LA IMMIGRACIÓ A LA COMUNITAT VALENCIANA.

Principals resultats de l’Enquesta Nacional d’Immigrants (2007)

1. Introducció
1.1. Des de l’emigració fins a la immigració: Espanya i la Comunitat Valenciana a principis del segle XXI
1.2. L’ENI i altres fonts oficials per al coneixement de les migracions a Espanya
1.3. Objectius i desenvolupament de l’ENI
1.4. L’Informe de l’ENI – 2007 per a la Comunitat Valenciana
      1.4.1. Característiques de l’Enquesta: breus apunts
      1.4.2. Característiques d’este Informe

format PDF PDF



1. Introducció


1.1. Des de l'emigració fins a la immigració: Espanya i la Comunitat Valenciana a principis del segle XXI

En els últims anys, el fenomen migratori s'ha convertit en un dels temes socials de major interés, preocupació i debat públic a Espanya. Això es deu al fet que des de mitjans dels anys noranta Espanya s'ha convertit en destí important per a immigrants provinents del nord d'Àfrica, del continent americà, de l'est d'Europa i d'altres parts del món. La intensitat d'estos fluxos migratoris ha anat en augment cada any, i ha convertit Espanya en el país de la Unió Europea que més ha contribuït a l'augment de la població immigrant en el continent a causa de la continuïtat, persistència i intensitat dels fluxos migratoris mencionats. Esta situació no és aliena als requeriments, sectorialment, espacialment i temporalment diferenciats, d'uns mercats de treball heterogenis, així com de les realitats d'una població espanyola immersa en un ràpid procés d'envelliment i afectada ja per greus biaixos en la seua estructura per edat. Amb independència de la seua eventual persistència en els pròxims anys, esta nova realitat ha estimulat ja una preocupació social i no poc debat públic al nostre país, tant per la intensitat del fenomen, com pel fet que per primera vegada en segles Espanya s'ha convertit en un focus d'immigració en compte d'emigració (Arango 2004a: 161-163; Reher, 2004a: 66-71; Sánchez Alonso, 2001). En este context, la Comunitat Valenciana no ha sigut una excepció, i s’ha convertit de fet en el destí de bona part d'esta immigració.

Esta massiva afluència d'immigrants al nostre país s'ha convertit en un tema estrella dins del camp de la investigació social i econòmica. La major part d’esta s'ha centrat en els seus aspectes polítics, en la quantificació de les seues principals magnituds, en l'estudi de les seues implicacions econòmiques i de la seua incidència en el mercat de treball, i també en la problemàtica de noves pautes de relacions socials i convivència intercultural en una societat cada vegada més diversificada. Tots estos aspectes són importants i és previsible que continuen atraient l'interés dels investigadors en el futur.

Paradoxalment, menys atenció s'ha prestat al mateix procés migratori comprés des de la presa de decisió fins a la incorporació en la societat receptora. Des d'este punt de vista la migració és el resultat d'una sèrie d'estratègies empreses pels migrants. Estes estratègies solen comprendre tant l'origen com el destí, i la seua implementació es realitza a través de xarxes familiars, d'amistat o de paisanatge. A vegades tenen èxit i a vegades no, però sempre constituïxen un aspecte significatiu a l'hora de comprendre els immigrants i els seus comportaments, així com les situacions socials i econòmiques en què es troben. En societats de major tradició migratòria este tipus d'orientació de la investigació ha servit per a posar de manifest molts dels aspectes més rellevants del fenomen (Massey i Philips, 1999; Massey, i al., 1998; Ports, 1998).

La tendència dels immigrants a organitzar-se en xarxes pot considerar-se una característica comuna a tot procés migratori passat o present, encara que la seua manifestació específica diferisca en cada cas. Coneixem relativament mal les dimensions verdaderament socials, econòmiques i culturals de la migració i de les xarxes que en sorgixen. Estes carències tenen implicacions negatives per a Espanya ja que, d'una banda, suposen una important minva en la nostra comprensió del fenomen i, d'una altra, dificulten l'elaboració i implementació de polítiques públiques eficaces per a afrontar amb garanties la gestió pública del fenomen de la immigració al nostre país.

A fi de contribuir a remeiar esta carència, es va decidir escometre la realització d'una gran Enquesta Nacional d'Immigrants (ENI-2007) tendent a aprofundir en l'anàlisi de les dimensions socials i econòmiques del fenomen migratori, amb particular interés en el funcionament de les xarxes d'immigrants i la manera en què condicionen les decisions que prenen els migrants. El focus d'atenció es dirigix sobretot als elements que sustenten tant la decisió de migrar com la conformació d'unes determinades estratègies que es troben estretament vinculades amb la composició i el funcionament de les xarxes migratòries. La incorporació en esta d'una perspectiva longitudinal amb preguntes retrospectives permet entendre l'experiència migratòria com un procés viu, subjecte a canvis que expressen les transformacions en els diversos aspectes que constituïxen este fenomen.


1.2. L'ENI i altres fonts oficials per al coneixement de les migracions a Espanya

L'Enquesta Nacional d'Immigrants oferix una abundant informació sobre els immigrants presents en el país que permet complementar i aprofundir el nostre coneixement del fenomen migratori més enllà de la informació recollida en les fonts oficials existents (Arango, 2004a: 163-166). En l'actualitat l'Institut Nacional d'Estadística genera fonts oficials de summa importància que recullen informació sobre el fenomen immigratori. Entre elles, cal mencionar:

A pesar de la riquesa i utilitat d'estes fonts, continuem no tenint una informació sistemàtica i representativa de la població immigrant on es recullen de forma retrospectiva les seues experiències migratòries, tant al nostre país com en altres llocs. S'ha considerat necessari construir una font que reculla informació sobre l'experiència migratòria en qüestions tan rellevants com la família, el treball, la vivenda, les xarxes migratòries, els llocs d'origen, els canvis de localitat, l'experiència migratòria dels familiars i amics més directes, etc.

Com no podia ser d'una altra manera, en alguns punts l'ENI recopila informació semblant a la informació derivada de diverses d'estes fonts oficials. Cal mencionar, a títol d'exemple, variables com l'estructura per sexe i edat de la població o l'estructura de l'activitat econòmica. En estos casos, l'ENI en realitat no suposa cap millora sobre altres fonts com el Cens, el Padró o l'EPA, ja que es basa en una mostra que, per àmplia que siga, sempre serà inferior a la base d'estes altres fonts. En este sentit, la seua perspectiva és semblant i les seues dades han de ser complementàries.

L'Enquesta Nacional d'Immigrants avantatja clarament altres fonts oficials en dos aspectes fonamentals. 1) Permet veure de forma conjunta un gran ventall d'informació sobre les experiències dels immigrants, facilitant així una perspectiva de l'experiència migratòria completa i integrada. 2) Recull una considerable quantitat d'informació retrospectiva sobre estos immigrants que ens permet acostar-nos a ells i a la seua experiència de forma longitudinal, almenys en termes generals. Ambdós aspectes són essencials per a qualsevol comprensió com cal del fenomen migratori. En estos temes, l'ENI gaudix d'una riquesa envejable tant respecte a les fonts oficials a Espanya com a les de la resta d'Europa.


1.3 Objectius i desenvolupament de l'ENI

Per la situació detallada abans, es va considerar oportú plantejar la possibilitat de dur a terme una ambiciosa enquesta que complementara en la mesura que fóra possible les altres fonts existents en la matèria. Per a això, l'Institut Nacional d'Estadística va ajuntar les seues forces amb la Unitat d'Estudis Migratoris del Grupo de Estudios Población y Sociedad [GEPS] de la Universitat Complutense de Madrid [UCM], de la qual havia eixit la proposta original que incloïa un primer esborrany de l'instrument, i amb el Ministeri de Treball i Afers Socials, a través de la Secretaria d'Estat d'Immigració i Emigració que ja disposa d'altres estudis i anàlisi de les xarxes d'immigració. Es va firmar un conveni de col•laboració entre les tres institucions per a la realització de l'ENI.

Les dates claus d'esta iniciativa són:

L'objectiu principal era dur a terme una Enquesta Nacional d'Immigrants que proporcionara informació sobre els immigrants amb més d'un any o amb intenció d'estar-ho a Espanya, amb especial insistència en els col•lectius més importants amb una doble finalitat: a) oferir a les administracions de l'Estat una informació valuosa i necessària destinada a propiciar un millor coneixement del fenomen; b) oferir a la comunitat científica nacional i internacional una font d'informació que podrà ser objecte de nombrosos estudis i anàlisi. D'esta manera, la societat i l'administració de l'Estat es beneficiarien tant de les dades derivades directament de l'Enquesta, com dels estudis científics realitzats a partir d’estes.

Com a objectius complementaris, cal assenyalar que amb esta Enquesta i la seua anàlisi posterior es pretén:


1.4.L'Informe de l'ENI - 2007 per a la Comunitat Valenciana

L'Enquesta Nacional d'Immigrants conté una gran quantitat d'informació que difícilment cap en un Informe d'estes característiques. Per això, el propòsit que informa este document consistix a presentar alguns dels resultats més excel•lents de l’enquesta, emmarcant-los dins del que se sap dels processos migratoris a Espanya i als països desenvolupats. Es farà insistència en els resultats específics de l'ENI que no es troben, o es troben de forma insuficient, en altres fonts oficials. No s'hi inclouran, per regla general, aquells resultats de l'ENI semblants als recollits en altres fonts, encara que la comparació entre ells poguera resultar instructiva, sobretot com a control per a calibrar la qualitat per a distintes fonts. En presentar alguns dels resultats més rellevants derivats de l'ENI, este Informe tindrà una utilitat tant per a investigadors com per a les administracions públiques i el públic en general interessats pel fenomen migratori. Servix, a més, per a donar a conéixer la riquesa d'informació que té esta font i les possibilitats d'anàlisi que oferix.

En este Informe s'inclouran els resultats específics per a la Comunitat Valenciana que es presentaran dins d'un marc comparatiu amb els resultats corresponents a la resta d'Espanya sense incloure-hi València. Esta estratègia ens permetrà abordar tant els trets generals de la immigració a la Comunitat Valenciana com la seua especificitat dins d'Espanya. Estos resultats es contextualitzaran dins del que sabem de la societat i economia valencianes que, a banda dels trets comuns amb factors vigents en una altra part d'Espanya, presenta trets distintius considerables. L'estructura d'este Informe serà semblant a la de l'Informe nacional, però el seu contingut serà específicament valencià (vegeu Reher, i al., 2008).


1.4.1. CARACTERÍSTIQUES DE L'ENQUESTA: BREUS APUNTS

Per a entendre adequadament el present Informe, cal aclarir alguns conceptes de l'ENI que faciliten la seua lectura. No es tracta ací d'una anàlisi metodològica d'ENI, sinó d'una explicació d'algunes de les característiques de l'Informe i de la forma en què s'ha manejat la informació que ací es presenta. El lector trobarà una explicació detallada de la metodologia seguida en l'Enquesta Nacional d'Immigrants [ENI – 2007], així com una còpia de l'instrument utilitzat en altres documents disponibles en la pàgina web de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) (http://www.ine.es).nova finestra


1.4.2. CARACTERÍSTIQUES D'ESTE INFORME

Per a comprendre adequadament este Informe, és convenient tindre present d'entrada algunes de les seues característiques. Com ja s’ha dit abans, es pretén donar a conéixer els principals resultats de l'ENI, fent prevaldre abans de res aquells aspectes que emfatitzen la singularitat de l'ENI respecte a altres fonts oficials. Els resultats que es presentaran seran senzills i directes, i l'anàlisi escrita procurarà contextualitzar-los dins de la situació vigent a la Comunitat Valenciana, a Espanya i en altres països desenvolupats. Es pretén que el seu contingut arribe al públic més ampli possible per això se’n minimitzarà l’aparell erudit. S'ha optat sempre per una presentació senzilla dels resultats, preferint normalment la presentació gràfica a la tabular. El propòsit ací és facilitar una comprensió ràpida i intuïtiva del resultat objecte d'anàlisi.

La quasi totalitat de les figures i taules incloses en l'Informe es referix a les dades corresponents a les persones entrevistades. Per regla general, els títols d'estes taules i figures es referixen a estes persones com ‘immigrants'. En cas de sorgir alguna confusió a causa del contingut de la informació presentada, poden figurar en algun cas els termes de ‘persona triada', ‘persona entrevistada' o ‘persona enquestada'. Quan es genera informació sobre els membres de la seua llar (els coresidents), això es menciona expressament en el títol de la figura o taula.

Al llarg de l'Informe s'utilitzen una sèrie de variables de control. No són les úniques possibles, però ens permeten albirar distintes dimensions demogràfiques, geogràfiques, i socioeconòmiques de les poblacions estudiades. Estes variables són:

Taula 1.1. Nombre d'entrevistes per edat a la Comunitat Valenciana i Espanya
  Mostral Ponderat
  Comunitat Valenciana Espanya Comunitat Valenciana Espanya
 
Nota:  Espanya conté la informació del total d'Espanya menys la Comunitat Valenciana
Font: Enquesta Nacional d'Immigrants 2007
De 16 a 24 139 1.711   82.250   592.695
De 25 a 34 388 4.491 193.880 1.211.056
De 35 a 44 375 3.995 160.687 1.031.493
De 45 a 54 203 1.915   92.993   501.147
De 55 a 64 161   945   73.935   256.824
De 65 a 74 119   552   56.324   150.779
De 75 i mes   60   369   26.036     78.275
No sap     6     36     5.227     12.922
Total 1.451 14.014 691.332 3.835.191
 
Taula 1.2. Percentatges d'entrevistes per edat a la Comunitat Valenciana i Espanya
  Comunitat Valenciana          Espanya                    
 
Nota1: Espanya conté la informació del total d'Espanya menys la Comunitat Valenciana
Nota2: Percentatges realitzats amb dades ponderades
Nota3: N és diferent del total de la taula anterior pel fet que hem eliminat els "No sap"
Font: Enquesta Nacional d'Immigrants 2007
De 16 a 24 12.0 15.5
De 25 a 34 28.3 31.7
De 35 a 44 23.4 27.0
De 45 a 54 13.6 13.1
De 55 a 64 10.8   6.7
De 65 a 74   8.2   3.9
De 75 i mes   3.8   2.0
Total 100 100
N 686.105 3.822.269
 
Taula 1.3. Nombre d'entrevistes per any d'arribada a la Comunitat Valenciana i Espanya
  Mostral Ponderat
  Comunitat Valenciana Espanya Comunitat Valenciana Espanya
 
Nota1: Espanya conté la informació del total d'Espanya menys la Comunitat Valenciana
Nota2: N és diferent del total de la taula anterior pel fet que hem eliminat els "No sap"
Font: Enquesta Nacional d'Immigrants 2007
No sap   20    202     8.236     61.168
2002-2007 544 5.076 294.458 1.568.986
1992-2001 526 4.912 255.206 1.374.210
Abans de 1992 361 3.824 133.432    830.826
Total 1.451 14.014 691.332 3.835.190

Taula 1.4. Percentatges d'entrevistes per any d'arribada a la Comunitat Valenciana i Espanya
  Comunitat Valenciana Espanya
 
Nota1: Espanya conté la informació del total d'Espanya menys la Comunitat Valenciana
Nota2: Percentatges realitzats amb dades ponderades
Nota3: N és diferent del total de la taula anterior pel fet que s'han eliminat els "No sap"
Font: Enquesta Nacional d'Immigrants 2007
2002-2007 43,1 41,6
1992-2001 37,4 36,4
Abans de 1992 19,5 22,0
Total 100 100
N 683.096 3.774.022
 
Taula 1.5. Nombre d'entrevistes per nivell educatiu a la Comunitat Valenciana i Espanya
  Mostral Ponderat
  Comunitat Valenciana Espanya Comunitat Valenciana Espanya
 
Nota:  Espanya conté la informació del total d'Espanya menys la Comunitat Valenciana
Font: Enquesta Nacional d'Immigrants 2007
No sap   17      94     9.423    35.160
Primària i sense estudis 343 3.738 167.950   996.451
Secundària (1r i 2n cicle) 814 7.179 399.018 1.986.076
Educació superior 275 2.988 113.825   814.030
Total 1.449 13.999 690.216 3.831.717

Taula 1.6. Percentatges d'entrevistes per nivell educatiu a la Comunitat Valenciana i Espanya
  Comunitat Valenciana Espanya
 
Nota1: Espanya conté la informació del total d'Espanya menys la Comunitat Valenciana
Nota2: Percentatges realitzats amb dades ponderades
Nota3: N és diferent del total de la taula anterior pel fet que s'han eliminat els "No sap".
Font: Enquesta Nacional d'Immigrants 2007
Primària i sense estudis 24,7 26,2
Secundària (1r i 2n cicle) 58,6 52,3
Educació superior 16,7 21,4
Total 100 100
N 680.793 3.796.557
 
Taula 1.7. Nombre d'entrevistes per origen a la Comunitat Valenciana i Espanya
  Mostral Ponderat
  Comunitat Valenciana Espanya Comunitat Valenciana Espanya
 
Nota:  Espanya conté la informació del total d'Espanya menys la Comunitat Valenciana
Font: Enquesta Nacional d'Immigrants 2007
Països Desenvolupats 535 3.342 237.818 773.169
Països Andins 226 2.982 115.984 851.562
Resta d'Amèrica Llatina 180 2.790   76.582 743.563
Àfrica 182 2.387   89.341 678.247
Resta Europa, Àsia i Oceania 328 2.513 171.607 788.649
Total 1.451 14.014 691.332 3.835.190

Taula 1.8. Percentatges d'entrevistes per origen a la Comunitat Valenciana i Espanya
  Comunitat Valenciana Espanya
 
Nota1: Espanya conté la informació del total d'Espanya menys la Comunitat Valenciana
Nota2: Percentatges realitzats amb dades ponderades
Font: Enquesta Nacional d'Immigrants 2007
Països Desenvolupats 34,4 20,2
Països Andins 16,8 22,2
Resta d'Amèrica Llatina 11,1 19,4
Àfrica 12,9 17,7
Resta Europa, Àsia i Oceania 24,8 20,6
Total 100 100
N 691.332 3.835.190
 

És important tindre present que estes agrupacions presenten a vegades importants disparitats. Entre la resta de països d'Amèrica Llatina s'inclouen molts argentins i prou veneçolans i cubans, però també paraguaians i dominicans que bé podrien representar trajectòries migratòries molt diverses. El mateix hem de dir dels africans, el nombre dels quals està clarament dominat per marroquins però on també hi ha una part no menyspreable de subsaharians. Per fi, en l'última categoria d'altres països d'Europa, Àsia i Oceania, el grup dominant (romanesos) així com altres persones de l'est d'Europa bé podrien haver tingut una experiència molt diferent dels immigrants procedents de Xina o de Pakistan. En tot cas, esta categorització ens permet veure amb poques paraules les diferències per zona d'origen.

Totes les altres variables que s'utilitzen en este Informe són de comprensió ràpida i directa. Quan es requerisca alguna explicació, esta es podrà trobar dins del text general de l'escrit.

Finalment, cal fer una última precisió. La grandària relativament reduïda de la mostra a la Comunitat Valenciana (poc més de 1.400 entrevistes) fa impossible emprendre anàlisis espacials dins d'esta regió, per això la nostra anàlisi es basarà exclusivament a la Comunitat en el seu conjunt.  

Portada i Nota Preliminar

Index

1. Introducció

2. Característiques sociodemogràfiques i familiars

3. Condicions d’eixida i d’arribada a Espanya

4. Vivenda i la mobilitat residencial

5. Activitat laboral

6. Relacions amb el país d’origen i amb la societat receptora

7. Principals conclusions

Referencies bibliográfiques

Annex: Llista de figures i taules