament, la continguda en les liquidacions pressupostàries dels diferents organismes públics i els resultats de les empreses públiques. A més, per al subsector d'administració central s'han utilitzat les informacions aportades per les delegacions del govern provincials, en forma de memòria anual d'activitats, com a informació complementària a l'aportada per la Intervenció General de l'Estat.

Precisament perquè estes xifres ocupen un lloc en el marc input-output, és necessari treballar amb la perspectiva funcional que acompanya cada compte econòmic públic a fi de poder assignar a cada un d'ells la seua pertinença a algunes de les possibles activitats en què es podrien enquadrar. Per tant, la major part de la informació ha hagut de transformar-se, per a cada concepte pressupostari, en termes d’activitat econòmica des de la perspectiva del marc input-output i de compte institucional, d’acord amb els criteris establits en el mateix SEC.

D'esta forma, s'han repartit les xifres de cada subsector públic en servicis socials, educació, sanitat, cultura i esports i administració pública. Però a més, la producció secundària i producció de mercat que es genera en l'administració resulta d'importància si es vol completar adequadament la matriu d'origen, s’hi poden trobar activitats com activitats primàries portades a terme en centres públics (escoles de capacitació agrària, hivernacles, centres de millores de raça, etc.), distribució d'aigua, productes d'edició, servicis annexos al transport (aparcaments públics fonamentalment), servicis immobiliaris (arrendaments d'edificis públics), servicis d'investigació i desenvolupament, servicis a empreses d'índole jurídica, tècnica i d'assessoria, servicis personals, recreatius, culturals, esportius, etc.

D'igual manera, no cal oblidar la presència de les administracions públiques en determinades columnes de la matriu d'utilització final, en concret en la de la despesa en consum final de les administracions públiques. Finalment, l'administració pública és responsable de la realització d'importants activitats en l'àmbit de la formació bruta de capital fix (obra pública fonamentalment), junt amb l'adquisició de tots aquells béns d'inversió necessaris per al seu funcionament.

c) Intermediació financera i assegurances

Tant la branca d'intermediació financera com la d'assegurances tenen unes peculiaritats respecte a les altres branques productives que s'han de tindre en compte, tant respecte al paper que juga l'activitat financera en l'economia com pels aspectes singulars que requerix el tractament d'ambdues branques amb efectes en les taules i en la comptabilitat.

En principi, esta informació es podria abordar com qualsevol altra, és a dir, investigant les UAE locals pertanyents a esta activitat. Però la seua principal dificultat no sorgix pels servicis bancaris que oferixen, que van lligats fonamentalment als residents, sinó perquè hi ha una altra part fonamental dels seus ingressos l'obtenció dels qual desborda l'àmbit espacial i forma part del  corrent de globalització mundial.

Per això, la forma d'abordar esta activitat respon als criteris que el mateix SEC assenyala en el capítol específic dedicat als Comptes Regionals, en el qual s'indica expressament que per a la regionalització de les branques d'activitat de la intermediació financera a partir de les dades de l'economia nacional, el valor afegit s'assignarà segons l'enfocament de la renda, la remuneració dels assalariats correspondrà a les UAE locals on està empleat el personal i l'excedent brut d'explotació de les institucions de crèdit es distribuirà entre les UAE locals proporcionalment a la suma dels préstecs i els dipòsits. La formació bruta de capital fix constarà principalment de béns immobiliaris, i per tant, s'assignarà a la regió on estiguen situats. Per al repartiment dels consums intermedis d’esta branca s’ha utilitzat l’Encuesta a actividades financieras realitzada per l’IVE referida a l’ny 2000.

Actualment, el càlcul dels SIFMI en els països de la Unió Europea ha de realitzar-se segons les prescripcions del Reglament de la Comissió Europea 1889/2002, en el qual s'aprova l'aplicació, entre altres mètodes alternatius del mètode 1 de l'annex III del Reglament 448/98. A Espanya este càlcul l’ha realitzat el Banc d'Espanya i s'ha plasmat en el Registro de los servicios de intermediación financiera en contabilidad nacional a partir de 2005 (Notas Estadística núm. 1 i núm. 3 de 2005). Per al seu càlcul es determina un tipus d'interés de referència dividint els interessos a cobrar pels préstecs realitzats en el mercat interbancari entre el saldo d'estos préstecs. A partir d'eixe tipus de referència i en relació amb els tipus d'interés efectivament aplicats en els préstecs i dipòsits s'obtenen els preus del servici d'intermediació financera en allò que correspon als servicis que presten els intermediaris en concedir préstecs i en els servicis prestats en rebre depòsits. A Espanya esta reglamentació s'ha aplicat per primera vegada en el MIO-2000 (base 2000) elaborada per l'INE. Per a la determinació de l’import global dels SIFMI a la Comunitat Valenciana s'ha tingut en compte la ràtio de dipòsits i la ràtio de préstecs entre la Comunitat Valenciana i Espanya de forma separada, ja que la incidència dels SIFMI no és la mateixa en els préstecs que en els dipòsits. L'assignació dels SIFMI per branques d'activitat s'ha fet proporcionalment a la producció de cada una de les branques d'activitat, seguint les recomanacions dels Reglaments esmentats de la Comissió Europea.

El tractament de les assegurances també es realitza amb un mètode descendent, atés que es tracta també d'una branca amb un sentit regional artificial, ja que la seua raó de ser com a activitat respon normalment a ens territorials més amplis que el regional. En efecte, en cada regió hi ha una recaptació de primes que es pot conéixer, però els riscos es cobrixen amb fons que provenen de dins o fora del territori. Dins de la política de les asseguradores està buscar l'equilibri entre els distints rams, però no ocorre el mateix amb els territoris. Entres les distintes fonts utilitzades  s’ha de destacar la Información estadística del seguro privado de la Direcció General d’Assegurances.

El SEC assenyala, igual que ho feia en relació als intermediaris financers, que l'excedent brut d'explotació de les empreses d’assegurança es distribuirà entre les UAE locals proporcionalment a les primes rebudes. El mateix criteri se seguix per a les comissions de les assegurances. Per al repartiment dels consums intermedis d’esta branca s’ha utilitzat l’Encuesta a entidades aseguradoras realitzada per l’IVE referida a l’any 2000.

d) Sanitat

Esta branca es comporta com qualsevol altra quant a la forma d'abordar el seu desplegament en la taula, però convé comentar les relacions que s'establixen entre les branques de sanitat i la interpretació metodològica utilitzada per a ubicar els servicis de la sanitat en les taules d’origen i destinació.

Per a facilitar-ne la comprensió, es pot parlar de servicis de sanitat complets i parcials. Els primers són servicis que tenen en compta una situació concreta i la tracten globalment; en este cas, les xifres que els recullen s'ubiquen en la demanda final, bé com a despesa en consum individual de les llars, de les administracions públiques o de les institucions sense fins de lucre.

Però també pot succeir que una unitat productiva aporte a una altra un servici parcial com a part d'un servici complet (per exemple, una radiografia encarregada a una altra unitat sanitària); en este cas, si esta unitat sanitària és de mercat i qui li'l demana és de no-mercat, s'establix entre ambdues branques una relació que es recull en la demanda intermèdia.

D'altra banda, si una unitat de no-mercat atén pacients de la Seguretat Social, este servici ha d'anar a la columna de la demanda final de despesa en consum individual de les administracions públiques en la fila corresponent a servicis sanitaris de no-mercat.

e) Altres activitats

Per a l'estimació de les magnituds econòmiques de la branca d'Educació de mercat (branca 75) s'ha utilitzat l'Encuesta de Financiación y Gastos de la Enseñanza Privada (1999-2000). En les estimacions de les Activitats diverses de servicis personals (branca 83) s'ha utilitzat l'Encuesta de servicios personales que l'IVE ha dissenyat específicament per a l'estimació d'esta branca. I per a l'estimació de Servicis de les llars que empren personal domèstic (branca 85) s'ha fet una explotació de l'Encuesta Continua de Presupuestos Familiares (ECPF) referida a la Comunitat Valenciana.

Per a realitzar les estimacions de les activitats de servicis no incloses en altres enquestes s'ha pres com a referència la Contabilidad Regional elaborada per l'INE.

3.3.5. Utilitzacions finals

La matriu d'utilitzacions finals s'articula entorn de tres subconjunts perfectament delimitats: la despesa en consum final, la formació bruta de capital i les exportacions.

a) Despesa en consum final

Segons el SEC-95, com ja s'ha assenyalat, consistix en la despesa realitzada per les unitats institucionals residents en béns i servicis que s'utilitzen per a satisfer directament les necessitats o carències individuals, o les necessitats col·lectives dels membres de la comunitat. La despesa en consum final pot realitzar-se per les llars, per les ISFLSH i per les administracions públiques, bé siga en el territori econòmic o en la resta del món.

Tota la despesa en consum final de les llars i de les ISFLSH se suposa individual, mentre que per a les administracions públiques es distingix entre servicis individuals i servicis col·lectius. El límit entre ambdós tipus de servicis s'estableix d'acord amb la Classificació de les Funcions de les Administracions Públiques (CFAP, COFOG, en terminologia anglosaxona).

Les fonts dels principals components de la despesa en consum final han sigut l'Encuesta de Presupuestos Familiares, les liquidacions pressupostàries i les memòries de les distintes instàncies administratives de l'administració pública a la Comunitat Valenciana, l’Encuesta a actividades industriales y la Encuesta de consumos y flujos de las actividades de servicios de l'IVE, l'Encuesta Industrial  de Empresas y la Encuesta Anual de Servicios de l'INE, estadístiques sobre turisme, així com tots els documents i les estadístiques que han pogut completar aspectes concrets de les xifres obtingudes.

En alguns casos ha sigut necessari adaptar el contingut de les fonts de les dades de despesa a les necessitats pròpies del MIO. En fonts com les liquidacions pressupostàries de l'administració pública o l'Encuesta de Presupuestos Familiares, les classificacions utilitzades o els sistemes de preus han requerit d'un tractament previ per a l'obtenció de les dades definitives a utilitzar en taules.

Amb estes precisions metodològiques, les xifres que es deriven de les distintes fonts representen una guia per a la majoria dels continguts de les columnes de despesa en consum final, que s'ha completat amb tots els documents al nostre abast que han sigut necessaris per a aconseguir xifres definitives i contrastades.

b) Formació bruta de capital

Una altra possible destinació de la producció en la matriu d'utilitzacions finals és la formació bruta de capital, de la qual formen part la formació bruta de capital fix i la variació d'existències.

La formació bruta de capital fix comprén les adquisicions menys les disposicions (cessions) d'actius fixos realitzades pels productors residents durant un període determinat, més certs increments del valor dels actius no productius derivats de l'activitat productiva de les unitats de producció o les unitats institucionals. Els actius fixos són actius materials o immaterials obtinguts a partir de processos de producció, utilitzats de forma repetida o contínua en altres processos de producció durant més d'un any.

La variació d'existències es mesura pel valor de les entrades en existències, menys el valor de les eixides i el valor de qualsevol pèrdua corrent dels béns mantinguts en existències.

Quant a la primera destinació possible, la informació sorgix de l'informador que compra este tipus de béns i que s'ha recollit en l’Encuesta a actividades industriales i en l’Encuesta de consumos y flujos de las actividades de servicios de l'IVE. Però les dades que es recullen en la columna corresponent es referixen al tipus de béns i servicis en què ha invertit l'economia, no a les activitats que han invertit; dit d'una altra forma, mostra en què s'ha invertit però no qui ha invertit; per tant, és normal trobar valors nuls en aquelles activitats els productes de les quals no són propis d'inversió, i les xifres es concentren en la resta de les activitats. No obstant això, la xifra total de formació bruta de capital fix per branques adquirents, apareix com una informació en la part inferior de la matriu d'inputs primaris, com a informació complementària.

 En relació amb els servicis que apareixen amb xifres en esta columna cal indicar, d'una banda, que hi ha servicis que es tracten directament com a inversió (actius immaterials), i d’una altra, que les compres de béns d'inversió van lligades a servicis com són els marges de distribució (comerç i transport), servicis immobiliaris, activitats jurídiques, etc.

 Respecte a la variació d'existències, la principal font ha sigut també en l’Encuesta a actividades industriales i en l’Encuesta de consumos y flujos de las actividades de servicios de l'IVE.

c) Exportacions

La tercera possible destinació d'un producte que apareix en la matriu d'ocupacions finals és l'exportació, que es presenta desagregada segons tres àrees geogràfiques: resta d'Espanya, resta d'Unió Europea i resta del món.

Les fonts per a realitzar este repartiment han sigut, bàsicament, l’Encuesta a actividades industriales i en l’Encuesta de consumos y flujos de las actividades de servicios de l'IVE i l’Estadística de Comercio Exterior e Intracomunitario 2000, elaborada pel mateix IVE a partir de les dades proporcionades pel Departament de Duanes i Impostos Especials de l'Agència Estatal de l'Administració Tributària. Entre estes fonts i el contrast amb altres, s'han obtingut unes dades globals de qualitat per a les distintes destinacions comercials.

3.3.6. Inputs de treball

Tenint en compte les definicions ja oferides en l'apartat 2.5.3, les xifres d'ocupació del MIOCV-00 s'han establit contrastant les xifres de diverses fonts. Les principals fonts utilitzades han sigut l’Encuesta Industrial de Empresas i l’Encuesta Anual de Servicios ambdós de l'INE, l’Encuesta a actividades industriales i l’Encuesta de consumos y flujos de las actividades de servicios realitzades per l'IVE, la Contabilidad Regional de l’INE i l’Encuesta de Población Activa, també de l’INE.

Altres fonts directes que han servit de contrast per a l'elaboració de les xifres d'ocupació han sigut els registres del Fichero de Afiliados de la Comunitat Valenciana proporcionat per la Tresoreria General de la Seguretat Social, i l’Encuesta Anual de Coste Laboral de l’any 2000, elaborada per l’INE.

Quant als llocs de treball equivalents, s'han utilitzat les dades de l'EPA, que aporta una xifra d'hores-any per activitats per a assalariats i no assalariats en jornada a temps complet i a temps parcial, la qual cosa ha permés calcular a partir dels llocs de treball de cada branca, les xifres d'ocupació equivalent a temps complet.

 Atesa la rellevància de totes estes xifres, encara que en la taula de destinació a preus d'adquisició s'oferixen les dades sobre llocs de treball, hores treballades i llocs de treball equivalents a temps complet, s'ha considerat convenient per a facilitar la seua utilització per part de l'usuari interessat incloure en l’annex de la publicació el ‘Quadre d'ocupació’ per branques no homogènies.

3.4. La taula input-output simètrica per a la Comunitat Valenciana; el model input-output o model de Leontief

Com ja s'ha comentat en l'apartat 2.4.3, l'elaboració de la taula simètrica suposa establir estructures referides a productes homogenis, la qual cosa requerix depurar els resultats de les produccions secundàries que acompanyen les principals, així com d'aquells inputs (intermedis i primaris) tecnològicament necessaris per a la seua elaboració.

L'assignació de produccions secundàries no planteja dificultats teòriques o metodològiques ja que simplement consistix a reorganitzar les dades de la taula d'origen, obtenint-se així dades de producció per branques homogènies. No obstant això, el traspàs d'inputs no resulta tasca fàcil perquè pràcticament no hi ha en la realitat UAE local l'output de la qual siga homogeni i quasi totes les activitats investigades tenen en la seua composició estructural aspectes que pertanyen a altres activitats.

El primer mètode que assenyala el SEC de pas a una taula simètrica per mitjà d'informació estadística i tècnica complementària requeriria conéixer els valors d'estos inputs, no obstant això, la majoria d'unitats informadores no disposen de les dades desagregades d'inputs que serien necessàries. La segona opció metodològica que planteja el SEC per a la construcció de les columnes de les branques homogènies es basa en l'aplicació d'hipòtesis relatives a la tecnologia de la branca d'activitat i tecnologia dels productes.

Es proposen dues hipòtesis de tecnologia però, al seu torn, la matriu d'origen pot vore's com una estructura de columnes, supòsit de producció mixta, segons el qual cada branca produïx béns i servicis en la proporció fixada en la matriu d'origen, o bé com una estructura de files, supòsit de quota de mercat, segons la qual cada producte té el seu origen en les distintes branques d'acord amb la proporció que fixa la matriu d'origen. Ambdues possibilitats ofereixen altres tantes estructures de ponderació a aplicar a les estructures productives.

Com la realitat se situa entre estes dues hipòtesis, la construcció de la TIO podria realitzar-se basant-se en qualsevol d'elles per separat, però la taula resultant mancaria de significat per a alguns dels seus valors. Per tant, ambdues hipòtesis portades a l'extrem suposen una solució rígida i per això l'estratègia que propugna el SEC i la que s'ha adoptat en el MIOCV-00 ha sigut un mètode mixt que les combina, pensant que hi ha inputs més pròxims a la hipòtesi de tecnologia de producte i altres més pròxims a la hipòtesi de tecnologia de branca. Els resultats obtinguts de la combinació s'han acompanyat d'ajusts provinents d'informació complementària que les fonts han permés quan ha sigut necessari el contrast per a l'obtenció de la dada final.

D'esta forma s'arriba a una matriu simètrica, que complix les condicions òptimes proposades i que descriu els processos de producció interior i de distribució en l'àmbit de les UAE locals. Es tracta d'una taula de doble entrada que mostra les relacions entre productes homogenis. En columnes es llig la combinació de factors (productes i inputs primaris) necessaris per a la producció, la qual cosa ens acosta al concepte de funció tecnològica per a cada una de les branques productives, és a dir, cada branca d'activitat homogènia representa les estructures de producció d'un tipus exclusiu de productes en el sistema econòmic. En les files es recull la destinació de la dita producció, destinació que pot estar en el mateix procés productiu de l'economia, en el consum final, en la formació bruta de capital o en altres economies, o el que és el mateix, per files es reflecteix la demanda per tipus de producte.

Per tant, la matriu simètrica és un producte comptable, elaborat des de la realitat obtinguda de les UAE locals, que per mitjà del procés descrit anteriorment aconseguix unes particularitats que la fan propícia per a ser utilitzada com a base empírica del denominat model de Leontief, un model de demanda en què la producció de l’economia depén de la demanda final.

Per tant, el coeficient tècnic és un paràmetre estructural del model que implica que els consums intermedis adquirits per una branca varien proporcionalment amb la producció efectiva d’aquesta branca.

 

Amb un significat semblant, però més dèbil, es pot definir el coeficient input-output regional, on xij es reemplaça per xijr. És a dir, en compte d’establir la relació amb les necessitats totals que el producte j té del producte i, l’estableix amb la part d’aquest últim l’origen espacial del qual és la mateixa regió. Per tant:

 

aijr = xijr / Xj

 

Amb totes les files corresponents a relacions amb inputs originaris de la matriu simètrica, es pot generar el següent sistema de n equacions, sent n el seu nombre de files i columnes:

 

x11r + x12r +......... x1nr + D1r = X1

x21r + x22r +......... x2nr + D2r = X2

.................................................

xn1r + xn2r +......... xnnr + Dnr = Xn

 

sent Dir la demanda final de productes d’origen interior.

 

Substituint en el sistema d’equacions cada xijr  pel seu equivalent aijr Xj , d’acord amb la hipòtesi adoptada en el model, s’obté:

 

a11rX1 + a12rX2 +............+ a1nrXn + D1r = X1

a21rX1 + a22rX2 +............+ a2nrXn + D2r = X2

..................................................................

an1rX1 + an2rX2 +............+ annrXn + Dnr = Xn

 

En aquest sistema de n equacions i 2n incògnites (les X i les Dr) s’arriba a la solució considerant la demanda final com variable exògena i la produció com variable endògena.

 

L’expressió matricial del model és:

 

Ar X + Dr = X

 

Aïllant Dr::

 

Dr = (I - Ar) X

 

I per fi, la producció:

 

X = (I - Ar)-1 Dr

 

Aquesta és l’expressió final del model de Leontief, un model de demanda on la producció de l’economia depén de la demanda final.

 

Per al cas del MIOCV-00 s’ha calculat la matriu (I – Ar)-1 coneguda com la matriu inversa de Leontief. El significat econòmic de cada un dels elements de la dita matriu inversa indica o xifra l’increment de producció que ha de tindre l’output total de la branca i-èsima si es vol que augmente en una unitat la demanda final de la branca k-èsima, és a dir, representa els efectes directes i indirectes que subjauen en l’estructura productiva de la Comunitat Valenciana.

 

D’altra banda, la suma de la fila i-èsima de la matriu inversa mesura la quantia en què ha de variar la producció de la branca i si es vol incrementar en una unitat cada element de la demanda final. Al seu torn, la suma de la columna k-èsima de la matriu inversa mesura l’increment productiu de totes les branques quan la demanda final de la branca k augmenta en una unitat.

 

Cal indicar que s’han utilitzat els inputs regionals per què són els únics inputs dels quals es disposa de la seua estructura tecnològica, Utilitzar la inversa de Leontief per als inputs totals (importats i interiors) comportaria l’error d’utilitzar la tecnologia de producció interna als productes importats, la tecnologia dels quals serà amb bastant probabilitat diferent.

 



[1] “Sistema Europeo de Cuentas. SEC 1995”. Eurostat. Oficina de Publicacions Oficials de les Comunitats Europees. Luxemburg, 1996.